• Home
  • Nieuws
  • Nederlandse Cloud sector bezorgd over ingrijpende veranderingen in licentiemodel VMware

Nederlandse Cloud sector bezorgd over ingrijpende veranderingen in licentiemodel VMware

VMware heeft wereldwijd een sleutelpositie in de Cloud. De hypervisors van het Amerikaanse bedrijf zijn een essentieel onderdeel van de virtualisatielaag waarop clouddiensten gebaseerd zijn. Het zit in de meerderheid van de vitale diensten die ook Nederlandse Cloud providers leveren.

Na de overname van VMware eind vorig jaar door Broadcom (VS, CA), heeft de nieuwe eigenaar binnen enkele weken, zonder overleg met licentiehouders, ingrijpende veranderingen aangekondigd in het licentiemodel en de overeenkomsten met resellers.

Sommige licenties worden niet vernieuwd, contracten worden opgezegd (met algemene campagne-e-mails die vaak in de spambox belandden), andere licenties worden alleen nog maar gebundeld aangeboden tegen een prijs die minstens 3 tot 4 keer hoger ligt dan voorheen. Reseller-overeenkomsten worden abrupt beëindigd, zonder duidelijkheid over alternatieven door Broadcom. De gebrekkige communicatie en het gebrek aan duidelijkheid over het nieuwe programma veroorzaken aanzienlijke problemen, vooral vanwege de korte termijn waarin het programma wordt stopgezet, wat zowel Cloud aanbieders als afnemers voor grote uitdagingen stelt.

Deze aangekondigde veranderingen zullen, volgens de beperkte communicatie die naar vele resellers en partners is gestuurd, nog binnen dit kwartaal van kracht worden.

Deze ingrijpende wijzigingen veroorzaken niet alleen grote problemen voor de partners van VMware, maar hebben ook ernstige negatieve gevolgen voor eindgebruikers en MKB-bedrijven, tot aan mogelijke faillissementen en blackouts van de dienstverlening. Dit kan ook van invloed zijn op overheidsinstanties die afhankelijk zijn van deze licenties. De onzekerheid vormt een bedreiging voor de continuïteit van de essentiële diensten die de Nederlandse Cloud industrie aan de rest van de economie levert.

De brancheorganisatie Dutch Cloud Community, als vertegenwoordiger van de Nederlandse Cloud sector, maakt zich ernstig zorgen over deze korte-termijnbeslissingen. Alternatieven zijn niet direct voorhanden, en migreren naar andere leveranciers is een zeer ingrijpende aanpassing die niet binnen de door VMware gestelde periode kan worden uitgevoerd.

Naast de verwarring in de markt en de gebrekkige communicatie met belanghebbenden, is het naar mening van de Dutch Cloud Community ook niet in het belang van VMware zelf om deze veranderingen op deze manier door te voeren.

De Cloud sector heeft behoefte aan een langetermijnstrategie waarin deze belangrijke leverancier en de Cloud branche samenwerken aan een nieuw licentiemodel. De bedrijfsvoering van Cloud providers en de continuïteit van de dienstverlening aan gebruikers mogen niet in gevaar worden gebracht door deze acties van VMware en Broadcom.

Dutch Cloud Community nodigt VMware en eigenaar Broadcom uit om samen aan tafel te gaan zitten en de knelpunten te inventariseren en oplossingen te vinden waarin de belangen van alle partijen worden gewaarborgd. Een substantieel uitstel is daarbij een belangrijke eis.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl