• Home
  • Nieuws
  • Veeam: Definieer jouw cloud economisch model; drie dingen om te overwegen

Veeam: Definieer jouw cloud economisch model; drie dingen om te overwegen

In economisch onzekere tijden is er één “non-negotiable” voor IT-bedrijven: een goed gedefinieerd cloud economisch model. Door steeds strengere eisen als het gaat om het optimaliseren van kosten, is het beheren van cloud-uitgaven een topprioriteit geworden voor CISO’s. Ondanks dat de uitgaven aan cloudservices in het eerste kwartaal van 2023 alleen al meer bedroegen dan 5 miljard dollar, blijkt uit onderzoek dat 30% van deze uitgaven onnodig is. Dit toont de noodzaak aan om een cloud-technologieplan te creëren dat overeenkomt met de financiële verwachtingen van het management. Organisaties doen er goed aan om te letten op de volgende drie gebieden bij het maken van hun plannen.

Het ‘waarom’

Allereerst moet je begrijpen waarom een cloud economisch model belangrijk is. Dat betekent verder kijken dan alleen de gewenste zakelijke uitkomsten of een ‘iedereen gebruikt de cloud, dus wij ook’-mentaliteit. Kijk in plaats daarvan naar de volgende drie factoren:

  • De zakelijke factor: Vanuit zakelijk perspectief moet je duidelijk hebben welke doelen je wilt bereiken tijdens de migratie. Wil je betere schaalbaarheid of meer agile innovatie? Ben je opzoek naar kostenvermindering of prestatieverbetering? Duidelijkheid op deze vragen zal je niet alleen helpen in het ontwikkelen van een succesvolle cloudstrategie, maar zal ook het economische model vormgeven.
  • De technische factor: Aan de technische kant kunnen er veel factoren spelen die niet altijd overeenkomen met de zakelijke redenen voor het verplaatsen naar de cloud. Dit gaat bijvoorbeeld om functionaliteit, veerkracht, beschikbaarheid en beveiligingsvereisten. Zelfs als deze elementen onderdeel van zijn het originele plan kunnen de verwachtingen vs de realiteit hier een reële factor zijn.
  • De economische factor: De heel belangrijke vraag is natuurlijk, hoeveel gaat dit kosten? Als de zakelijke en technische vereisten niet op elkaar zijn afgestemd, wat vaak het geval is bij teams die in silo’s werken, zal de uiteindelijke rekening niet overeenkomen met de verwachtingen. Het is daarom essentieel om een technisch plan te creëren dat overeenkomt met de verwachtingen.

De data lifecycle

Een veelvoorkomende valkuil is dat organisaties de data lifecycle vergeten wanneer zij hun cloud economisch model definiëren. Je moet erover nadenken waar data zich bevinden en wat dat gaat kosten. Het is daarbij belangrijk om je te realiseren dat dit niet hetzelfde blijft gedurende de levenscyclus – data worden regelmatig verplaatst.

Het economisch model moet hand in hand gaan met de data lifecycle, rekening houdend met de evolutie ervan in de loop van de tijd. De kosten van het opslaan van data zouden bijvoorbeeld moeten dalen naarmate ze ouder worden. Nieuwe data, die zich vaak bevinden in krachtige, transactionele soorten opslag, vereisen meer middelen. Data die het einde van de verplichte bewaarperiode naderen, vereisen geen geavanceerde opslag. Cloudproviders staan mogelijk toe om snapshots voor onbepaalde tijd te gebruiken, maar dit kan net duur blijken te zijn als productie.

De data lifecycle kan grofweg worden ingedeeld in drie fasen: prestatieniveau, objectopslag en archiefopslag. Daarnaast is het goed om rekening te houden met andere cruciale factoren, zoals de weerbaarheid tegen ransomware en naleving van de regelgeving. Als data zich op opslag van een hogere categorie bevinden dan nodig is, spoel je geld door de afvoer.

Werk niet in silo’s

Er wordt vaak gedacht dat security en veerkracht in strijd zijn met economische belangen. Dit geldt vooral wanneer organisaties willen opschalen met de cloud. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Vergeet niet dat de twee belangrijkste drijvende krachten achter de verschuiving naar de cloud een betere weerbaarheid tegen ransomware en lagere kosten zijn. Het is dus mogelijk om beide te realiseren. Onveranderlijkheid (immutability) is ontstaan in de cloud en cloud-powered herstel van incidenten is nu prioriteit bij de meeste bedrijven. Uit het Veeam Data Protection Trends Report 2023 blijkt dan ook dat 84% van de organisaties de cloud gebruikt voor hun noodherstelfunctie.

Deze situatie komt meestal voort uit de zogenaamde ‘technische schuld’, een gevolg van het niet vanaf het begin opnemen van beveiliging in het cloudplan. Dit kan leiden tot forse extra uitgaven. Het probleem wordt groter wanneer zakelijke en technische teams in silo’s werken, wat helaas nog steeds gebruikelijk is. De oplossing? Houd vanaf de ontwerpfase rekening met security en verwerk dit in het economisch model. Zorg ervoor dat de technische teams op één lijn zitten met de zakelijke teams. Zorg voor een mindset waarbij veerkracht tegenover ransomware en het economisch model gelijk aan elkaar zijn. Integreer beveiliging vanaf dag één in de cloudstrategie. Wees duidelijk en holistisch in de aanpak om verdere technische schuld te voorkomen.

In het huidige onzekere economische klimaat is het essentieel om zakelijke, technische en financiële overwegingen samen te brengen in het creëren van een economisch cloudmodel. Een goed gedefinieerd cloud economisch model is niet alleen een leuk idee – het is een noodzaak om te overleven en te groeien.

Door: Rick Vanover, Senior Director Product Strategy bij Veeam

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl