• Home
  • Nieuws
  • Zorgwekkende rechtszaak in Duitsland tegen Quad9 kan verregaande gevolgen hebben voor vrijheid op internet

Zorgwekkende rechtszaak in Duitsland tegen Quad9 kan verregaande gevolgen hebben voor vrijheid op internet

Voor diegene die het niet kennen: Quad9 is een DNS resolver. Het is een non-profit organisatie, met beperkte middelen, dat een belangrijke maar volledig neutrale rol speelt in het goed laten functioneren van het internet door webadressen te resolven naar IP adressen.

Quad9 is in Duitsland door Sony Music aangeklaagd. Sony heeft de rechter gevraagd om Quad9 te verplichten toegang te blokkeren tot een website waar (volgens Sony) auteursrechtelijk beschermd materiaal van Sony op zou staan. In eerste instantie is de rechtbank in Hamburg mee gegaan met Sony. In Duitsland heeft Quad9 nu toegang tot de site moeten geo-blocken. 

De rechtbank in Leipzig heeft in hoger beroep het vonnis bevestigd, sterker nog, Sony heeft voor de hogere rechtbank de aanklacht verzwaard. Volgens Benno Overeinder, managing director van NLNetLabs en lid van de raad van bestuur van Quad9, is de resolver “gemaakt tot een medeplichtige partij”, die dus aansprakelijk gesteld kan worden voor de content van de sites waar het naar resolved.

Dit is op meerdere punten een gevaarlijke ontwikkeling. DNS resolving staat natuurlijk helemaal los van content. Er wordt geen inhoudelijke data verwerkt in de DNS, slechts de metadata die het verkeer op het internet mogelijk maakt is bij de resolver bekend. De DNS resolver heeft geen enkele invloed of controle over de data. De DNS resolver heeft ook geen enkele zakelijke relatie met de eigenaar van de gewraakte site. 

Het is van levensbelang voor het functioneren van het internet dat DNS voor iedereen, waar je ook bent ter wereld, op precies dezelfde manier werkt. DNS resolvers moeten onafhankelijk kunnen werken en kunnen net als toegangsproviders niet aangesproken worden op de content van de sites waar zij verkeer naar toe leiden. Net zo min als dat PostNL aansprakelijk kan zijn voor wat er gebeurt achter de deuren van het huis waar zij een brief hebben afgeleverd.

Het precedent dat het schept als een corporate entity in één bepaald land op DNS niveau toegang kan laten blokkeren naar een site heeft verregaande consequenties. Als die deur eenmaal open is weet je dat zowel grote bedrijven als ook regeringen hier gebruik van gaan maken om sites die ze niet bevallen te laten blokkeren. Zonder dat er een mogelijkheid is om daar bezwaar tegen te maken.

In Duitsland is nu een coalitie gevormd om Quad9 te helpen dit besluit aan te vechten. Onze vrienden van eco, de Duitse vereniging van internetbedrijven, steunen de organisatie in haar gevecht om dit besluit ongedaan te maken. Dutch Cloud Community schaart zich achter Quad9 en sluit zich aan bij eco. Dit is een zaak die de kern raakt van een vrij, open en toegankelijk internet. Het is gelukkig nog niet een gelopen race, er komt een hoger beroep. Wij houden jullie natuurlijk op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Wil je meer weten over de zaak kun je op Youtube deze video bekijken, die de zaak in heldere taal uitlegt, kijk dan Sony vs Quad9: An Overview of the Pending Litigation

Wil je ook helpen? Quad9 heeft maar bescheiden middelen, via deze link kun je ze steunen met een donatie. https://quad9.net/donate.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl