Verslag VMware conferentie Parijs

Dutch Cloud Community was aanwezig bij de conferentie die EuroCloud France recent organiseerde over de ontwikkelingen rond VMware in Parijs.

Hieronder een aantal takeaways van de verschillende panels van de sessie.

Marc Dollois, Managing Director France van Broadcom Software werd geïnterviewd over de recente ontwikkelingen en de strategie van Broadcom Software. Marc erkende dat er heel veel onrust was ontstaan onder klanten en resellers in de afgelopen zes maanden en benadrukte de slechte communicatie die voor veel verwarring had gezorgd. Hij verzekerde de aanwezigen dat Broadcom hard werkt aan verbeteringen.

De strategie van Broadcom voor de middellange termijn lijkt onveranderd, ondanks de handreikingen die nu aan klanten gedaan zijn. Marc bevestigde dat bestaande contracten nageleefd zullen worden, in tegenstelling tot eerdere berichten over het stopzetten ervan. Echter, het plan om uiteindelijk alle klanten te migreren naar abonnementen gaat wel door, alleen met uitstel.

Waar Broadcom uiteindelijk naar toe wil is een volledige stack aan diensten en producten. Het bedrijf investeert een extra miljard in R&D om hun productstack om te vormen naar een servicegerichte aanpak. Het doel is om tegen 2025 al hun diensten breed beschikbaar te maken.

VMware zal dan verder werken met een licentiemodel dat klanten in principe een incentive moet geven om op dat moment ook gebruik te gaan maken van de volledige stack. Uiteindelijk, zegt Marc, kunnen klanten goedkoper uit zijn omdat ze straks met de volledige stack meer kunnen verdienen door eenvoudig management en een lagere IT-voetafdruk. De strategie lijkt te zijn: als je straks toch gedwongen wordt om het hele pakket te kopen zul je het ook wel gaan gebruiken om niet dubbel te betalen door ook een andere leverancier te gebruiken.

De zaal reageerde hier niet positief op (eufemistisch gezegd). Ook al is er nu nog de mogelijkheid om door te gaan met individuele producten, Broadcom wil doorzetten met het plan om afnemers te verplichten bredere pakketten af te nemen dan ze wensen te nemen of nodig hebben. Deze verandering was oorspronkelijk gepland voor juli 2023 maar is uitgesteld naar 2024, en uiteindelijk 25. Maar is niet van de baan.

Er zijn voorbeelden bekend van klanten die met dreiging van rechtszaken hun onderhandelingspositie hebben kunnen verbeteren. Maar de sprekers benadrukten dat dit eerder een strategie is voor hele grote partijen, en dat de houding van Broadcom naar kleinere partijen die naar de rechter wilden gaan snoeihard is. Het is een gevaarlijk spel om te spelen.

Juridische overwegingen en impact Henri d’Agrain van CIGREF (het Franse equivalent van CIO Platform) en Francisco Mingorance van CISPE benadrukten de juridische uitdagingen en de impact van Broadcom’s overname van VMware. Ze bekritiseerden de eenzijdige contractbeëindigingen en prijsverhogingen, die een negatieve invloed hebben op de hele Europese economie. Ze riepen op tot actie van de Europese Commissie (EC) om misbruik van marktmacht te voorkomen. In het ergste geval dat werd genoemd zag een  bedrijf (eindgebruiker) hun kosten met een factor 18 omhoog gaan. Dat is wel schrikken.

Francisco legde uit dat de EC bezig is met een onderzoek naar de antitrust praktijken van VMware. Hoewel dit proces langzaam verloopt (doorlooptijd 2 a 3 jaar), zijn er wel voorlopige maatregelen mogelijk. Op dit moment wordt met de EC onderzocht welke voorlopige maatregelen door de EC genomen kunnen worden om de impact van de besluiten van Broadcom op de markt te mitigeren.
Broadcom is wel van plan om uiteindelijk door te zetten met de geplande wijzigingen. Een terugkerend thema daarom was de noodzaak om zo snel mogelijk ervoor te zorgen dat je eigen omgeving flexibel is. Met name door met meerdere leveranciers te werken, en niet 100% afhankelijk te worden van één enkele partij die je dan in hun macht hebben.

Alternatieven voor VMware In een panel met verschillende gebruikers en vendoren werden de alternatieve opties, anders dan VMware besproken.

De voordelen van open source hypervisors zoals ProxMox werden genoemd, die flexibiliteit en kostenbesparingen bieden. Nutanix en HPE werden ook genoemd als innovatieve en flexibele alternatieven.

De sprekers benadrukten het belang van een sterk ecosysteem en de noodzaak van interoperabiliteit tussen verschillende cloudoplossingen. De tools en alternatieven zijn beschikbaar, maar bedrijven moeten toch echt strategisch plannen en zich laten begeleiden door experts om succesvol te migreren.

Het dossier is nog niet gesloten. De beste hoop die de sector heeft ligt bij de politiek, met name de Europese Commissie. Wij houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl