Veelgestelde vragen

Dutch Cloud Community is de brancheorganisatie voor hosting-, cloud-, VOIP- en managed serviceproviders actief op de Nederlandse markt. De branchevereniging behartigt de belangen van meer dan 100 leden in de cloud-, hosting- en internetsector. Dutch Cloud Community is het aanspreekpunt voor organisaties actief in de Nederlandse digitale sector. De organisatie beschikt over een duidelijk profiel voor haar leden en verbetert hiermee de concurrentiepositie van haar leden ten opzichte van andere aanbieders.

Binnen Dutch Cloud Community onderscheiden we leden en partners. Bedrijven die diensten op het gebied van cloud en hosting en internet aanbieden, kunnen zich tegen betaling aansluiten als lid. De jaarlijkse lidmaatschapbijdrage is afhankelijk van de jaaromzet. De partners van Dutch Cloud Community onderschrijven de doelstellingen van de vereniging en zorgen voor funding, waarmee de vereniging haar doelstellingen kan realiseren. Als tegenprestatie krijgen de partners van Dutch Cloud Community uitgebreide mogelijkheden om hun producten en diensten bij de leden onder de aandacht te brengen.

De missie Dutch Cloud Community is het scheppen van de randvoorwaarden voor een gezonde Nederlandse hosting-, cloud- en internetsector en bijdragen aan een open, veilig en vrij internet.

In alle aspecten van onze samenleving en economie zien we de invloed van verregaande digitalisering. Nederland loopt voorop als het gaat om een bloeiende en snel groeiende digitale infrastructuursector. Op verschillende internationale ranglijsten behoort onze sector bij de beste van de wereld.

Als Dutch Cloud Community streven we ernaar om de kwaliteit van de dienstverlening in de digitale sector voortdurend te verbeteren, zodat we de Nederlandse concurrentiepositie in het internationale speelveld verder versterken. Dat is goed voor onze leden en nog beter voor de Nederlandse economie in het algemeen.

Dutch Cloud Community is voortgekomen uit een fusie tussen ISPConnect en DHPA (Dutch Hosting Provider Association). Voordat de Dutch Cloud Community officieel werd gelanceerd, moesten een aantal stappen worden genomen. DHPA was een stichting en ISPConnect was een vereniging. Omdat een stichting en een vereniging niet kunnen fuseren, is de DHPA eerst omgezet naar een vereniging en dat proces moest door een rechter-commissaris worden goedgekeurd. Deze toestemming is in januari 2021 verleend en zo is de Dutch Cloud Community met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 gestart.

Op donderdag 10 december 2020 is de verenigingsnaam Dutch Cloud Community op feestelijke wijze tijdens een lanceringsevent bekend gemaakt. Het event werd georganiseerd vanuit vijf verschillende locaties (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Alkmaar) in het land. In verband met de coronapandemie waren op elke locatie maar een beperkt aantal mensen toegestaan. Gelukkig was het voor iedereen mogelijk om via internet de livestream van het gehele event te bekijken. De samenvatting terugkijken kan hier.

Dutch Cloud Community zet zich in om het profiel van onze sector en onze leden te verhogen, zowel binnen de markt als binnen de hele samenleving. We nemen actief deel aan debatten en werken actief samen met andere organisaties binnen Nederland en Europa om de waarden waar wij voor staan te promoten en het internet verder te ontwikkelen.

We maken de cloud-, hosting- en internetsector beter zichtbaar, zowel in de markt als in de politiek en de samenleving als geheel. We bieden de sector een multimediaal platform met toegang tot politiek, media, onderwijs en investeerders.

Dutch Cloud Community biedt een uitgebreid en waardevol netwerk voor ondernemers en cloudspecialisten. Onze leden kunnen op verschillende manieren (zowel online als offline) met elkaar over actuele vraagstukken van gedachten wisselen.

Nederland heeft een bloeiende en snel groeiende digitale sector. De Nederlandse online industrie is één van de belangrijkste ter wereld en faciliteert meer dan 20% van de totale e-commerce omzet van Europa. De hoge kwaliteit van de infrastructuur is dé voorwaarde om dit mogelijk te maken. Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om hun on-premise hardware en infrastructuur naar de cloud te migreren. Bij de bedrijven van de leden van Dutch Cloud Community werken de mensen die deze digitale transformatie mogelijk maken.

De samenleving moet kunnen vertrouwen op beschikbaarheid en continuïteit, voldoende bescherming van informatie en privacy, toepassing van wet- en regelgeving en preventie en bestrijding van cybercrime.
Dutch Cloud Community richt zich op kwalitatieve dienstverlening, en promoot certificeringen, audits en keurmerken. We participeren en/of werken ook samen met PIV (platform voor internet veiligheid), het ECP, NCSC, NEN, Abuse-IX, Nationale Politie, het ministerie van Justitie, het ministerie van Economische Zaken, Thuiswinkel en NOREA.

De leden van Dutch Cloud Community moeten zich houden aan een Code of Conduct. In deze gedragscode staat onder andere beschreven op welke wijze de leden met hun klanten, hun personeel en met elkaar moeten omgaan (zonder de onderlinge concurrentie te beperken), en hoe deelnemers moeten omgaan met hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en hun rol in de economie als geheel.

De geschillencommissie van Dutch Cloud Community is een onafhankelijk orgaan waar geschillen laagdrempelig en professioneel worden beslecht. Dit draagt bij aan een transparant en professioneel imago voor zowel aangesloten leden, als de branche in zijn geheel. Daarnaast zijn de kosten laag en worden conflicten opgelost zonder tussenkomst van een rechter. Zowel klanten als service providers krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van de commissie om buiten de rechter om geschillen te beslechten.
Door deelname aan de geschillencommissie hebben klanten de garantie dat ze zaken doen met een professionele en betrouwbare partij.

De bestuursleden van Dutch Cloud Community zijn ervaren IT’ers en hebben hun sporen in de hosting-, cloud- en internetsector verdiend. Het bestuur bestaat momenteel uit:

  • Erik Bais (Oprichter en eigenaar van A2B Internet)
  • Jacqueline van de Werken (Group General Counsel en DPO bij Leaseweb)
  • Marin Heideman (Oprichter en eigenaar van DigiState)
  • Dion Goudkuil (Director Strategy van Mijndomein)

Simon Besteman en Ruud Alaerds vormen het management en zijn aanspreekpunt voor leden, partners, pers en andere belangstellenden.

Contact

Op deze pagina vind je een overzicht van de veelgestelde vragen. Staat het antwoord wat je zoekt hier niet tussen? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier!