SIDN naar AWS

SIDN, de beheerder van het .nl domein, kondigde in een LinkedIn-post aan dat ze de komende twee jaar hun volledige ICT-omgeving naar Amazon Web Services (AWS) zullen overzetten, inclusief Fury, het domeinregistratiesysteem dat ze samen met de Canadese registry CIRA gebruiken.

Deze ene aankondiging veroorzaakte veel opschudding binnen de Nederlandse gemeenschap van hosters, registrars en cloud providers. In antwoord op de vraag naar het waarom vervolgde SIDN: “dat er nog geen volwaardig Europees alternatief bestaat”.

Dit riep vele vragen van onze Dutch Cloud Community achterban op. Deze vragen gingen onder andere over data-soevereiniteit (staat in het convenant van SIDN niet dat het .nl domein in Nederland moet staan?), continuïteit en de integriteit van de data (aangezien een Amerikaanse provider gebonden is aan de Amerikaanse Cloud Act, waardoor de Amerikaanse overheid data kan opeisen bij de provider, inclusief klantgegevens). Ook werden morele en ethische vraagstukken aangekaart: is het passend dat een organisatie die centraal staat in het Nederlandse internet de stap naar AWS zet zonder de Nederlandse industrie de kans te geven om mee te dingen naar de opdracht?

Er is veel emotie in het spel en dat is begrijpelijk. SIDN staat namelijk symbool voor Nederland. Sinds het CWI in 1986 het eerste .nl domein registreerde, benadrukt de organisatie zelf: “We werken in het hart van het internet in Nederland.” Bovendien zijn het sinds het begin de Nederlandse registrars, die vaak ook zelf hostingdiensten aanbieden, die de registry financieren.

Dutch Cloud Community heeft een aantal vragen aan SIDN gesteld:
1. Is er overwogen om een open RfP te publiceren waarbij partijen konden inschrijven op basis van opgestelde en gedeelde criteria?
2. Wat is de eventuele exit-strategie van SIDN in het geval van te hoge kosten of problemen, zodat SIDN haar rol in de vitale infrastructuur van Nederland kan blijven garanderen?
3. Heeft SIDN ook overleg gehad met de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van de Nederlandse Overheid over resilience planning en compliance? Zo ja, wat was de uitkomst hiervan?

Wij willen SIDN ook vragen om helder te communiceren hoe deze beslissing tot stand is gekomen en of dit bijvoorbeeld ook met instemming is gegaan van de Vereniging van Registrars. Is de vraag bijvoorbeeld uitgewerkt in een specifieke werkgroep met SIDN-leden om naar een toekomstbestendige oplossing te komen?

Dit zijn belangrijke punten, waarbij met name het eerste onderwerp gevoelig ligt binnen de sector. Op het moment dat de requirements bekend worden gemaakt en Nederlandse partijen kunnen meedoen aan de offerte, kan men ook vrede hebben met het besluit, als blijkt dat niemand hier de vaardigheden, capaciteit of het platform heeft om de klus aan te kunnen.

Echter, dit is pas duidelijk wanneer de requirements bekend zijn en iedereen de kans heeft gekregen om mee te dingen. SIDN heeft een onderzoek laten uitvoeren door een consultant, maar het is niet duidelijk wat er precies is onderzocht.

Dutch Cloud Community heeft inmiddels een goed gesprek gehad met SIDN. Wij zulken ook een schriftelijke reactie ontvangen op onze vragen die wij met onze community zullen delen.

Op dit moment handhaven wij ons standpunt: organiseer een open RfP en geef de Nederlandse sector de kans om te laten zien (of niet) dat zij in staat zijn om de ICT-omgeving van SIDN te hosten. Wij zijn van mening dat het passender zou zijn om een beleid te voeren van “In Nederland, tenzij.”

Wordt vervolgd…..

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl