De vakanties komen tot een eind. In Noord- en Midden Nederland zijn de scholen weer gestart. We kunnen niet zeggen dat het een saaie zomer was, want de grote thema’s vechten met elkaar om aandacht de afgelopen weken; van stikstofbeleid tot de asielzoekers discussie. En vergeet ook de bijna record droogte in ons land niet of de energieproblematiek. Te midden van al deze heftige thema’s is er ook voldoende nieuws te melden uit het Brusselse en het Haagse front voor wat betreft onze sector.
En wat was dan het nieuws vanuit public affairs? Daar zit goed en wat minder goed nieuws bij.
Laten we starten met het goede nieuws. Staatssecretaris Van Huffelen onderschrijft de belangrijke rol van digitalisering voor onze maatschappij en economie. Door de rijksbrede I-strategie zullen ministeries en uitvoeringsorganisaties voortaan beter inspelen op digitale ontwikkelingen. En ze geeft daarbij aan dat er eerder, vaker en met meer expertise naar wetten en regels moet worden gekeken . We mogen toch verwachten dat de expertise uit onze sector daarbij bedoeld wordt.
Het Europees Parlement heeft ingestemd met zowel de Digital Services Act (die in 2024 van kracht wordt) als de Digital Markets Act (vanaf 2023). Hiermee worden techbedrijven voor het eerst stevig op grote schaal gereguleerd. Ook al is er nog noodzaak aan uitleg en ruimte voor interpretatie, het lijkt een duidelijke stap in de goede richting als het aankomt op betere voorwaarden om te groeien. Dit geldt ook voor kleinere bedrijven uit onze sector.
Minister Adriaansens komt met een verkenningsbrief over de digitale infrastructuur. In deze brief wordt nader ingegaan op hoe het kabinet de ontwikkelingen ziet op het gebied van onder andere zeekabels in het kader van de infrastructuur in brede zin. Het is belangrijk om te weten dat we in deze verkenning goed gehoord worden. Minister Adriaansens: “Wij zijn in gesprek met een aantal partijen om het goed in de gaten te houden en met elkaar een goed begrip te hebben van wat er nodig is. We praten bijvoorbeeld met de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland, met SURF en met de Amsterdam Internet Exchange over wat er precies nodig is. Al die verkenningen hebben we ook nodig om in een goede visie te kunnen verwerken.” Dat deze minister een beter begrip en beeld heeft van onze sector bleek eerder al in juni toen zij tijdens het commissiedebat Datacenters aangaf dat “voor alles wat je doet in de economie, dus ook de digitale economie, digitale infrastructuur nodig is.”
Is er ook minder goed nieuws? De fors toenemende regeldruk vanuit de Europese Unie maakt dat onze Public Affairs organisatie zeker niet stil kan gaan zitten. Een ware stortvloed aan dossiers dient zich aan, zowel dit jaar als daarna . Van CSAM tot online terroristische content en, naar het zich laat aanzien, zeer zware regelgeving en controle op gebied van cybersecurity (EUCS dossier). Het is nog maar een kleine greep uit de soms voor onze sector zeer impactvolle beleidsontwikkelingen. We zullen Michiel Steltman van onze Public Affairs organisatie Stichting DINL, binnenkort zeker uitnodigen om ons een nieuwe update te geven.
Laat je horen!
Vertel ons waar je zorg ligt wanneer je leest over nieuwe wet- en regelgeving of waar je meer over wil horen of lezen. We zijn geholpen met jouw mening en kunnen daar ook op sturen in hoe we beleidsmensen en voorstel wetgeving benaderen. En kom bijvoorbeeld naar de komende informatie sessie over de EUCS op 8 september aanstaande. Lees daarover ook Simon’s eerdere blog. En stel dan je vragen.