Juridisch team

Introductie

Welkom op de pagina van het juridisch team van Dutch Cloud Community. Dit team bespreekt actuele ontwikkelingen in de sector van cloud en hosting. Wet- en regelgeving is daar een vanzelfsprekend belangrijk aandachtsgebied, waar veel impact op de dagelijkse praktijk vanuit kan gaan. Het juridisch team stelt checklists op voor de leden waarin men zaken als algemene voorwaarden en verwerker overeenkomsten kan toetsen. Maar ook de baseline SLA voor cloud en hosting wordt beoordeeld. In een speciaal daarvoor bestemd portal worden deze documenten en overzichten beschikbaar gemaakt voor de leden van Dutch Cloud Community.

Het team - even voorstellen

Actueel

Het juridisch team heeft een aantal lopende projecten die 2-wekelijks besproken worden zoals de introductie van het juridisch documenten systeem, een algemene voorwaarden overzicht en uitleg, aansprakelijkheid in security voorzieningen en de zorgplicht voor hosters, overzichten van actuele wetgeving waaraan hosters moeten voldoen en toekomstige wet- en regelgeving. Maar ook bespreken we wat de gevolgen zijn van het wegvallen van de zogenaamde Privacy Shield afspraken tussen US en EU en hoe daar mee omgegaan kan worden. Natuurlijk is er de actualiteit die de agenda van het team ook beïnvloed zoals lopende rechtszaken en recente uitspraken die bedrijfsactiviteiten van hosters kunnen beïnvloeden.

Het juridisch documenten systeem

Het juridisch team werkt regelmatig aan documenten die relevant zijn voor de leden van Dutch Cloud Community. Een deel van die documenten kan uitgelegd worden als een template voor of een zogenaamd baseline document. Maar er zijn ook handleidingen en overzichten beschikbaar. Bedrijven kunnen daarmee aan de slag om hun afspraken met en verantwoordelijkheden naar hun klant volledig, duidelijk, overzichtelijk en vooral kwalitatief goed vast te leggen.

Een andere vorm van informatie die terug te vinden is in het systeem zijn de checklists of overzichten. Deze stellen bedrijven in staat om de documenten die men reeds hanteert te toetsen. En zo nodig aan te passen of uit te breiden. De documenten zijn vaak voorzien van een introductie, toelichting of handleiding en worden met enige regelmaat voorzien van updates of uitbreidingen.

Wat kun je hier o.a. vinden:

Onze kennisbank is alleen toegankelijk voor medewerkers van bedrijven die als lid zijn aangesloten bij de Dutch Cloud Community. Wil jij of een collega toegang tot deze kennisbank? Stuur dan een e-mail naar legal@dutchcloudcommunity.nl.

Na aanmelding voor de kennisbank krijgt iedere medewerker een persoonlijk account dat met two factor authentication (2FA) is te beveiligen

Heb je vragen

We kunnen ons voorstellen dat je zit met een plotseling ontstane vraag op juridisch, contractueel gebied. We denken graag mee met je en kunnen wellicht ook een eerste advies of richting met je delen. Maar ook kwesties die het inzicht of de ervaring vanuit collega bedrijven kunnen gebruiken, zijn goed om met dit team te delen. Het team houdt 2-wekelijkse meetings zal je vraag daarin ook bespreken, voor zover deze niet direct te beantwoorden is. Ook hier geldt, stel je vraag via legal@dutchcloudcommunity.nl. Het team wil ook een zogenaamd spreekuur plannen waarin we vragen bespreken en zo mogelijk onmiddellijk behandelen.

Wil je deelnemen aan het team

Het team telt nu zeven leden. En is een mix van mensen uit de praktijk, mensen met een juridische achtergrond en een voorzitter die het in goede banen probeert te leiden. Wil je je bijdrage aan dit team leveren of lijkt het je interessant en relevant om jouw kennis en ervaring te delen in dit team, dan nodigen wij je uit. We bespreken je idee van deelname aan het team altijd eerst in het team en laten je dan snel weten dat je welkom bent. We zijn namelijk ook zelf altijd benieuwd naar andere en nieuwe inzichten. Stuur een bericht aan legal@dutchcloudcommunity.nl en wij nemen contact met je op.

Wil je op de hoogte blijven

Het juridisch team zal een kort verslag van de meetings en wat daarin besproken wordt gaan delen in de vorm van een maandelijkse nieuwsbrief. Een beknopt overzicht van wat we doen en waaraan we werken, maar ook nieuws vanuit de wereld van wetgeving, rechtspraak en praktijk. Je raadt het al. Op deze manier gaan we de juridische specialisten in de DCC dichter bij elkaar brengen. Geef je interesse in het ontvangen van de maandelijkse nieuwsbrief van het juridisch team door via legal@dutchcloudcommunity.nl.

Contact

Wil je lid of partner worden van de Dutch Cloud Community? Of wil je meer weten? Vul het contactformulier in en wij nemen z.s.m contact met je op!