Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MSP’s in Nederland in 2024

De wereld van IT is in voortdurende verandering. Dit geldt voor iedereen, maar de markt van Managed Services Providers (MSP’s) is bijzonder dynamisch.

Wat verstaan wij onder MSP? De definities zijn bijna net zo talrijk als het aantal bedrijven in deze sector. Voor Dutch Cloud Community is een MSP een IT-dienstverlener die producten en diensten van verschillende leveranciers aanbiedt, en ondersteuning en advies vanuit deze leveranciers biedt.

Hiermee onderscheiden we de MSP van de Cloud Service Provider (CSP), die een eigen platform heeft of diensten aanbiedt die aan een platform zijn gebonden en van de system integrator, die de diensten van meerdere vendoren integreert voor zijn klanten.

Er zijn duizenden MSP’s actief in Nederland. Hun dienstverlening varieert van het beheer van werkplekken tot het begeleiden van bedrijven bij complexe projecten, zoals de implementatie van een corporate ERP-systeem. De omvang van deze bedrijven is divers; een groot deel behoort tot het MKB, maar er zijn ook multinationals en grotere organisaties die zich richten op omvangrijke opdrachten. Kortom, een gevarieerd landschap dat in beweging is. Net als in de Cloud sector zien we een snelle consolidatie in de MSP-markt. Fusies, acquisities en samenwerkingen zijn aan de orde van de dag; veel partijen zoeken actief de samenwerking op.

Het werkveld van de MSP’s verandert ook snel. De behoeften van klanten zijn anders dan vijf of zelfs tien jaar geleden. De hoge mate van Cloud adoptie in Nederland (vergeleken met de rest van Europa), de opkomst van SaaS-oplossingen en de overstap naar Office 365 hebben allemaal een grote impact gehad op de dienstverlening van MSP’s in de afgelopen jaren.

Bedrijven in de sector worden geconfronteerd met vier belangrijke vraagstukken:

  1. Hoe kan ik me onderscheiden in deze competitieve markt? Moet ik me specialiseren of juist mijn diensten verbreden? Hoe blijf ik relevant?
  2. Is er nog ruimte voor groei? Heb ik voldoende capaciteit? Kan ik goed opgeleide mensen vinden om mijn ontwikkeling te ondersteunen?
  3. De toenemende complexiteit van het werkveld. Hoe kan ik omgaan met het steeds breder wordende aanbod van steeds meer vendoren? Welke certificeringen moet ik behalen en vernieuwen? Met welke vendoren moet ik samenwerken en welke moet ik vermijden?
  4. Hoe ga ik om met nieuwe regelgeving? Wat is de impact van de NIS2, de Digital Services Act, de Data Act en de AI Act op mijn bedrijf en mijn klanten? Hoe bereid ik zowel mezelf als mijn klanten voor op deze veranderingen?

Dit zijn complexe strategische keuzes, vooral voor kleinere spelers in de markt.
Moet je samenwerken met anderen? Moet je op zoek naar een fusiepartner, of overweeg je om deel uit te maken van een grotere groep? (Er zijn genoeg partijen die geïnteresseerd zijn in een overname).

Als branchevereniging kunnen wij de MSP-wereld ondersteunen bij deze dilemma’s:

  1. We zorgen ervoor dat onze leden voorbereid zijn op belangrijke nieuwe wet- en regelgeving, waardoor kosten worden bespaard.
  2. We organiseren kennisbijeenkomsten over specifieke thema’s, evenals algemene netwerkbijeenkomsten waar leden met elkaar in gesprek kunnen gaan. Dit voegt waarde toe aan jouw bedrijf.
  3. We vertegenwoordigen de digitale sector in gesprekken met de overheid en toezichthouders om ervoor te zorgen dat nieuwe regelgeving pragmatisch wordt geïmplementeerd. Dit maakt het makkelijker en overzichtelijker voor bedrijven in de sector. Voorkomen is beter dan genezen.
  4. We publiceren marktanalyses die je helpen bij je positionering en toekomstplannen.

Kennis delen met andere spelers in de markt is cruciaal. Het uitwisselen van ervaringen en het vergelijken van strategieën is essentieel, zeker in deze tijd. Een goed netwerk is onmisbaar om te overleggen met peers en mogelijk samenwerkingen aan te gaan.

Neem gerust contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl