Interview Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

“We zullen het met elkaar moeten doen en kunnen niet wegkijken” – Erdem Coban Kilinc

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is vanuit de visie van Networking4all anno 2022 onmisbaar. Rekening houden met de impact op het milieu, de mens en de maatschappij is zeer belangrijk in het proces richting een prettige en leefbare wereld voor iedereen! We zijn allemaal samen op deze planeet en moeten er voor zorgen dat we met zijn allen strijden voor een betere wereld, een wereld waarin oog voor het milieu, de mens en de maatschappij vanzelfsprekend is.

In dit interview met Networking4all Managing Director Erdem Coban Kilinc gaan wij in op zijn kijk op maatschappelijk verantwoord ondernemen en zijn MVO-visie voor Networking4all.

Wie bent u en wat is uw functie bij Networking4all?

“Mijn naam is Erdem Coban Kilinc, sinds 1 februari 2022 Managing Director bij Networking4all.”

Wat betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen voor u?

“De wereld om ons heen verandert en dit is merkbaar op diverse vlakken. De maatschappij wordt multicultureler, verduurzaming wordt belangrijker en we zullen rekening moeten houden met elkaar.
Zeker in deze huidige onzekere tijd van recessie is hulp belangrijker dan ooit. Onze bedrijfsvisie is:

“Samen sta je sterker dan alleen”

En dit geldt ook zeker op het vlak van maatschappelijke vraagstukken. We zullen het met elkaar moeten doen en kunnen niet wegkijken. De welgestelde kan niet alleen op een eiland leven met louter armoede om zich heen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent voor mij bewust zijn van de realiteit en hierin je verantwoordelijkheid nemen.”

Waarom is MVO belangrijk voor Networking4all, welke positieve indruk kan Networking4all maken door maatschappelijk verantwoord te ondernemen?

“Networking4all heeft als slogan: leading in cybersecurity. Deze mentaliteit willen wij voortzetten op andere vlakken en maatschappelijk verantwoord ondernemen is daar een voorbeeld van. Wij geloven dat één iemand al het verschil kan maken en door het goede voorbeeld te geven, zullen anderen volgen. Binnen onze cybersecurity dienstverlening doen we bovendien aan “practice what you preach”, alle diensten die we aanbieden aan klanten hebben wij zelf ook intern draaien. Deze mindset van de mouwen opstropen en aan de slag gaan, is hoe wij een positieve indruk willen achterlaten.”

Hoe geeft Networking4all invullen aan de 3p’s people, planet, profit?

“Het afgelopen jaar heeft Networking4all bewust gekeken naar de drie pilaren people, planet en profit als richtlijn om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Wij geloven als organisatie dat de drie pijlers in balans horen te zijn, zodat geen enkel element achterwege wordt gesteld in het duurzaam ondernemen.”

People

“Voor de pijler mens, hebben we intern gekeken naar de thema’s diversiteit en inclusiviteit. Wat dat betreft ben ik een meritocraat. Kwaliteit en kennis horen te bepalen waar je eindigt op de sociale ladder en niet zozeer je geboorte of netwerk. Zo bouw je aan een rotsvaste organisatie waarbij iedereen gelijke kansen krijgt en medewerkers zich gelukkiger en betrokken voelen. Zeker in deze tijd van ‘war for talent’ wil je als bedrijf je beste mensen bij je houden. Inmiddels werken er bij Networking4all collega’s met zes verschillende afkomsten, waarbij kwaliteit leidend is. Bovendien worden de verschillen ook gerespecteerd. Ik zie alleen maar voordelen. Elke cultuur brengt weer iets unieks met zich mee waardoor je als organisatie sterker wordt. Diverse ideeën leiden tot meer innovativiteit en innovatie staat voor mij centraal in maatschappelijk verantwoord ondernemen. We trekken hierdoor ook een bredere groep klanten aan.

Ook hebben we gekeken naar het effect van de huidige maatschappelijke problemen op ons personeel.
De recessie en inflatie raakt iedereen en wij willen dat onze medewerkers hier zo min mogelijk last van hebben. Daarom hebben we recent een breed pakket aan maatregelen geïntroduceerd. Want dit is ook duurzaam ondernemen voor mij: waar mogelijk je personeel een hart onder de riem steken in moeilijke tijden.

Wat Networking4all naast de bovenstaande zaken ook doet, maar dan extern, is een bijdrage leveren aan een hogeschool om een opleiding cybersecurity op te zetten. Onze feedback hierin is belangrijk omdat wij praktijkervaring hebben. Op deze manier helpen we straks de nieuwe generatie maar ook het bedrijfsleven in het ontwikkelen van de cybersecurity kennis, waarvan BV Nederland zal profiteren in de strijd tegen cybercrime.”

Planet

“Ook op het vlak van milieu heeft Networking4all dit jaar concrete stappen gezet. Wij werken al jaren papierloos en volledig in de cloud. Wij hebben dit jaar geïnvesteerd in elektrische fietsen voor ons personeel. Wij werken hybride, waarvan sommige afdelingen slechts één keer per maand naar kantoor komen, en andere afdelingen twee à drie dagen per week. We werken samen met een datacenter dat warmteopslag omzet in energie en teruglevert aan huishoudens. Met alle bovenstaande duurzame initiatieven willen wij een bijdrage leveren aan een gezondere planeet.”

Profit

“Hoewel we een commercieel bedrijf zijn, hebben we ook oog voor maatschappelijke initiatieven.
Daarom ondersteunen wij sinds kort Goede Doelen in Nederland. Dit doen wij in samenwerking met de Social Responsibility werkgroep van de Dutch Cloud Community, waarin Networking4all als dé cybersecurity kennispartner zitting neemt. Als cyberspecialisten weten we hoe belangrijk het is voor een organisatie om een betrouwbare IT-infrastructuur te hebben. We begrijpen ook dat veel organisaties die zich inzetten voor het maatschappelijk belang, dat vaak moeten doen met weinig middelen, kleine security-budgetten en vrijwilligers, die natuurlijk niet altijd cybersecurity-experts zijn. Daarom willen we als organisatie deze Goede Doelen zonder winstoogmerk ondersteunen door onze kennis, kunde en diensten tegen kostprijs in te zetten.”

Wilt u hier als non-profit organisatie ook onderdeel van zijn? Dan onderzoeken wij graag wat de mogelijkheden zijn. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via communication@networking4all.com

Wat is uw visie op het gebied van MVO voor de toekomst voor Networking4all?

“Networking4all zal in de loop van komende jaren alleen maar meer MVO beleid integraal onderdeel laten maken van haar DNA. Dan kun je denken aan een Social Responsibility plan in samenwerking met gemeenten, aan educatieve cyber leerprogramma’s voor basisscholen, of aan strengere eisen aan leveranciers.
Dit doen wij vanuit een intrinsieke motivatie. Maar zelfs als je als organisatie hier niet in gelooft, zullen bedrijven MVO hoog op de agenda moeten zetten. Ik verwacht dat bedrijven die dit niet in hun DNA hebben opgenomen over tien jaar geen bestaansrecht meer hebben. Je ziet het nu bij de huidige tieners en twintigers. Zij zijn niet meer alleen maar op zoek naar een functietitel of salaris. Zij stellen zichzelf de vraag: hoe draag ik bij aan een betere wereld bij mijn werkgever?”

Wat is uw advies voor het creëren van maatschappelijk verantwoorde ondernemingen? Hoe maken we de wereld samen een stukje beter?

“Ik zou graag zien dat er vanuit de overheid strengere eisen komen voor het bedrijfsleven. Dat hoeft helemaal geen ingewikkelde wet te worden, maar enkele makkelijke initiatieven zouden al wel getroffen kunnen worden. Met welke simpele stappen kunnen we al veel bereiken? Ik las recent een artikel dat thuiswerken wordt opgenomen in enkele CAO’s. Dit zou voor iedere CAO moeten gelden. Zo stimuleren we werknemers om minder de auto te pakken. Ik ben helemaal niet tegen autorijden in het algemeen, wel tegen onnodig autorijden.

Een ander voorbeeld is slimme thermostaten in kantoorgebouwen. Te veel gebouwen hebben verwarmingen die manueel moeten worden bediend, waardoor er ‘s nachts en in het weekend onnodig wordt gestookt.

Organisaties die al met MVO bezig zijn kunnen ook met hun leveranciers in gesprek gaan. Wij kregen het afgelopen jaar de vraag van een klant wat onze activiteiten waren op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat vind ik uitstekend, zij kijken dus kritisch naar hun leveranciers!
Maar ter illustratie, deze vraag hebben we slechts van één klant ontvangen, en we hebben duizenden klanten. Het gaat erom dat we dit samen doen, want dan staan we sterker, zoals onze bedrijfsvisie zegt.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Networking4all

Wilt u meer informatie over onze duurzame initiatieven? Neem dan contact met ons op.
Telefonisch via +31 (0)20 788 10 32 of per e-mail via communication@networking4all.com

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl