Search
Close this search box.

Energieverbruik omlaag! Hoe?

Hoe kunnen we in onze sector daarmee omgaan?

De inval van Rusland in Oekraïne en de daaropvolgende sancties hebben de problematiek rondom de afhankelijkheid van Russisch gas in Nederland opnieuw duidelijk gemaakt. De prijzen voor energie (gas, elektriciteit) zijn in het begin van 2022 explosief omhoog gegaan. En al langer speelde de discussie rond datacenters en hun energieconsumptie een rol in de cloud- en hostingwereld. Door al deze ontwikkelingen is dus de discussie over efficiënt energieverbruik weer duidelijk op de voorgrond gekomen.

Wat doet onze sector? En wat kunnen we nog meer doen? Het zijn logische vragen die we aan ons zelf zullen stellen. Een veelheid van zaken wordt hier genoemd. Sommige zijn eigenlijk meer technologische ontwikkelingen. Denk aan de hoeveelheid data die we kunnen opslaan in verhouding tot het KWH wat daarvoor verbruik wordt. Of aan energieconsumptie van CPU’s en de cores op CPU die door de jaren heen minder wordt. Ook is er recentelijk weer gesproken over het de mogelijkheid om de CPU’s niet altijd op vol vermogen te laten draaien. Dat lijkt logisch, maar heeft echter in een server een mogelijk ander gevolg wat dus een andere afweging is.

Centralisatie door middel van clouddiensten is goed voor het totale energiebeslag door IT

De internetsector en in het bijzonder de datacenters die daar een belangrijk onderdeel in zijn, zijn in de afgelopen 20 jaar bijzonder gegroeid in aantal bedrijven en activiteit. Met de zichtbaarheid van onze sector komen ook vragen op wat dat ons als samenleving nu allemaal kost. En in het bijzonder: Is er niet sprake van een enorm energie verbruik door deze bedrijven?

Het antwoord is een volmondig ja, maar willen we dit graag in een historisch perspectief plaatsen. IT-voorzieningen zijn de computersystemen en werkplekvoorzieningen die we als bedrijf of organisatie al langer dan 20 jaar gebruiken. We hadden allemaal onze eigen centrale voorzieningen, zoals een reeks computersystemen (servers) om bestanden op te slaan, applicaties te laten draaien en communicatie mogelijk te maken. Inclusief een eigen netwerk apparatuur met een eigen noodstroomvoorziening en ook de nodige beveiligings- en backup oplossingen. 

Dit kwam bij elk bedrijf of organisatie wel voor. En al deze apparatuur verbruikte natuurlijk ook de nodige elektriciteit. Wat we hier willen uitleggen, is dat het centraliseren van veel van deze voorzieningen en het onderbrengen ervan in clouddiensten een enorm efficiency voordeel heeft opgeleverd. Want de IT-voorzieningen die vanuit de clouddiensten (datacenters, hostingbedrijven, SaaS leveranciers enz.) worden geleverd, vertegenwoordigen met elkaar slechts een fractie van het verbruik van al die lokale rekencentra bij bedrijven en instellingen. Om nog maar te zwijgen van de enorme toename aan data-opslag die jaarlijks exponentieel is.

Beter om gaan met het verbruik van energie

Er zijn ongetwijfeld meer mogelijkheden om effectiever te werken en het energieverbruik omlaag te brengen. Dat start bijvoorbeeld al in het inzicht welke configuratie welk verbruik met zich meebrengt. Maar er is ook wellicht verbetering mogelijk in de verdeling van workloads. En daarom schakelen we graag het collectieve denkvermogen van ons netwerk in.

Ideeen en tips uit het DCC netwerk

De energieprijzen staan op recordhoogte, en analisten verwachten dat dit nog wel tot 2023 zo blijft. Iedere hoster, cloudprovider en uitbater of gebruiker van een datacenter ziet de maandelijkse stroomkosten telkens weer stijgen. De Dutch Cloud Community start daarom met een initiatief om de partners in onze community te vragen, vanuit eigen vakkennis en expertise, met onze leden te delen hoe we efficiënter en zuiniger met elektriciteit om kunnen gaan.

We zullen een uitvraag doen bij iedere partner waarbij we hen vragen een top drie met tips samen te stellen die hosters en cloudproviders kunnen doen om energie te besparen.

Deze tips zullen we weer meenemen in onder andere blogs en onze nieuwsbrief. Ook gaan we op 21 juni, tijdens een speciale bijeenkomst in Nieuwegein, met onze partners en leden een paneldiscussie houden over stroomgebruik. 

Wij kijken uit naar jullie input!

 

Simon en Ruud.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl