• Home
  • Nieuws
  • In gesprek met Bart Kemps, de CEO van i3D.net

In gesprek met Bart Kemps, de CEO van i3D.net

We zitten samen met Bart Kemps, de nieuwe CEO van i3D.net. Bart heeft sinds 2014 een hele reis binnen de organisatie van i3D.net afgelegd. We zijn benieuwd naar zijn eerste ervaringen en zijn plannen met i3D.net, een bedrijf dat we allemaal kennen als DE gamehostingspecialist in Nederland en ver daarbuiten.

Terwijl we aan de vergadertafel zitten, pakt Bart zijn broodtrommel erbij. We zijn overeengekomen dat het gesprek zo informeel en ontspannen mogelijk moet zijn.

Hoe voelt het om nu CEO te zijn van i3D.net?

Bart: “Ik ben natuurlijk voorbereid door de oprichter, Stijn Koster. Ik heb dus wat tijd gehad om aan het idee te wennen. Toch is het een grote stap. Mensen spreken je anders aan en je krijgt ineens vanuit allerlei hoeken berichten. Maar het belangrijkste is toch de organisatie zelf.” Bart heeft de eerste weken gebruikt om te luisteren en waar te nemen voordat hij een plan opstelde. Eigenlijk is het geen plan, zegt Bart, maar meer een aanpak. Bij i3D.net kan een plan vaak na enkele weken al in de prullenbak belanden omdat de markt en inzichten zich snel ontwikkelen. De focus ligt, vooral in de eerste paar maanden, op het team. Het succes van i3D.net zit in de flexibiliteit van ons handelen, en dat vereist een organisatie die weerbaar en wendbaar is.

Zijn het grote schoenen om in te stappen?

Ja, want Stijn ís i3D.net en i3D.net ís Stijn. Hij heeft het bedrijf van niets naar wat het nu is opgebouwd. Hij wist van elk detail, en iedereen wist hem te vinden. Ik zal niet proberen dat te kopiëren. Ik ben altijd kritisch constructief geweest in mijn eerdere rollen en heb geprobeerd uit te dagen wat Stijn dacht dat goed was voor het bedrijf. We hebben de nodige discussies gehad, maar daar ligt juist de kracht. “Zonder wrijving geen glans” is een veelgebruikte uitspraak binnen i3D.net. We respecteren elkaar enorm.

Was de overname door Ubisoft een belangrijke verandering voor i3D.net?

Eigenlijk niet. We deden nog steeds wat we eerder deden, namelijk een specialistische vorm van hosting en beheer van de infrastructuur voor vele grote gameplatforms. We zijn eigenlijk in eerste instantie precies zo doorgegaan als voorheen. Voor Stijn was het wel het einde van een tijdperk en het begin van een nieuw tijdperk. Het bedrijf is op eigen kracht gegroeid naar wat het nu is, en daar verdient Stijns ondernemersgeest 100% de credits voor.

Je volgt dus geen plan, maar heb je wel een idee over de volgende stap voor het bedrijf?

Jazeker. Het is belangrijk om nu een managementteam te vormen met professionals waarmee we die volgende stap kunnen zetten. We zullen investeren in groeimogelijkheden. De coronaperiode heeft voor een enorme versnelling van de groei gezorgd, waardoor we regelmatig voor het dilemma kwamen te staan om te investeren in iets waarvan we niet zeker waren of dat gelijk rendement zou opleveren. Die mentaliteit moeten we wel hebben. Gedurfd maar weloverwogen investeren zie ik als een cruciaal aandachtspunt. Ik heb tijdens mijn vele bezoeken aan de VS samen met Stijn ook veel geleerd van de Amerikanen. Ze denken per definitie groot, en risico’s op weg naar die grote stappen worden daar veel makkelijker genomen.

Zou je kunnen zeggen dat jullie specialisten zijn?

Ja, we zijn zeer gespecialiseerd. We merken dat dagelijks in de contacten met onze klanten maar ook met onze leveranciers. We hebben met enige regelmaat producten ontwikkeld die ons een andere richting zouden doen inslaan. Maar meestal bleek dat alleen maar afleiding te zijn van onze kernactiviteiten. Daarom zijn we op een gegeven moment echt begonnen met het doorverwijzen van aanvragen van potentiële klanten die niet binnen onze kernactiviteiten passen naar anderen. Dat doe je niet zomaar; daar moet je een weg voor afleggen.

Wanneer zien we de hand van Bart in i3D.net?

Ik werk graag achter de schermen en geloof sterk in het team. Hoewel i3D.net nu zo groot is en verspreid over de wereld, kunnen we eerder spreken van meerdere teams. In mijn eerste periode heb ik iedereen van i3D.net management het boek ‘No Rules Rules’ van medeoprichter van Netflix, Reed Hastings, gegeven, omdat ik daar veel inspiratie uit heb gehaald. Wat ik onder meer heb geleerd uit dit boek, is dat als je de juiste talentdichtheid hebt, iedereen geneigd zal zijn om naar eigen kunnen te presteren. Als je een talentvol team hebt, zal dat zichzelf opwerken naar nieuwe hoogtes, wat weer inspirerend werkt op de directe omgeving. Goede bedrijven zoeken manieren om controles te verwijderen. Dat trekt toptalent aan, dat steeds minder controles nodig heeft.

Hoe zie je de ontwikkeling van i3D.net voor je?

De gamingmarkt maakt een wat lastigere periode door, maar wij groeien nog steeds goed. In veel opzichten is i3D.net goed gepositioneerd voor alle economische klimaattypes. We sluiten goed aan op de doelgroep die bij onze kernactiviteiten past, namelijk de gamestudio’s en gameplatforms. Zij vinden ons, en dat is niet vanzelfsprekend. We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om daar te komen waar we nu zijn. We zijn ook op allerlei manieren onze efficiency aan het verbeteren. Efficiency en schaalbaarheid, daar ligt ons potentieel.

Dank je wel, Bart, voor dit openhartige gesprek! Veel succes met de ‘next steps’ voor i3D.net.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl