Zoeken
Sluit dit zoekvak.
  • Home
  • Nieuws
  • De innovatie-estafette. Innovatie door de ogen van Ronald Bezuur

De innovatie-estafette. Innovatie door de ogen van Ronald Bezuur

Een estafette is een complexe teamsport waarin vele factoren moeten kloppen om te winnen. Het team bestaat uit individuele atleten die op andere afstanden elkaars concurrent zijn, maar die concurrentie even in de ijskast zetten om gezamenlijk voor goud te gaan. Dutch Cloud Community (DCC) werkt op dezelfde manier. Daarom deze serie: de innovatie-estafette, waarbij leden van DCC elkaar het stokje doorgeven. Vorige maand gaf Ludo Baauw, CEO van Intermax Group, het stokje over aan Ronald Bezuur. Ronald richtte ruim twintig jaar geleden Uniserver op en bestiert nu een consortium van specialistische bedrijven die samenwerken in Atomic Group.

De innovatie-estafette is een samenwerking tussen Dutch Cloud Community en NorthC datacenters.

“Wij maken voor onze partners die technische complexiteit beheersbaar”

Atomic Group helpt bedrijven bij het transformeren van hun digitale infrastructuur, vanuit de gedachte dat de infrastructuur aan de basis staat van alle innovatie. We leggen oprichter en CEO Ronald Bezuur vijf vragen voor.

Ludo Baauw wil graag weten hoe het staat met jullie ambitie om de concurrentie aan te gaan met de Amerikaanse hyperscalers. En dan met name welke impact deze ambitie heeft op innovatie.

“Onze ambitie is om een volwaardig alternatief te zijn voor Amerikaanse hyperscalers, zodat Nederlandse bedrijven en instellingen wat te kiezen hebben. We willen de preferred supplier zijn van IT-dienstverleners die zich richten op organisaties die hun data en applicaties in Nederland willen houden. Denk bijvoorbeeld aan dienstverleners die zich richten op de overheid of zorg. Atomic Group brengt een aantal zusterbedrijven bij elkaar die er gezamenlijk voor zorgen dat IT-dienstverleners voor hun klanten eenvoudig – ik zou haast zeggen via plug-and-play – een hybrid cloud kunnen realiseren, bestaande uit zowel onze Nederlandse private cloud als de Amerikaanse public cloud-oplossingen. Wij knopen dat voor onze klanten aan elkaar, met alle regelgeving en governance die daarbij komt kijken. Wij maken voor die Nederlandse cloud gebruik van de datacenters van NorthC.

Om terug te komen op de vraag van Ludo: met deze ambitie gaat het goed, we zijn de grootste hybrid cloud provider in Nederland. Dat komt doordat wij vanaf onze oprichting altijd hebben gezegd: je kunt niet overal goed in zijn, het draait om focus. We werken aan de ene kant samen met NorthC, die de datacenterdiensten levert. En aan de andere kant met partners die de vertaalslag maken van de techniek naar de klantvraag. Wij zitten daar tussenin en realiseren de plug-and-play hybrid cloud. Dat maakt ons model schaalbaar. Die schaal heb je nodig om het betaalbaar te houden; om zo met een Nederlandse private cloud echt een volwaardig alternatief te zijn voor de diensten van de grote Amerikaanse partijen.

De ontwikkelingen gaan ontzettend snel. Aan de voorkant wordt IT steeds eenvoudiger. Stel je vraag aan een chatbot en die komt met het antwoord op de proppen. Maar dat betekent wel dat de complexiteit naar de achterkant verhuist. Wij maken voor onze partners die technische complexiteit beheersbaar. We zorgen ervoor dat ze de omgeving van hun klanten heel flexibel kunnen inrichten en zonder problemen kunnen switchen tussen verschillende clouds. Met onze oplossing voldoen ze ook nog eens automatisch aan de wet- en regelgeving.”

Wat houdt jullie momenteel het meest bezig?
“Dat is zonder meer het aspect wat ik net als laatste noemde: ervoor zorgen dat onze oplossingen voldoen aan wet- en regelgeving. Er komt veel op ons af, vooral uit Europa. Denk aan richtlijnen specifiek voor onze sector, zoals EUCS, maar ook aan richtlijnen op het gebied van informatieverwerking, zoals de NIS2 en de AI-verordening, en aan de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) die stelt dat je transparant moet zijn over je impact op mens, milieu en klimaat en dat je waar mogelijk die impact moet beperken. De kern van al die nieuwe regels en richtlijnen die vanuit Europa op ons afkomen is transparantie: weet welke data je hebt, waar die staat, wat ermee gebeurt en hoe die beveiligd is.

We zijn daarnaast ook druk bezig met AI, met name met de large language models (LLM) die generatieve AI mogelijk maken. Ook daar draait het om transparantie: weet je hoe AI tot een antwoord komt? Welke data zijn daarvoor gebruikt?

Het vraagt van ons dat we klanten nog meer grip geven op hun omgeving, dat we het nog makkelijker maken om die transparantie te creëren. Daar ligt dan ook meteen het onderscheidende vermogen van onze Nederlandse private cloud ten opzichte van buitenlandse hyperscalers. Die kunnen niet zeggen waar de data staat, wie welke data heeft bekeken of veranderd, en wat daar verder allemaal mee gebeurt.”

In tegenstelling tot veel anderen vinden jullie wet- en regelgeving niet vervelend, maar vinden dat het nog wel een tandje strenger kan. Waarom?
“Als je kijkt naar alle innovaties van de afgelopen 20, 30 jaar, dan heeft vrijwel altijd ICT aan de basis ervan gelegen. Toch hebben we nog altijd geen Ministerie voor Digitalisering. Als je daarover nadenkt, dan is dat heel vreemd. Sterker, er zitten nu in de Tweede Kamer minder mensen dan ooit die zich met dit onderwerp bezighouden. Ik denk dat de Nederlandse overheid veel beter moet nadenken over hoe technologie ons kan ondersteunen in de uitdagingen waar we als land voor staan. Denk aan de uitdagingen op het gebied van onderwijs, de arbeidstekorten in de zorg en de energietransitie. Als je hier een duidelijke visie op ontwikkelt, dan zie je ook helder welke terreinen je niet enkel aan de markt moet overlaten, waar je regie op moet nemen. Gelukkig neemt Europa dit onderwerp wel serieus. Daar zien ze wel de mogelijkheden van digitalisering en de gevaren ervan. Dat is goed, want met meer regie vanuit de overheid kunnen we innovatie in betere banen leiden en ervoor zorgen dat iedere Nederlander daarvan profiteert, in plaats van dat alleen een paar grote bedrijven er beter van worden.”

Wat biedt Dutch Cloud Community jullie en wat geven jullie aan de community terug?
“De DCC denkt wel over dit thema na. Nederland loopt ver voorop in Europa als je kijkt naar digitalisering en de infrastructuur in ons land. Daar speelt de DCC een belangrijke rol in. We hebben met elkaar ontzettend veel kennis hoe we Nederland met behulp van technologie op alle vlakken nog beter kunnen maken – of het nu gaat om zorg, onderwijs, werkgelegenheid. Zeker nu er zulke snelle veranderingen zijn door AI is het belangrijk dat er clubs zijn die zich bezighouden met hoe je op een veilige manier innoveert, op een manier dat ons land er beter en mooier van wordt. Gelukkig is de Nederlandse hostingsector altijd een sector geweest waar we veel met elkaar samenwerken. Het is voor onze branche heel goed dat de DCC dit ook naar buiten toe uitstraalt en samenwerking nog meer stimuleert.”

Aan wie zou jij het stokje willen doorgeven? 
“Ik geef het stokje graag door aan Wido Potters van BIT”. Wido Potters is sinds 2016 werkzaam bij BIT en is daar COO (Chief Operational Officer). Daarnaast is hij mede-oprichter en bestuurslid van AbuseIO (open source software voor abusebestrijding) en voorzitter van het Nederlands Security Meldpunt (bevordering van cyberveiligheid van Nederlandse organisaties). Ook is hij lid van de tech commissie van de VvR.

  Ronald Bezuur van Atomic Group
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl