De redenen voor de systematische voorkeur voor niet-Europese providers en hoe we als Nederlandse organisaties in de huidige situatie terecht zijn gekomen laten zich samenvatten in zes kernpunten. Het is aan ons, de Nederlandse en Europese aanbieders van clouddiensten, om hier nu een krachtig antwoord op te formuleren.
- Gemak
Overheden werken al jarenlang intensief samen met enkele Amerikaanse partijen. Hun producten en diensten zijn goed bekend en er liggen vaak al raamovereenkomsten klaar. Hierdoor kan een inkoper met een paar muisklikken deze diensten aanschaffen. Werken met een Nederlandse partij wordt daarentegen vaak gepercipieerd als complexer: er zou een volledige onderhandeling over de voorwaarden nodig zijn. In werkelijkheid valt dit echter reuze mee maar zoals zo vaak: perceptie = waarheid.
- Bekendheid
Hoewel er een duidelijke wens leeft om meer samen te werken met Nederlandse aanbieders is vaak onduidelijk wie dat precies zijn en wat ze te bieden hebben en wie je daar vervolgens voor moet benaderen. Onbekend maakt onbemind en er ontbreekt op dit moment een overzichtelijk en toegankelijk portaal waarin zichtbaar is wie wat kan leveren en onder welke voorwaarden.
- Technisch
Het spreiden van clouddiensten over meerdere partijen is technisch gezien lastig. De interoperabiliteit tussen Nederlandse en Europese providers is nog onvoldoende ontwikkeld. Overigens geldt dat ook voor de samenwerking tussen grote Amerikaanse aanbieders onderling; data delen tussen bijvoorbeeld AWS en Microsoft is eveneens allesbehalve eenvoudig.
- Prijs
Bij veel overheidsinstanties leeft het idee dat public clouddiensten goedkoper zijn. In de praktijk blijkt dat onderaan de streep vaak niet het geval te zijn. Deze perceptie blijft echter hardnekkig bestaan. In onze recent gepubliceerde Whitepaper Digitale Soevereiniteit leggen we uit hoe de prijsopbouw van een clouddienst werkelijk in elkaar zit.
- Risico
Overheden stellen veel vragen over redundantie en risicomanagement. Grote aanbieders als AWS, Google en Microsoft worden vaak gezien als veilige, risicoloze keuzes. De publieke cloud wordt beschouwd als een solide optie waarbij de kans op fouten klein is. Vroeger was het credo: “No one ever got fired for choosing IBM.” Diezelfde gedachte lijkt nu leidend te zijn bij de keuze voor Microsoft of AWS. De inkoper maakt een veilige, verantwoorde keuze die gestuurd wordt door de CTO en niet door de CEO. Bij de keuze baseert men zich vooral op kosten in plaats van kwaliteit, efficiëntie of strategische langetermijnwaarde.
- One Stop Shop
Amerikaanse cloudproviders bieden een compleet ecosysteem waarin alles samenkomt: huidige én toekomstige functionaliteiten en naadloze integratie en compatibiliteit met veelgebruikte software van derden. Het werkt, het past en het is comfortabel. Maar deze keuze heeft ook een keerzijde. Naarmate de afhankelijkheid van de publieke cloud groeit wordt een overstap steeds lastiger. Het gemak van nu kan leiden tot hoge verborgen kosten op termijn.
Dutch Cloud Community werkt daarom met diverse teams aan gezamenlijke oplossingen. We informeren over verschillende scenario’s, ondersteunen bij het opzetten van een goede exit-strategie en bouwen samen aan toekomstbestendige keuzes.
Wil je als organisatie hierbij betrokken zijn? Meld je dan aan! Onze leden worden al uitgenodigd maar ook jouw organisatie is van harte welkom om een rol te spelen. Stuur een e-mail naar info@dutchcloudcommunity.nl en we gaan graag met je in gesprek.