Het is publiek geheim dat cloud adoptie zeer snel groeiend is in Nederland bij bedrijven en instellingen. Gekeken naar of men van cloud diensten of cloud gebaseerde functionaliteiten gebruik maakt, is er anno 2021 sprake van een marktpenetratie van 93%. We kunnen stellen dat vrijwel elke organisatie actief is in de cloud. Maar wat doet men dan met die cloud diensten, applicaties en functies?
Gekeken naar het patroon van gebruik zien we over de verschillende toepassingsgebieden, maar ook technische functies, dat er wel verschillen zijn in hoeverre men daar al gebruik maakt van cloud diensten. Zo is er voor de werkplek met haar productiviteitsvoorziening (typische office applicaties) al vaak sprake van een cloud oplossing. Denk aan Microsoft (Office) 365. Met een marktpenetratie van 55% op cloud gebaseerde applicaties scoren de office / productiviteitsoplossingen het hoogst.
Maar financiële en administratieve cloud applicaties volgen daar met respectievelijk 51% en 50% marktpenetratie kort op. Toch is in andere applicatiegebieden zoals CRM (34% penetratie) en (data)analytics (37% penetratie) het gebruik van cloud gebaseerde applicaties en oplossingen duidelijk minder ver gevorderd.
Qua technische voorzieningen, zeg maar de IT ondersteunende oplossingen, is het gebruik van cloud oplossingen ook al behoorlijk op gang gekomen in zakelijk Nederland. Zo zijn backup en storage al bij (bijna) 50% van de organisaties middels een cloud oplossing geregeld. Maar is applicatie-ontwikkeling iets dat nog vaker niet in de cloud plaatsvind.
We weten uit meerjarig onderzoek dat de ontwikkeling van de inzet van cloud gebaseerde diensten gestaag groeiende is. Maar we zien in datzelfde onderzoek ook dat heel veel van wat we als IT noemen, nog gewoon op het bedrijf of in het kantoor staat. On premise dus. We geven een overzicht van de stand van zaken anno 2021.
Wanneer we naar de verschillende functiegebieden kijken die we in een organisatie tegen komen valt gelijk op dat we nog veel analyse oplossingen zien die ‘on prem’ dus lokaal binnen bedrijven geïnstalleerd zijn. Ook logistieke (ERP) oplossingen zijn vaker in huis dan via gehoste- of cloud gebaseerde software in gebruik. Aan de technische of IT zijde, dus typische voorzieningen die een bedrijf of organisatie in IT opzicht ondersteunen, zien we dat het gehoste of cloud gebaseerde deel al duidelijk groter is dan het on premise deel. Backup, applicatie ontwikkeling en bijvoorbeeld security zijn, indien van toepassing, voor een groter deel ‘vanuit de cloud’ geregeld dan dat het gaat over lokale systemen.