• Home
  • Nieuws
  • De innovatie-estafette. Innovatie door de ogen van Ludo Baauw

De innovatie-estafette. Innovatie door de ogen van Ludo Baauw

Een estafette is een complexe teamsport waarin vele factoren moeten kloppen om te winnen. Het team bestaat uit individuele atleten die op andere afstanden elkaars concurrent zijn, maar die concurrentie even in de ijskast zetten om gezamenlijk voor goud te gaan. Dutch Cloud Community (DCC) werkt op dezelfde manier. Daarom deze serie: de innovatie-estafette, waarbij leden van DCC elkaar het stokje doorgeven. Ludo Baauw, oprichter van Intermax en CEO van IMG is onze startloper.

De innovatie-estafette is een samenwerking tussen Dutch Cloud Community en NorthC datacenters.

Warmte die vrijkomt bij AI efficiënt koelen en hergebruiken

Intermax levert veilige en solide IT aan maatschappelijke organisaties die van cruciaal belang zijn voor ons land. Denk aan ziekenhuizen, energiebedrijven en het OV. We leggen CEO Ludo Baauw onze innovatie-estafettevragen voor.

Op welk front innoveert Intermax momenteel het meest?
“We innoveren op twee gebieden: AI nuttig inzetten in de zorg en duurzaamheid. Die twee versterken elkaar. We hebben onlangs een partnership gesloten met UbiOps. Dat is software voor het nuttig en schaalbaar inzetten van AI en ML. Ons doel is om op ons NVIDIA GPU-platform een branchespecifieke oplossing voor de zorg te ontwikkelen. Zo willen we ziekenhuizen en andere zorgorganisaties helpen om efficiënter te werken en kosten te besparen. Ziekenhuizen investeren momenteel volop in onderzoek naar voorspellende AI-modellen, bijvoorbeeld om betere behandelmethoden te ontwikkelen, te voorspellen welke behandeling bij een individuele patiënt het best zal aanslaan, of om de bedbezetting te optimaliseren. Met UbiOps willen wij het makkelijker maken om die modellen en grote hoeveelheden onderzoeksdata veilig naar productie te brengen én te delen met andere partijen die met dezelfde uitdagingen worstelen. Want daar schort het op dit moment aan. Met onze HealthCloud bedienen we al meer dan 25 procent van de Nederlandse ziekenhuizen. Dit is een mooie, innovatieve uitbreiding van onze dienstverlening.
Maar…AI en ML gebruiken ook megaveel energie. En daar komt onze tweede innovatie om de hoek kijken. Namelijk onze investering in immersion cooling. We testen hiervoor de technologie van iXora.”

Hoe werkt deze innovatie precies?
“Bij immersion cooling koel je apparatuur niet met lucht, maar met een olieachtige vloeistof die tot 60 à 70 graden kan opwarmen. Deze methode is 300 keer efficiënter dan koelen met lucht. Een groot voordeel van immersion cooling is bovendien dat je warmte via een vloeistof heel makkelijk transporteert, veel makkelijker dan warme lucht. Op dit gebied werken we samen met NorthC Datacenters (NorthC). Zij waren al bezig om voor hun datacenter in Rotterdam Zestienhoven een aansluiting te realiseren op het warmtenet. De restwarmte uit onze apparatuur loopt straks zo dat warmtenet in, om vervolgens huizen en kantoren mee te verwarmen. Het mooie van ons partnership met NorthC en iXora is dat we alle drie veel investeren, ieder op het gebied waar we zelf de meeste expertise hebben. Daardoor kunnen we samen versnellen en komen we veel verder dan wanneer we ieder voor zich hiermee bezig zouden gaan.”

Waarom is deze innovatie zo belangrijk voor jullie?
“Immersion cooling is een veel efficiëntere koelingsmethode die veel minder energie verbruikt. Dat scheelt in de operationele kosten, maar het is natuurlijk ook veel duurzamer. Toen wij vorig jaar in zee gingen met NorthC waren hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid ook van doorslaggevende betekenis. Want ieder datacenter zegt van zichzelf dat het duurzaam is. Maar er zit een groot verschil tussen als een van de eersten een elders uitgedachte technologie omarmen of zelf je nek durven uitsteken, durven investeren en durven onderzoeken waar de uitdagingen van een innovatie in de praktijk liggen. NorthC en wij hebben dezelfde instelling: we durven afgewogen risico’s te nemen, we gaan samen de uitdagingen te lijf en zijn daarmee koplopers in innovatie. Doordat we dezelfde mentaliteit hebben, werken we zo prettig samen. We vinden elkaar echt op dit gebied.”

Wat biedt Dutch Cloud Community jullie en wat geven jullie terug?
“Wij waren 16 jaar geleden een van de grondleggers van de DHPA, waar de DDC uit is voortgekomen. Nederland is een klein land. Om grote vraagstukken het hoofd te kunnen bieden, is het belangrijk om samen te werken. Denk aan vraagstukken op het gebied van regelgeving, security, opleidingen, en steeds vaker ook duurzaamheid. Het is best bijzonder dat concurrenten samenwerken aan een thema dat ze allemaal bezighoudt. Neem bijvoorbeeld NaWas (de Nationale Anti-DDoS Wasstraat van NBIP), waar wij mede-initiatiefnemer van zijn. Er zijn nu al meer dan 200 service providers en telco’s die er gebruik van maken. Nergens anders ter wereld is dat zo goed gelukt als in Nederland. Iets om trots op te zijn.”

Aan wie zou jij het stokje willen doorgeven en wat is jouw meest prangende vraag aan hem of haar?
“Ik geef het door aan Ronald Bezuur, de oprichter en CEO van Uniserver. Hij stond laatst in het FD met een prachtig interview waarin hij zei door overnames de IaaS-strijd aan te willen gaan met hyperscalers zoals Microsoft, Amazon en Google. Ik ben heel benieuwd hoe het daarmee staat, en met name ook welke innovaties Uniserver op dat gebied allemaal doorvoert.”

Ludo Baauw CEO van IMG (Intermax Group)
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl