• Home
  • Nieuws
  • De innovatie-estafette. Innovatie door de ogen van Wido Potters van BIT

De innovatie-estafette. Innovatie door de ogen van Wido Potters van BIT

Een estafette is een complexe teamsport waarin vele factoren moeten kloppen om te winnen. Het team bestaat uit individuele atleten die op andere afstanden elkaars concurrent zijn, maar die concurrentie even in de ijskast zetten om gezamenlijk voor goud te gaan. De Dutch Cloud Community (DCC) werkt op dezelfde manier. Daarom deze serie: de NorthC innovatie-estafette, waarbij leden van DCC elkaar het stokje doorgeven. Vorige maand gaf Ronald Bezuur van Atomic Group het stokje over aan Wido Potters. Wido is Manager Sales & Support bij BIT en daarnaast bestuurslid van Stichting Abuse IO, het Nederlands Security Meldpunt en het SIDN Fonds.

“Wij ontwikkelen hyperscaler functionaliteit zonder dat we een hyperscaler bouwen”

BIT is gespecialiseerd in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing. We leggen manager Sales en Support Wido Potters vijf vragen voor.

Ronald Bezuur wil graag weten hoe het gaat met het ECOFED-project. Waar zijn jullie precies mee bezig? En hoe relateert dit aan GAIA-X?

“ECOFED is een samenwerkingsverband van vijf organisaties en heeft als doel de standaarden en middleware te bouwen die een federated en stack-agnostische cloud in Europa mogelijk maken. Daarmee bedoelen we dat we bouwen aan tooling voor een gedistribueerde cloud, die voor de gebruiker moet aanvoelen als één omgeving. Het moet dus net zo makkelijk zijn om clouddiensten te gebruiken in een federated cloud als bij een hyperscaler.

De aanleiding ontstond drie jaar geleden, toen de Europese Commissie constateerde dat het niet goed gaat met de digitale infrastructuur in Europa. Precies waar Ronald Bezuur het vorige maand ook al over had in het estafette-interview. We zijn veel te afhankelijk geworden van Amerikaanse partijen. De Europese cloudindustrie staat op achterstand en vanwege strenge Europese staatssteun-regels kan een individuele overheid daar niet bij helpen. Dat betekent concreet dat je onder de huidige regelgeving en met de huidige marktsituatie in Europa nooit een serieus alternatief kunt ontwikkelen voor de Amerikaanse en Chinese hyperscalers.

Daarom besloot de Europese Commissie om subsidie te verstrekken aan innovatieve projecten die ten goede komen aan het gehele Europese ecosysteem. Een kleine drie jaar geleden is een call uitgegaan genaamd IPCEI-CIS. Dat staat voor Important Project of Common European Interest – Cloud and Infrastructure Services. Wij hebben toen de samenwerking gezocht met partijen waar we vanuit de Dutch Cloud Community al regelmatig contact mee hadden: TNO, AMS-IX, Info Support en i3D.net. Afgelopen december is onze aanvraag goedgekeurd. We kunnen nu dus eindelijk aan de slag.

Ons doel is om de twee belangrijkste technische belemmeringen uit de weg te ruimen: het feit dat je nu nog geen gefedereerde cloud kunt bouwen over verschillende netwerken heen en het gegeven dat de huidige technologie nog niet cloud-agnostisch is. Wij gaan met ECOFED open-source tooling maken die een federated cloud mogelijk maakt. Het is de bedoeling dat gebruikers al hun clouddiensten in één omgeving kunnen onderbrengen. Ze geven aan welke eisen er zijn op bijvoorbeeld het gebied van latency, certificeringen, geografie of kosten en de federated cloud regelt de uitrol over de nodes in de federatie.

Ronald vroeg ook nog hoe het relateert aan GAIA-X: heel nauw. Binnen ECOFED ontwikkelen we nieuwe technologie. GAIA-X is een Europees afsprakenstelsel dat betrekking heeft op de ontwikkeling van een data- en cloudinfrastructuur. Het spreekt dus voor zich dat wij de GAIA-X afspraken zullen toepassen.”

Aan welke innovaties werkt BIT momenteel?
“ECOFED is zonder meer de belangrijkste. Daar gaat veel tijd en energie naar toe. We zijn het project nu aan het opstarten en het zal in totaal 4,5 jaar duren, hoewel een groot deel van de technologie eerder beschikbaar zal worden.

Een ander thema waar veel aandacht naar uitgaat is het bestrijden van alle soorten misbruik op het internet. Zo schrijven we mee aan een nieuwe gedragscode op internet en helpen we de politie en OM bij het ontwikkelen van een training hoe providers malafide actoren kunnen herkennen. Iedereen heeft er baat bij dat het internet schoon is; wij zelf ook. We voelen hier een maatschappelijke rol.

Ook leuk om te melden is dat we binnenkort eindelijk worden aangesloten op Warmtebedrijf Ede. Net als NorthC (die in Rotterdam 10.000 huishoudens van warmte voorzien, red.) en andere datacenters zijn wij hier ook al heel lang mee bezig. Na jaren van praten is het nu dan eindelijk zover dat het ook technisch wordt gerealiseerd. Momenteel voorziet Warmtenet Ede al ruim 21.000 woning-equivalanten van duurzame ruimteverwarming en warm tapwater. Wij gaan hier nog eens 1.000 warmte-equivalenten aan toevoegen.”

Wat biedt de Dutch Cloud Community jullie en wat geven jullie aan de community terug?
“De hierboven genoemde thema’s spelen bij alle partijen in onze sector. In het eerste interview in deze serie vertelde Ludo Baauw van Intermax Group over immersion cooling en over NaWas (de Nationale anti-DDoS Wasstraat). Vorige keer ging Ronald Bezuur in op het bieden van een alternatief voor de Amerikaanse hyperscalers. We kunnen elkaar inspireren en van elkaar leren. Je ziet aan ons ECOFED-project wat voor mooie samenwerkingsverbanden er uit het DCC-netwerk kunnen ontstaan.”

Aan wie zou jij het stokje willen doorgeven en wat is je meest prangende vraag aan hem of haar?
“Ik zou het stokje graag willen doorgeven aan Jan van Dam van Leaf.cloud. Zij leveren ook datacenterdienstverlening, maar hebben hun bedrijf op een heel andere leest geschoeid. Ze plaatsen hun servers decentraal op plekken waar warmte nodig is, zoals in zwembaden of technische ruimtes van grote gebouwen. Wij weten zelf inmiddels hoe complex het is om aangesloten te raken op een warmtenet, dus we zijn heel benieuwd naar de aanpak van Leaf-cloud. Ook omdat zij hierbij gebruikmaken van een federated model, alleen op heel andere manier dan ECOFED. Ik vind het inspirerend en ben heel benieuwd naar de voor- en nadelen van hun businessmodel. Wat doen ze bijvoorbeeld met de warmte als er een hittegolf is? Ik ben ook heel benieuwd naar de terreinen waar zij de komende jaren denken te innoveren. Ik denk dat wij veel van ze kunnen leren, en zij van ons. Dus wie weet kunnen we op bepaalde vlakken wel samenwerken.”

  Wido Potters van BIT
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl