Search
Close this search box.
  • Home
  • Nieuws
  • De innovatie-estafette. Innovatie door de ogen van Paul Bijleveld

De innovatie-estafette. Innovatie door de ogen van Paul Bijleveld

Een estafette is een complexe teamsport waarin vele factoren moeten kloppen om te winnen. Het team bestaat uit individuele atleten die op andere afstanden elkaars concurrent zijn, maar die deze concurrentie even in de ijskast zetten om gezamenlijk voor goud te gaan. Dutch Cloud Community (DCC) werkt op dezelfde manier. Daarom deze serie: de NorthC innovatie-estafette, waarbij leden van DCC elkaar het stokje doorgeven. Vorige maand gaf David Kohnstamm, oprichter van Leafcloud, het stokje door aan Paul Bijleveld. Paul is Managing Director en Senior Partner van ACC ICT. Gefascineerd door IT-continuïteit is de organisatie onder zijn leiding ruim 20 jaar geleden gestart met hosting, ontwikkelde continuïteitsregelingen en specialiseerde zich in Kubernetes.

“Cloud repatriëring geeft impuls aan hyper cloud”

ACC ICT is specialist in IT-continuïteit. Het bedrijf biedt managed diensten (zoals cloud, OTAP, CI/CD en Kubernetes) voor de bedrijfskritische applicaties, veelal SaaS. Binnen de klantenkring bevinden zich daarom vooral softwareontwikkelaars en online dienstverleners.

David Kohnstam wil graag weten welke trends jullie ervaren als het gaat om de mix tussen on prem, private en public cloud. Waar gaan de meeste partijen heen en waar komen ze vandaan?

“Om de vraag te kunnen beantwoorden moet ik de scope van mijn gezichtsveld toelichten. Wij werken bijna uitsluitend voor softwareontwikkelaars en online dienstverleners. Dit zijn partijen die bedrijfkritische applicaties ontwikkelen én als (SaaS-)dienst aan de eigen organisatie of eindklanten ter beschikking stellen.

Mijn ervaring vanuit ACC ICT is dat de onafhankelijkheid van een cloud meer en meer een thema is. Daarom wordt er gestuurd op cloudagnostisch ontwikkelen. Een voorwaarde om dit efficiënt te kunnen doen, is de applicatieonderdelen zodanig te bouwen dat deze zich in iedere cloud hetzelfde gedragen. Om dit te bereiken kun je ervoor kiezen de applicatieonderdelen te containeriseren. En heb je dat gedaan, dan is Kubernetes op dit moment natuurlijk hét platform om de containers onafhankelijk van het type cloud te ontsluiten. We zien dat in de praktijk ook gebeuren.

Wij zien vooral een toename in combinaties, waarbij de hyper cloud hard aan terrein wint. Hierbij wordt er getest en ontwikkeld op een on premise omgeving, worden de ‘vaste’ workloads in een private cloud ondergebracht en worden pieken in de workloads automatisch ontsloten via één of meerdere public clouds. Uiteraard zijn er ook tal van use cases waar meerdere publieke clouds of een combinatie van private- en public cloud wordt toegepast.
Cloud repatriëring is een relatief nieuw fenomeen waarbij, meestal kosten gedreven, workloads vanuit een public cloud (terug) gemigreerd worden naar een on premises omgeving of een private cloud.”

Op welke fronten is ACC-ICT aan het innoveren? Wat houdt jullie het meeste bezig?
“Het mag geen geheim zijn dat wij al jaren, en dat zal de komende jaren niet anders zijn, enorm inzetten op de ontwikkeling van Kubernetes-kennis. Dat is enerzijds verdieping omdat er continu nieuw ontwikkelingen op dit gebied zijn. Anderzijds is kennisverbreding een groot aandachtgebied om de vraag uit de markt aan te kunnen. Hiervoor zijn we continu bezig met de ontwikkeling van (nieuwe) collega’s door middel van onze ACCademy, tijdsblokken voor zelfstudie, pizzasessies en ga zo maar door.

Ondertussen heeft ook onze Nederlandse Kubernetes Podcast een enorme vlucht genomen. Inmiddels staat aflevering 59 online en zitten we op zo’n 11.500 downloads. Dit hadden ook wij niet verwacht. Wekelijks spreken we partijen die oplossingen bouwen voor of met Kubernetes. Deze kennis en informatie is een enorme aanjager van onze eigen Kubernetes-innovaties en van de innovaties die we bij andere partijen zien.

Het grappige is dat Kubernetes inmiddels zelf een containerbegrip is geworden. Het gaat allang niet meer om de deployment of het beheer van een Kubernetes-platform, want dat is commodity geworden. De uitdaging zit in de compatibiliteit van alle componenten in combinatie met de applicaties van onze klanten. We hebben namelijk één constante factor en dat is dat de onderdelen continu aan verandering onderhevig zijn. Het is onze rol om te zorgen dat het geheel binnen deze dynamiek de continuïteit en de veiligheid continu gewaarborgd blijft.”

Op welke manier werken jullie met NorthC samen en wat kenmerkt jullie partnership met NorthC?
“Onze relatie begon tien jaar geleden, toen zij een datacenter in Delft hadden dat geen geografisch redundante ontsluiting via Amsterdam had. Wij hadden een infrastructuur in Haarlem en Amsterdam die we breder wilden ontsluiten. We hebben toen besloten om samen een glasvezel te graven van Haarlem naar Delft. Die beslissing tekent ons partnership, dat is gedreven door lef, ondernemerschap en visie. Sindsdien is onze samenwerking uitgebreid en dat bevalt goed. NorthC is altijd bereikbaar en benaderbaar. Ze gaan uitdagingen niet snel uit de weg.

Wat biedt Dutch Cloud Community jullie en wat geven jullie aan de community terug?
“DCC is erg actief in de Nederlandse hostingsector en stimuleert de samenwerking tussen leden en partners. Ik vind dat erg positief want we lopen, als het gaat om infrastructuur en cloud, in Nederland behoorlijk voorop. Die voorsprong kan je mijns inziens alleen maar behouden door samen te werken en kennis te delen.

Wat geven wij aan de community terug? Wij delen graag de kennis die wij in samenwerking met de Universiteit Utrecht ontwikkeld hebben op het gebied van continuïteitsregelingen,zodat anderen het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden.
Verder ben ik voorzitter van de social responsibility werkgroep van DCC. Hierbij moet ik in alle eerlijkheid toegeven dat deze activiteiten op een laag pitje staan omdat de behoefte van goede doelen aan ondersteuning op het gebied van IT-diensten in de praktijk niet zo groot blijkt te zijn.”

Aan wie zou jij het stokje willen doorgeven en wat is jouw meest prangende vraag aan hem of haar?
“Ik heb een vraag voor Jan Semmelhack van AMS-IX. Ik ben heel benieuwd hoe zij ervoor zorgen dat ze altijd voldoende capaciteit houden om alle verkeer te ontsluiten. De kabels in de oceaan worden er voor jaren neergelegd en natuurlijk is daarbij rekening gehouden met een sterke toename van het verkeer. Maar in de tijd dat de meeste dark fibers werd neergelegd, kon je nog niet voorzien welke vlucht datatransmissie zou nemen en daar komt bijvoorbeeld AI nog bij. Hoe zorgen zij ervoor dat het fysieke netwerk de groei aan dataverkeer kan bijbenen?”

  Paul Bijleveld van ACC ICT
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl