• Home
  • Nieuws
  • Nederlandse Cloud sector roept overheid op: Europa biedt goede en veilige Cloud opties. Laten we samen een sterke industrie opbouwen; dat is ook van strategisch belang voor Nederland!

Nederlandse Cloud sector roept overheid op: Europa biedt goede en veilige Cloud opties. Laten we samen een sterke industrie opbouwen; dat is ook van strategisch belang voor Nederland!

Den Haag – 26 maart 2024.

Brancheorganisatie Dutch Cloud Community roept de nationale en lokale overheden op om meer aandacht te hebben voor de Nederlandse en Europese opties bij de selectie van providers voor clouddiensten.

We schrikken namelijk van het gemak waarmee de Nederlandse sector buitenspel wordt gezet op het moment dat overheden ervoor kiezen om diensten naar de cloud te verplaatsen.

Overheden en politici erkennen het belang van het waarborgen van data-soevereiniteit en het behouden van onafhankelijkheid van derde mogendheden. Het bevorderen van sterke Europese Tech bedrijven is een thema dat zowel door de Europese Commissie als door nationale overheden voortdurend wordt benadrukt. Desondanks lijkt het, wanneer er keuzes moeten worden gemaakt, alsof de Nederlandse (en Europese) industrie vaak onzichtbaar is.

Wij roepen de politiek en de nationale en regionale overheden op om in gesprek te gaan met de sector. Het doel van dit gesprek moet zijn om vast te stellen welke essentiële en niet-essentiële diensten nu al door Nederlandse partijen kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast kan gezamenlijk worden onderzocht aan welke criteria alle partijen moeten voldoen om een effectief inkoopbeleid op te zetten, waarbij bij gelijke geschiktheid de voorkeur kan worden gegeven aan een Nederlandse partner.

Er staat veel op het spel: ten eerste leidt de systematische keuze voor niet-Europese providers tot steeds meer afhankelijkheid naarmate wij onze eigen kennis afbouwen en blind gaan varen op die van de grote Tech reuzen. Hoe sterker de band wordt die de overheid opbouwt met de publieke Cloud, hoe moeilijker het wordt om ooit terug te keren. De keuze voor de goedkoopste aanbieder brengt een verborgen kost met zich mee: het gaat ten koste van Nederlandse expertise, het gaat ten koste van investeringen in onze eigen infrastructuur, en daarmee ten koste van de aantrekkingskracht voor bedrijven, investeerders en innovatie.

Ten tweede hebben overheden een voorbeeldfunctie. Je kunt niet alleen met woorden het belang van een Europese Cloud industrie benadrukken en verwachten dat deze industrie zonder klanten kan draaien. Als we een gezonde sector willen die zich kan blijven ontwikkelen en in staat is om in de toekomst een alternatief te bieden voor de Chinese en Amerikaanse Clouds, dan moet deze sector op zijn minst een eerlijke kans krijgen om mee te dingen wanneer overheidswerk wordt uitbesteed. Op dit moment is dat niet het geval.

Wij stellen voor om met elkaar het gesprek aan te gaan om gezamenlijk in kaart te brengen wat de Nederlandse mogelijkheden zijn ten opzichte van de niet-Europese aanbieders. En op welke manier wij het “level playing field” kunnen voorbereiden om ervoor te zorgen dat de Nederlandse en Europese sector niet buitengesloten wordt van overheidsopdrachten.

Zoals ook andere Europese landen al aan het doen zijn moet de Nederlandse overheid de uitdagingen van digitale soevereiniteit aangaan door samen met de sector te werken aan de ontwikkeling van een ecosysteem van eigen providers van clouddiensten, en dat ecosysteem de mogelijkheid geven om de volgende stappen te nemen en daarmee ook op de lange termijn de onafhankelijkheid van Nederland in het digitale tijdperk te waarborgen.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl