What about training?

Ken je die cartoon? De CFO zegt tegen de CEO “Wat als we onze mensen opleiden en ze gaan dan weg?” Waarop de CEO antwoordt: “Wat als we ze niet opleiden en ze blijven?”

Duidelijk verhaal toch?

Als ik bij onze leden op bezoek kom vraag ik wel eens aan de mensen die ik daar tegenkom of ze een opleidingsplan hebben, en of ze daarbij doelstellingen hebben gekregen. Vaak weten ze het helemaal niet, of is het antwoord “als ik erom vraag kan er wel eens iets geregeld worden”. Het komt eigenlijk nauwelijks voor dat ik in onze achterban van MKB-bedrijven een organisatie tegenkom waar iedereen een duidelijk ontwikkeltraject voor zich ziet, mij kan vertellen welke trainingen daarbij horen en wat het plan is om dat in te vullen. 

Daar schrik ik wel van. Kennis is in onze sector de belangrijkste ‘asset’ van bedrijven. Daarom een paar waarheden over training op een rijtje:

Ten eerste is een persoonlijk ontwikkelplan dat is gekoppeld aan regelmatige trainingen de sterkste factor die er is om personeel tevreden en gemotiveerd te houden. Iedere studie op dit gebied (en dat zijn er veel) toont dit aan. Natuurlijk moet je personeel ook wel eens een salarisverhoging geven, maar onderzoek (en je boerenverstand) laat zien dat met geld smijten een heel inefficiënte manier is om mensen te motiveren. De eerste maand zal een medewerker heel blij zijn met zijn loonsverhoging. Maar na drie maanden is het gewoon onderdeel van zijn of haar maandelijkse inkomen en na nog een paar maanden wordt alweer uitgekeken naar de volgende loonsverhoging.  

Iedereen wint
Een trainingsplan is een manier om vertrouwen uit te spreken in een werknemer door aantoonbaar in hem te investeren om hem naar een hoger plan te brengen. De werknemer krijgt niet alleen een duidelijke visie over waar hij/zij naar toe gaat in het bedrijf, maar de kennis die tijdens de invulling van het plan wordt opgedaan komt ten goede aan het bedrijf. Een win/win situatie dus.

Daarbij werken we in een sector die met de ene na de andere vernieuwing te maken heeft. Kennis veroudert waar je bij staat. Je mensen naar trainingen sturen is de beste manier om er voor te zorgen dat je hele organisatie alert blijft en meegaat met de juiste ontwikkelingen. 

Zie het zo: je zorgt ervoor dat je software up-to-date is en je vervangt je hardware regelmatig. Maar je personeel moet het doen met kennis die ze een X aantal jaar geleden op school hebben opgedaan. Dat klopt niet. Kennis is het meest waardevolle dat je in je bedrijf hebt. Zorg ervoor dat het actueel is.

Weet wat je mist
Hoe richt je je kennisontwikkeling in? Begin met in kaart te brengen waar de gebreken zitten in je organisatie. Wat moet iedereen kunnen en wat kunnen ze op dit moment? Maak een matrix: wat moeten mensen in dit team kunnen om optimaal te functioneren? Wie heeft die kennis nog niet? Dat geeft je je eerste handvat.

Bespreek daarnaast met alle medewerkers wat zij ervaren als een gemis, een gebrek, en waar hun persoonlijke wensen en ambities liggen. Dat is het tweede stuk van de puzzel. En je zult zien dat daar verrassingen uit komen. Het derde element is je bedrijfsstrategie: waar wil jij in de toekomst naartoe? En welke kennis ga je nodig hebben om dat te bereiken?

Kijk dan naar de ROI: wat gaat het je opleveren en wat gaat het je kosten, en wat is budgettair haalbaar. Met deze elementen moet je in staat zijn om voor iedere medewerker een ontwikkelingsplan te maken waarin je zowel de behoeftes van je organisatie als de ambities van je medewerkers en natuurlijk de financiële mogelijkheden meeneemt. Dan kun je aan de slag

Onderschat de kracht van training niet. Kennis is je meest waardevolle troef om in deze hypercompetitieve markt te overleven en te groeien.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl