Search
Close this search box.
  • Home
  • Nieuws
  • Waarom is CISPE belangrijk voor de Nederlandse Cloud sector?

Waarom is CISPE belangrijk voor de Nederlandse Cloud sector?

De naam CISPE hebben de meeste leden van Dutch Cloud Community weleens langs horen komen. Dat het gaat om de Europese vereniging van Cloud Infrastructure providers, en dat wij daar een band mee hebben weten een aantal van jullie inmiddels ook wel. Maar wat het precies is, waar het voor staat en wat het doet is wat minder bekend.

Tijd om eens in te zoomen op onze vrienden in Brussel. Voor ons als brancheorganisatie is de samenwerking met de Europese vereniging van cruciaal belang om grip te krijgen en te houden op de ontwikkelingen van wet- en regelgeving vanuit de EU. En dat is nogal veel de laatste tijd. Dankzij hun aanwezigheid in Brussel kan CISPE de stem van de sector laten horen tijdens de inspraakrondes, voor dat teksten definitief worden. Dit is van onschatbaar belang om invloed te kunnen hebben. Van origine heeft CISPE veel helderheid verschaft over de rol van de Cloud Intrastructuur providers, vooral in nieuwe regelingen zoals de Digital Services Act. Daarmee geeft CISPE aan wat een Cloud Infrastructuur Provider wel en niet redelijkwijs kan uitvoeren.

Zo zit ons interim-bestuurslid Jacqueline van de Werken, (General Counsel van Leaseweb), die ook in het bestuur van CISPE zit, in de expertgroep die met de Europese Commissie werkt aan de ontwikkeling van de in ontwikkeling zijnde Data Act. Dit soort vertegenwoordiging maakt voor ons een belangrijk verschil.

Wat is CISPE?

CISPE (voluit Cloud Infrastructure Service Providers of Europe) is een internationale coalitie van bedrijven uit de Cloud sector die in 2016 is opgericht, oorspronkelijk om de sector, en met name het MKB segment ervan, een stem te geven in de ontwikkeling en uitrol van de GDPR. De constatering toen was dat er bij de Europese Commissie weinig kennis van zaken over het internet was, dat het daarom belangrijk was dat de industrie inspraak zou kunnen hebben als er beleid gemaakt wordt, maar ook dat de Europese bedrijven in de sector gewoon niet groot genoeg waren om individueel een effectieve lobby te kunnen voeren.

In 2016 – 17 is CISPE als eerste met een Code of Conduct voor Data Protection gekomen (wij waren onderdeel van de werkgroep). Het maakt zich sterk voor het leidende principe dat de gebruiker van de cloud ten alle tijden eigenaar blijft, en de controle blijft houden over de eigen data.

Andere initiatieven van CISPE zijn geboren vanuit deze gedachte. Zo zijn in 2020 de tien principes van Fair Software Licensing gepubliceerd, die inmiddels door organisaties in heel Europa geadopteerd zijn (Dutch Cloud Community is ook een van de ondertekenaars). De tien principes vormen een template voor licentiebeheer aangepast aan de eisen van de moderne cloud. Op onze netwerkbijeenkomst van 1 juni (ben je al aangemeld?) komt Francisco Mingorance, de secretaris generaal van CISPE, uitleg geven over wat ze inhouden, wat ze al teweeg hebben gebracht, en wat er de komende tijd nog gaat gebeuren.

Een belangrijk speerpunt is ook het overheidsbeleid t.o.v de Cloud. CISPE breekt voor ons een lans om overheden te bewegen naar een Cloud-First aanpak te gaan. Iets dat voor ons allemaal belangrijk is. CISPE heeft bijvoorbeeld het Europees Handbook voor Inkoop van Cloud Services ten behoeve van Publieke Diensten gemaakt en besproken in Brussel om bewustzijn te creëren van het belang van soevereine en veilige dienstverlening. CISPE blijft ook op de hoogte over de uitrol van NIS2 en het certificeringsprogramma ervan (de EUCS). Het is een vereniging dus er zijn board meetings en besluiten in de Algemene Leden Vergadering op belangrijke dossiers zoals haar recente klacht bij de Europese Commissie over het Microsoft Azure en haar -naar mening van CISPE, oneerlijk licensing aanbod.

Ook op het gebied van duurzaamheid is CISPE een van de initiatiefnemers van het Climate Neutral Datacenter Pact 2030, een task force waarin de datacenter industrie, zowel datacenter branche organisaties als datacenter- en colocatie bedrijven- inspraak geven voor regelgeving ten behoeve van richtlijnen voor duurzaamheid voor IT en voor de housing infrastructuur.

De Digital Decade is begonnen

In Brussel is de zogenaamde Digital Decade aangebroken. Heel veel nieuwe regelgeving wordt ontwikkeld en ingevoerd in de vorm van verordeningen. Dit is belangrijk, want verordeningen gelden op dezelfde manier in alle lidstaten en worden dus niet nog eens omgezet naar het recht van de lidstaten zelf. Dat betekent dat als wij in Brussel de boot missen, het te laat is om nog invloed te hebben.

Tot slot, zoals ook tijdens de Summit van CISPE die plaatsvond op 22 maart 2023 is gebleken, besteedt het ook aandacht aan Women in Cloud als energieke driver om onze cloud sector te promoten bij vrouwen om competitief en inclusief toegankelijk te zijn.

Kortom, het feit dat we kunnen samenwerken met een organisatie die dicht bij het vuur zit in Brussel, die in contact is met de Directoraten Generaal van de Commissie, en ook belangen van de sector kan vertegenwoordigen in de inspraak op toekomstige wet- en regelgeving is voor Dutch Cloud Community een waardevolle troef.

Ik nodig jullie uit om op 1 juni te komen naar de bijeenkomst, om ook van gedachten te wisselen met Francisco.

Ga ook naar de website van CISPE en wellicht is het voor sommige van jullie ook de moeite waard om je rechtstreeks aan te sluiten.

 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl