Zoeken
Sluit dit zoekvak.
  • Home
  • Nieuws
  • Groeiende vraag slim managen van levensbelang voor toekomstbestendige IT-bedrijven.

Groeiende vraag slim managen van levensbelang voor toekomstbestendige IT-bedrijven.

Dit is de titel van de lange termijn sectorvisie opgesteld voor de IT-sector van de Rabobank die wij in dit stuk centraal stellen.

Volgens deze sectorvisie vertraagt de groei van de Nederlandse economie. Vanaf 2026 zal er vanuit de factor arbeid geen waarde meer worden toegevoegd aan onze economie. Daarnaast gaan we van een periode van weelde en overvloed naar een periode van schaarste, met name op het gebied van energie, grondstoffen en arbeid.

Dit betekent dat bedrijven in elke sector op zoek moeten naar verhoging van de arbeidsproductiviteit terwijl de arbeidsmarkt alleen maar krapper wordt. Eén van de oplossingen die hieraan bijdraagt is technologie. Digitalisering, maar ook verduurzaming, kunnen niet zonder IT. Gedreven door de schaarste vraagstukken en nieuwe technologieën digitaliseert de wereld momenteel in rap tempo. Met als gevolg een exponentieel groeiende vraag naar producten en advies vanuit de IT-sector.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor IT-bedrijven? Welke kansen, maar ook uitdagingen zijn er? En hoe hou ik mijn IT-bedrijf toekomstbestendig? Op deze vragen, en nog veel meer, geeft de sectorvisie antwoord.

Deze visie heeft als doel een stip op de horizon te zetten voor IT-ondernemers en is ontwikkeld met ca. 75 stakeholders (ondernemers, kennisinstellingen, overheid en onderwijs) vanuit de sector. Het schetst de ontwikkelingen anno nu maar ook de belangrijkste opgaven, uitdagingen en kansen voor de IT-sector op de lange termijn.

De belangrijkste thema’s voor de IT-sector richting 2040:

  • Toekomstig verdienvermogen
  • Arbeidsmarkt en onderwijs
  • Duurzaamheid
  • Digitalisering, digitale infrastructuur en veiligheid

Deze sectorvisie in vogelvlucht:

  • De IT-sector is cruciaal voor de groei van Nederland. Een grote uitdaging voor die groei is de arbeidsmarktkrapte. Kansen vind je als ondernemer in een bestendig verdienmodel, duurzaam ondernemen en sterke cybersecurity.
  • Succesvolle IT-bedrijven weten medewerkers te binden, arbeidsproductiviteit te verhogen door de eigen bedrijfsvoering te digitaliseren en samen te werken of te integreren met de eindklant.
  • Richting 2040 heb je met een IT-bedrijf actief “hoger in de technologiestack” de meeste toegevoegde waarde doordat standaardtechnologie steeds meer een commodity wordt.
  • Verduurzaming raakt de bedrijfsvoering maar kan je tegelijkertijd ook inzetten om nieuwe medewerkers te werven.
  • Om de benodigde superspecialisten op te leiden en een goed vestigingsklimaat in Nederland te creëren, is samenwerking tussen IT-bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen essentieel.
  • Als IT-ondernemer kun je een belangrijke bijdrage leveren aan een veilige en toekomstbestendige maatschappij die minder afhankelijk is van China en Amerika.

Lees de sectorvisie via onderstaande link:

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl