• Home
  • Nieuws
  • Goedkeuring EU voor steun aan Nederlandse Cloud Innovatie projecten. Leden DCC onder de ontvangers!

Goedkeuring EU voor steun aan Nederlandse Cloud Innovatie projecten. Leden DCC onder de ontvangers!

Voor het eerst heeft de Europese Commissie groen licht gegeven voor een omvangrijk project op het gebied van cloud en edge technologie. Diverse Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij dit project. Leden van de Dutch Cloud Community, waaronder Leaseweb Global en AMS-IX, hebben goedkeuring ontvangen voor hun trajecten binnen dit baanbrekende initiatief. Ook leden zoals BIT en i3d.net en partners van onze vereniging zoals NBIP en Eurofiber zijn deelnemers aan het project, alsook de Nederlandse fabrikant van vloeibare koeling technologie in datacenters Asperitas en TNO. De Nederlandse inbreng in het project richt zich op innovaties op het gebied van duurzaamheid, cyberveiligheid en de flexibiliteit van nieuwe clouddiensten en -infrastructuur.

IPCEI (Important Project of Common European Interest) vertegenwoordigt een uniek samenwerkingsmodel waarbij meer dan honderd industriële bedrijven en kennisinstellingen uit twaalf EU-landen gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van geavanceerde en innovatieve cloud technologieën. Deze technologieën zullen een cruciale rol spelen in de versterking van de Europese digitale infrastructuur.

IPCEI-CIS is het eerste belangrijke project van gemeenschappelijk Europees belang op het gebied van cloud- en edgecomputing. Het project omvat de ontwikkeling van het eerste interoperabele en vrij toegankelijke Europese ecosysteem voor gegevensverwerking, het “multiprovider cloud-to-edge-continuüm”. Het doel is om gegevensverwerkingscapaciteit, software en instrumenten te ontwikkelen voor het delen van gegevens.

De deelnemende bedrijven zullen open-source software ontwikkelen die realtime diensten en diensten met lage latentie (d.w.z. een paar milliseconden) mogelijk maken door gedistribueerde bronnen dicht bij de gebruiker te brengen. Hierdoor neemt de noodzaak af om grote hoeveelheden gegevens naar gecentraliseerde cloud servers te verzenden. De afzonderlijke projecten bestrijken het volledige cloud-to-edge-continuüm, van de basissoftwarelaag tot sectorspecifieke toepassingen.

Deze projecten hebben tot doel de digitale en groene transitie te bevorderen door software te leveren waarmee de nodige infrastructuur-gerelateerde capaciteiten worden ontwikkeld voor de basislagen van het edge- en cloudaanbod.

Andere doelstellingen omvatten het creëren van een gedeelde referentiearchitectuur als leidraad voor het opzetten en beheren van een cloud- en edge-systeem, evenals het ontwikkelen van een reeks geavanceerde cloud- en edge-diensten die moeiteloos kunnen worden geïmplementeerd tussen netwerken van verschillende aanbieders.

Waarom is overheidssteun nodig voor deze ontwikkelingen en waarom wordt het niet aan de markt overgelaten? De EU verklaart: “Het project brengt aanzienlijke technologische en financiële risico’s met zich mee. Overheidssteun is daarom noodzakelijk om bedrijven aan te moedigen deze investering te doen.” De steun wordt verleend onder strikte voorwaarden, waaronder het delen van kennis en het voorkomen van marktverstoring.

Het is voor het eerst dat cloudinfrastructuur op EU-niveau deze erkenning krijgt, en het betekent een belangrijke stap in de richting van de volgende fase in de groei van de Europese cloud.

 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl