Digitale soevereiniteit, digitale onafhankelijkheid, digitale autonomie; termen die jarenlang onderbelicht bleven maar nu het middelpunt van aandacht vormen. De controle over onze digitale infrastructuur is opeens een hot topic geworden, met toenemende interesse vanuit de politiek, overheid en media.

Verschillende factoren dragen bij aan deze groeiende aandacht:

  • Geopolitieke verschuivingen zorgen voor een groeiend besef binnen de EU van de noodzaak om onafhankelijk te blijven of worden van buitenlandse mogendheden.
  • Afhankelijkheid van techreuzen: in Nederland en de EU is een zorgwekkende afhankelijkheid ontstaan van een klein aantal grote technologiebedrijven.
  • Cyberdreigingen nemen in een rap tempo toe en vormen steeds meer een bron van zorg voor zowel bedrijven als burgers.

Voor ons als branchevereniging , is er nog een vierde afgeleide reden, die voor onze sector zeer relevant en eigenlijk ook logisch is in deze discussie:

  • Kansen voor de Nederlandse industrie: er ligt een duidelijke kans om grote projecten en investeringen te gunnen aan Nederlandse bedrijven, die volledig in staat zijn om aan de eisen van grote uitbestedende partijen zoals de nationale overheid te voldoen. Hun kennis en expertise maken hen uitstekend gekwalificeerd.

Door te investeren in de eigen industrie versterken we innovatie, veerkracht en vooral de onafhankelijkheid van de markt. Nederland heeft immers een digitale infrastructuur die tot de beste van Europa behoort, ondersteund door een sector met brede keuzemogelijkheden en inventief vermogen. Als we als land, maar ook als Europese Unie, niet kritisch kijken naar onze keuzes, riskeren we deze waardevolle eigenschappen uit handen te geven.

Daarnaast stromen miljarden, op Europees niveau zelfs tientallen miljarden, naar de Verenigde Staten, terwijl we die middelen ook zouden kunnen gebruiken om in onze eigen toekomst en werkgelegenheid te investeren.

Als branchevereniging van de Nederlandse cloud- en internetsector zijn wij diep betrokken bij de discussie rond digitale soevereiniteit.

Wij proberen in dit debat op een constructieve manier de verschillende partijen te helpen om stappen te maken die de overheid kunnen helpen
om, zonder afbreuk te doen aan wat er al gebouwd is, een balans te vinden waarin meer ruimte gevonden kan worden voor samenwerking met de eigen industrie.

Whitepaper Digitale Soevereiniteit

Het doel van ons Whitepaper Digitale Soevereiniteit is om te duiden waar de discussie om gaat:

Over welke definities kunnen alle stakeholders het eens worden? Wat zijn de verschillende aspecten die komen kijken bij dit thema?

En belangrijk: welke scenario’s zijn er voor de toekomst, wat zijn de gevolgen van de
keuzes die wij als samenleving moeten maken en welke kosten horen
daarbij?

Download de whitepaper digitale soevereiniteit hier:

[activecampaign]

Digitale Soevereiniteit in de pers