Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Samenwerken met de overheid

De samenwerking tussen de hosting- en cloud wereld en de overheid was heel lang best lastig. We waren onbekend, en onbekend maakt onbemind. Van tijd tot tijd kwamen er krantenkoppen over criminele activiteiten op het internet, en dat Nederland daar zo’n prominente rol in speelde. Dat helpt niet als je al moeite hebt om gesprekspartners te vinden bij de ministeries en er sowieso al weinig kennis te vinden is over wat onze sector nou precies doet.

Ik ga niet zeggen dat het helemaal is opgelost. Er is nog steeds te weinig kennis over de digitale wereld bij de overheid en (vooral) de politiek, en de neiging om te denken dat we alle problemen weg kunnen reguleren zal nooit helemaal verdwijnen. Maar er is wel heel veel veranderd.

Met name dankzij de inspanningen van Michiel Steltman, maar wij zijn ook veel dank verschuldigd aan Wido Potters, is de dialoog de afgelopen jaren op gang gekomen en steeds intensiever en vruchtbaarder geworden.

De overheidsdiensten en de toezichthouders begrijpen inmiddels veel beter wat wij doen en hoe wij opereren. Abuse op internet is meer meetbaar geworden, waardoor ook inzichtelijk is geworden waar het vandaan komt (en dat is meestal niet bij de leden van Dutch Cloud Community). We werken samen in PPS’en en informele overleggen, de gedragscode Abuse-bestrijding wordt breed gedragen en de overheid heeft er vertrouwen in gekregen dat de grote meerderheid van de bedrijven van onze branche gewoon eerlijk is en zijn best doet.

Het komende halfjaar gaan we drie bijeenkomsten organiseren met toezichthouders en handhavers waarin zij ons gaan helpen, en wij ook hun.

Eerst, in Q2 nog, een bijeenkomst met de RDI (voorheen het Agentschap Telecom) met informatie over compliance met NIS2. We zullen ook ingaan op hoe de RDI audits wil uitvoeren, en wat wij kunnen, mogen en moeten doen. Verwacht hier in de komende weken een uitnodiging voor.

Hopelijk nog in Q2, anders net na de zomer, komen de goeroes van Tech Against Terrorism speciaal voor ons naar Nederland. Tech Against Terrorism (TAT) is een project van de Verenigde Naties om bedrijven te helpen omgaan met terroristische inhoud. Het ministerie van J&V faciliteert dit voor ons. Wij zijn op dit moment bezig met de mensen van TAT om een voorlichtingssessie voor te bereiden voor bedrijven uit onze sector om zo efficiënt en makkelijk mogelijk te voldoen aan de regels van de TCO (Terrorism Content Online Regulation).

En dan in Q3, (voorlopige datum 21 september) gaan we een middag lang sparren met het Team High Tech Crimes van de nationale politie en het openbaar ministerie, om van elkaar te leren. Hosters gaan als politiemensen met een aantal cases aan de slag, en rechercheurs gaan als hosters in de cases zitten, zodat beide partijen meer inzicht krijgen in waar de “andere” kant mee te maken heeft en hoe je het beste samen kunt werken. Ik hoop jullie hier volgende maand al de uitnodigingen voor te kunnen sturen.

We blijven de samenwerking met de overheid opzoeken en sterker maken. Ook in het kader van het bad hosters project en van het Anti Abuse Netwerk (AAN). Uiteindelijk is een schoon en veilig internet een doel waar overheid en sector elkaar in kunnen vinden en versterken.

Groet,
Simon

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl