• Home
  • Nieuws
  • Wire
  • Nieuws & Blogs – Online sector steunt ons certificeringsprogramma Privacy Verified
Online sector steunt ons certificeringsprogramma Privacy Verified

Nieuws & Blogs – Online sector steunt ons certificeringsprogramma Privacy Verified

Bron: Nieuws & Blogs

Aanbieders van diensten in de online sector zijn sterk met elkaar verweven. Om te garanderen dat de privacy van de gebruiker in de gehele online keten is geborgd, hebben wij in samenwerking met verschillende relevante brancheorganisaties het certificeringsprogramma Privacy Verified in het leven geroepen. Uniek aan dit samenwerkingsverband is de brede steun vanuit de online sector voor dit initiatief.

Het certificeringsprogramma Privacy Verified betekent een belangrijke stap in het garanderen van een privacyvriendelijke omgeving voor een gebruiker in de gehele online keten. In tegenstelling tot andere certificeringen richt Privacy Verified zich op de gehele (online) ICT-keten.

Een consument die iets koopt bij een webshop krijgt ongemerkt te maken met meerdere aanbieders van diensten. Voor de verwerking van betalingen en het versturen van de artikelen werkt een webshop vaak samen met een betaaldienst en een distributeur. Het online beschikbaar stellen van de webshop is de taak van een hostingaanbieder, die de onderliggende infrastructuur laat faciliteren door een datacenter. Om privacy van de eindgebruiker te kunnen waarborgen, zijn deze organisaties dus afhankelijk van elkaar.

Ons certificeringsprogramma richt zich daarom op aanbieders van ICT-infrastructuren, webshops, Payment Service Providers en Digital Agencies. Zo kan de gebruiker uit een netwerk van kwalitatief hoogstaande organisaties met een Privacy Verified certificaat kiezen.

Vanwege het feit dat organisaties in de online wereld diensten bij elkaar afnemen en zo direct of indirect met elkaar zijn verbonden, hebben verschillende relevante brancheorganisaties uit de ICT-keten de handen ineengeslagen en hun brede steun uitgesproken voor het certificeringsprogramma Privacy Verified. Samen vormen deze brancheorganisaties een betrouwbaar netwerk dat momenteel bestaat uit Fiber Carrier Association (FCA), Thuiswinkel Waarborg (webshops), Dutch Laravel Foundation (developers), DHPA, ISPConnect (hosting- en cloudproviders) en de Dutch Data Center Association (DDA).

Branchespecifieke toetsing

Binnen de certificering wordt de dienst van een deelnemer door ons getoetst aan de AVG. Organisaties die het certificeringstraject succesvol doorlopen, ontvangen het Privacy Verified certificaat, dat wordt uitgegeven door de Stichting Certificering. Deze onafhankelijke stichting ziet toe op de toetsing door Privacy Verified. Gecertificeerde deelnemers hebben zo de mogelijkheid om aan klanten en leveranciers te laten zien dat hun dienst, die eigenlijk een schakel in de online keten is, aan de AVG voldoet en dat de privacy volledig is gewaarborgd.

Het toetsingskader van de certificering is door ons opgesteld en toegespitst op de specifieke branche en tot stand gekomen in samenspraak met de brancheorganisaties. In het toetsingskader wordt tevens rekening gehouden met bestaande certificeringen zoals ISO en NEN. Zo komt bij Privacy Verified alles samen en is het tevens een certificering op maat.

Brede steun vanuit brancheorganisaties

De verschillende brancheorganisaties in de online sector zijn blij met de komst van het certificeringsprogramma en ook de bedrijven in hun eigen achterban ondersteunen het initiatief volledig.

Andrew van der Haar, Directeur FCA is van oordeel dat een eindgebruiker mag aannemen dat de privacy is gewaarborgd bij de uitvoering van online transacties. “Certificering is belangrijk om te zorgen voor transparantie voor de eindgebruiker, die niet op de hoogte is of kan zijn, dat er meerdere partijen zijn betrokken bij de uitvoering van ICT-diensten. FCA steunt dit certificeringsprogramma, zodat de hele keten de privacy met één certificering kan waarborgen.”

Stijn Grove, directeur van DDA, ondersteunt het initiatief van de ketencertificering: “Privacy is een groot goed en dit nieuwe initiatief geeft op een onafhankelijke manier inzicht in de opbouw van online diensten en de borging van de privacy van de gebruiker in elke laag van de dienstverlening. De betrokkenheid van alle brancheorganisaties maakt dit nieuwe initiatief uniek en laat zien dat de online sector bewaking van privacy hoog in het vaandel heeft staan.”

Ruud Alaerds, Managing Director van DHPA, Trusted Cloud Experts: “DHPA verwelkomt het Privacy Verified initiatief als een welkome aanvulling om privacygaranties op een praktische en inzichtelijke wijze inzichtelijk te maken voor afnemers van digitale diensten. Met het oog op transparantie en inzicht door de digitale keten heen zal dit ertoe bijdragen dat gebruikers de online sector als een logisch werkend geheel zien.”

Simon Besteman, CEO ISPConnect denkt dat het zichtbaar maken van privacygaranties in de gehele online keten een belangrijke voorwaarde is om het vertrouwen van de consument in de digitale wereld te verkrijgen. “ISPConnect verwelkomt en ondersteunt dit initiatief. Van het certificeringsprogramma Privacy Verified profiteert niet alleen de online wereld, maar de gehele economie kan hiervan de vruchten plukken.”

Voor meer informatie over het Privacy Verified certificeringsprogramma, bezoek privacyverified.nl/ketencertificering of bel 020 663 1941 en vraag naar Lisette Meij (l.meij@ictrecht.nl).

 

Dit bericht is afkomstig van één van de leden van ISP Connect, zie hier de bron.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl