Boeven vangen is leuk en spannend. Zeker als de booswicht een onguur type uit het fictieve land Abusnië is die vanuit de servers van een Nederlandse hoster ransomware aanvallen pleegt.
Samenwerking tussen de opsporingsdiensten en de sector, tussen de publieke en private partners, is de beste manier om oplossingen te vinden voor de ingewikkelde en steeds veranderende vormen van abuse en criminaliteit op het internet. Door samen te werken aan een gemeenschappelijk doel vinden wij elkaar.
Dit is wat een aantal hosters samen met vertegenwoordigers van het OM en van de politie vanmiddag bij BIT in Ede hebben gedaan in een boeiend (en nog best moeilijk) rollenspel.
Doel van het spel was uiteindelijk natuurlijk de situatie redden, de crisis oplossen, en daarna met vernuftig speurwerk de identiteit en de “whereabouts” van de dader boven water te krijgen zodat hij in de kraag gevat kon worden.
We hadden meerdere doelen: ten eerste hosters helpen met het herkennen van de rode vlaggen bij klanten. We merken allemaal dat de criminele activiteiten zich steeds meer verplaatsen van de hosters zelf (de zgn “Bad Hosters”) naar klanten en resellers van hosting en cloud bedrijven die zelf verder alleen maar de beste bedoelingen hebben.
Dat dit gebeurt is een gevolg van een ontwikkeling die positief is: de samenwerking tussen de sector en de overheid om abuse aan te pakken levert resultaten op. Het aantal nederlandse hosters dat bewust een verdienmodel maakt van abuse is geslonken tot een paar enkelingen, en die zijn goed bekend bij de politie. Ons internet is echt een stuk schoner geworden. Maar criminele activiteiten zijn permanent in beweging. Abuse neemt steeds nieuwe vormen aan, en wij moeten ons ook aanpassen.
Dit soort samenwerking tussen de opsporingsdiensten en de sector, tussen de publieke en private partners, is de beste manier om oplossingen te vinden voor de ingewikkelde en steeds veranderende vormen van abuse en criminaliteit op het internet. Door samen te werken aan een gemeenschappelijk doel vinden wij elkaar.
Weten wie je klanten zijn, de rode vlaggen kunnen herkennen, is een steeds belangrijker onderdeel van de strijd tussen de hosting branche en de boeven. Dat de hosters hierin getraind zijn en op ludieke wijze hebben geleerd de bomen door het bos te zien is van onschatbare waarde.
In deze Schone Hosting Dag mochten de deelnemers afwisselend in de rol kruipen van de opsporingsdiensten, en van die van de Compliance Officer van hostingbedrijf “Stroom Opwaarts”. Het was natuurlijk ontzettend leuk om te doen, maar ook leerzaam. Het is puzzelen om de juiste clues te vinden, op de website, op social media, een wachtwoord proberen te hacken, er is veel gelachen.
Een tweede doel van de dag was om de opsporingsdiensten en de hosters kennis te laten maken met elkaar, en met elkaars uitgangspunten en drijfveren. Om het internet, of in ieder geval het kleine stukje ervan waar wij verantwoordelijk voor zijn, schoon en veilig te kunnen maken kunnen wij niet tegenover elkaar staan maar moeten wij samen kunnen werken, elkaar begrijpen en vertrouwen in elkaar hebben. Anders gaan we het niet redden.
Door op deze manier samen aan de slag te gaan in een rollenspel waarin we de rode vlaggen leren te onderscheiden kunnen wij allemaal van elkaar leren. En komen wij dichter bij elkaar. Zo kunnen wij met zijn allen samenwerken om abuse te bestrijden en de gebruikers van het internet weer net iets beter te beschermen tegen criminele activiteiten.