• Home
  • Nieuws
  • Wire
  • Freedom of Information Coalition (FOIC) stapt naar de Europese rechter

Freedom of Information Coalition (FOIC) stapt naar de Europese rechter

Coalitie van providers en internet- en persvrijheidsorganisaties vraagt oordeel over blokkade RT en Sputnik
Een coalitie van providers en organisaties die opkomen voor internet- en persvrijheid vraagt de Europese rechter een oordeel te geven over de EU-breed opgelegde blokkade van de Russische staatskanalen RT en Sputnik (en anderen). Daarom dient FOIC op 24 mei een verzoekschrift in bij het Europese hof in Luxemburg. De coalitie stelt dat de Raad van Ministers van de Europese Unie dit vergaande besluit om deze zenders te censureren heeft genomen zonder daarbij recht te doen aan de in mensenrechtenverdragen verankerde informatievrijheid. Deze vrijheid is een fundament van onze democratische samenleving. Er is in alle haast gekozen om over te gaan tot onmiddellijke censuur, zonder dat daar een onafhankelijke en zorgvuldige toetsing aan vooraf is gegaan. Dit roept vragen op over onze rechtsstaat en waar we als samenleving voor staan.
Censuur is ondemocratisch
De coalitie is ervan overtuigd dat de geblokkeerde Russische kanalen partijdig zijn, en verdedigt de inhoud dan ook niet. Wel ziet de coalitie het als haar taak de legitimiteit en proportionaliteit van de maatregelen aan de order te stellen. Het is immers de vraag of de ondemocratische censuurmaatregelen wel gerechtvaardigd zijn, zeker…

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen:

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl