• Home
 • Nieuws
 • Wire
 • DigiState – Je eigen webshop opzetten: hoe begin je?
Je eigen webshop opzetten: hoe begin je?

DigiState – Je eigen webshop opzetten: hoe begin je?

Bron: DigiState

Yes, eindelijk ga je het doen: je eigen webshop opzetten. Geen slecht idee, want gemiddeld zien webshop eigenaren hun omzet jaarlijks stijgen met 20%. Tijdens de lockdown maanden van de corona crisis was dit zelfs gemiddeld 60%! Ondernemers die een webshop draaiden naast hun fysieke winkel konden zo de impact beperken.

Voor je kunt beginnen met de opzet van je webshop moet je een aantal belangrijke keuzes maken… Denk aan de keuze van je webshop software, de hosting en je domeinnaam. Hoe zit het precies en hoe maak je de juiste keuze? Om dat concreet te krijgen is het belangrijk dat je de volgende vragen voor jezelf beantwoordt:

 • Wat ga je verkopen?
 • Wie zijn je klanten en wat vinden ze belangrijk? Hoe gedragen ze zich online?
 • Hoeveel bezoekers verwacht je op je webshop te krijgen?
 • Hoeveel producten ga je verkopen?
 • Wat is je doelstelling? Ga je alleen producten in Nederland verkopen of wil je ooit uitbreiden naar het buitenland?

Welke webshop software kiezen?

De keuze in webshop software is gigantisch. Bekende aanbieders zijn o.a. Magento, WooCommerce, Shopify, Shopware en Lightspeed. Iedere aanbieder heeft een ander aanbod en prijsstellingen. Hoe maak je de juiste keuze?

 • Als je onderzoek hebt gedaan naar je klant weet je hoe je deze het beste kunt bedienen. Dat heeft weer invloed op de keuze van je webshop software. Maak een shortlist van ‘needs’ en ‘wants’ met functionaliteiten die jouw webshop moet hebben. Denk ook aan de functionaliteiten die je in de toekomst nodig kunt hebben; het wisselen naar een andere aanbieder is namelijk niet eenvoudig.
 • Kijk ook naar je eigen gebruiksgemak. Je zult straks veel tijd doorbrengen aan de back-end met het toevoegen van producten, het verwerken van bestellingen en het bijwerken van de rest van je website. Vaak kun je een demo versie uitproberen om erachter te komen of dit systeem handig is voor jou.
 • Wil je een koppeling met je CRM- of kassasysteem? Dit kan je webbouwer voor je realiseren. Onder andere Magento en Woocommerce bieden uitstekende mogelijkheden om deze koppeling te maken.
 • Een goede klantenservice is een absolute must. Vooral als je sterk afhankelijk bent van je online verkopen is het belangrijk dat je hulp krijgt als er zich een probleem voordoet.
 • De prijsstelling van webshop software is afhankelijk van het aantal producten en de functionaliteiten die je wilt hebben. CCV Shop, Lightspeed, en Shopify bieden complete pakketten tegen een maandelijks bedrag met een aantal vaste functionaliteiten. Extra functionaliteiten zijn maatwerk waarvoor je een meerprijs moet betalen. Dat maatwerk maakt het ook lastiger om te switchen. Bij Woocommerce, Magento 1 en 2 en Shopware heb je meer flexibiliteit. Je kunt makkelijk plugins downloaden om meer functionaliteiten aan je shop toe te voegen. Sommige zijn gratis, andere tegen een eenmalige betaling. Goed om te weten: wij kunnen deze webshop software voor je hosten.

Welke hosting bij je webshop software?

Er zijn verschillende soorten hosting beschikbaar voor je webshop. Zo kun je kiezen voor shared hosting en dedicated hosting. Bij shared hosting deel je een server met een aantal andere websites. Omdat je deze server deelt is dit goedkoper. Dit is een prima oplossing als je een kleine website met een beperkt aantal producten en bezoekers hebt.

Bij dedicated hosting wordt de server niet gedeeld met andere websites. Deze server is speciaal voor jouw webshop. Zo blijft je webshop lekker snel, wat ten goede komt van de gebruikerservaring van je klanten. Als je veel configureerbare producten hebt (keuze in maat, kleur etc.) is dit een absolute must. Bovendien zijn er geen beveiligingsrisico’s van andere websites.

De webshop software die je kiest bepaalt in principe de hosting die ervoor zorgt dat je website snel is. Het aantal producten, productopties en bezoekers heeft invloed op de zwaarte van het systeem. Hoe zwaarder het systeem, hoe meer schijfruimte je nodig hebt om je website goed te laten draaien. Hier is maatwerk voor nodig.

Wil je weten welke hosting het beste past bij jouw webshop?

Laat het ons weten. Samen kunnen we bekijken wat het beste past bij jouw webshop. Bij DigiState werken we met schaalbare oplossingen. Als je groeit met je webshop, groeit je hosting met je mee. Zo betaal je nooit meer dan nodig is.

Ben je sterk afhankelijk van je online verkopen?

Als je sterk afhankelijk bent van je online verkopen is het zeer aan te raden om te kiezen voor een hostingpartij die ‘redundancy’ toepast. Sommige webshops kunnen het niet permitteren om ‘uit de lucht’ te zijn. Door servers te verdelen over datacenters op verschillende geolocaties blijft de website altijd online. Als er bijvoorbeeld bij één datacenter stroomuitval is zal een ander het automatisch overnemen.

Testomgeving

Webshops die continu veel websitebezoekers hebben werken met een testomgeving (staging omgeving). Dit is een letterlijke kopie van je webshop waar je updates en wijzigingen kunt testen alvorens je ze op de ‘live site’ publiceert. Ook dit kan via je hosting worden ingezet.

Beveiliging

Als webshop verwerk je persoonsgegevens. Deze verzamel je bij iedere aankoop en contactmoment. Dat betekent dat je website en hostingpartij aan de AVG-regels moeten voldoen. Kies voor een hostingpartij die security hoog in het vaandel heeft. Zo ben je verzekerd van back ups, monitoring, updates, een patching mechanisme en een firewall.

Domeinnaam kiezen

Als je je domeinnaam gaat registreren zul je merken dat er veel opties zijn voor de domeinnaam extensie. Dit is de extensie achter de laatste punt: .nl, .com, .shop etc. Ben je van plan om alleen in Nederland producten te verkopen of wil je (ooit) uitbreiden naar het buitenland? In het laatste geval kun je het beste kiezen voor .com of .shop. Ook kun je omliggende landen alvast vastleggen, zoals .du, .be etc.

Wij hebben veel kennis van de software platformen en spreken de taal van de webontwikkelaar. Als de webshop live is staan we in direct contact met de webontwikkelaar. Zo kunnen we ook direct ondersteuning bieden als er iets misgaat. Dat betekent dat je als klant nooit tussen de hostingpartij en webontwikkelaar in komt te zitten. Wij regelen alles, zodat jij de focus kunt blijven houden op je webshop.

Wil je een keer sparren over welke webshop software en hosting het beste bij jou past? Neem dan contact op!

Dit bericht is afkomstig van één van de leden van ISP Connect, zie hier de bron.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl