• Home
  • Nieuws
  • Wire
  • Nieuws & Blogs – Kansspelautoriteit deelt terecht last onder dwangsom uit voor verboden ‘lootboxes’ in FIFA-game
Kansspelautoriteit deelt terecht last onder dwangsom uit voor verboden ‘lootboxes’ in FIFA-game

Nieuws & Blogs – Kansspelautoriteit deelt terecht last onder dwangsom uit voor verboden ‘lootboxes’ in FIFA-game

Bron: Nieuws & Blogs

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft terecht een last onder dwangsom opgelegd aan de bekende gameontwikkelaars Electronic Arts Inc. en Electronic Arts Swiss Sàrl voor het spel FIFA. Zo heeft de rechtbank in Den Haag recentelijk bepaald. In 2019 legde de Kansspelautoriteit de last onder dwangsom op aan de makers van het populaire voetbalspel omdat het spel een verboden ‘lootboxes’ bevat. In een rechtszaak tussen partijen werd de Kansspelautoriteit door de rechter in haar gelijk gesteld.

Illegaal kansspel

De lootboxes in FIFA, de ‘Packages’, zijn in strijd met de wet omdat zij aangemerkt kunnen worden als illegaal kansspel. Spelers hebben geen invloed op de inhoud van de lootbox en het is een verrassing wat de inhoud en waarde van de lootbox is. In de lootboxes van FIFA zitten bijvoorbeeld voetbalspelers die het elftal waarmee het spel wordt gespeeld, beter kunnen maken. De inhoud kan een hoge waarde hebben en deze is door spelers te verhandelen. Hierdoor is er sprake van een overtreding van de Wet op de kansspelen. Volgens de Nederlandse wet mag een kansspel waarmee een prijs of premie te winnen is, alleen worden aangeboden als daar een vergunning voor is verleend.

Ondertussen houdt de Kansspelautoriteit zich alweer een aantal jaar bezig met lootboxes in games. Een paar jaar geleden schreven we er ook al over: de Kansspelautoriteit begon in 2018 met het controleren van verboden lootboxes in games.  In een eerder onderzoek had zij al vastgesteld dat dergelijke lootboxes in sommige games in strijd zijn met de Wet op de Kansspelen (Wok). Na haar eerdere onderzoek had de Kansspelautoriteit al contact opgenomen met de gameontwikkelaars die de verboden kansspelen in hun games geïntegreerd hadden. Die partijen kregen een waarschuwing en het gebod om de lootboxes uit hun games te verwijderen, of op dusdanige wijze aan te passen dat deze niet langer in strijd zijn met de Wok.

Geen gehoor aan de Kansspelautoriteit

Verschillende ontwikkelaars gaven gehoor aan de oproep van de Kansspelautoriteit. De makers van het spel FIFA deden dit niet. De Kansspelautoritiet geeft daarom de last onder dwangsom op aan het bedrijf, om af te dwingen dat de overtreding van de Wok wordt gestopt. De Kansspelautoriteit geeft aan dat zij de overtreding van de wet door dit bedrijf extra ernstig vindt omdat veel minderjarigen en jongvolwassenen toegang hebben tot Packs in FIFA. Zij zijn extra vatbaar voor het ontwikkelen van gokverslaving.

Mogelijk zullen er in de nabije toekomst nog meer lasten onder dwangsom worden uitgedeeld door de Kansspelautoriteit, aan de gameontwikkelaars die momenteel nog geen gehoor hebben gegeven aan de oproep om de illegale lootboxes uit hun games te verwijderen.

Dit bericht is afkomstig van één van de leden van ISP Connect, zie hier de bron.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl