Uit recent onderzoek van Sectigo blijkt dat het merendeel van het midden- en kleinbedrijf (MKB) kwetsbaarheden in hun websites negeert. Als aanjager van internet-innovatie is het van belang dat hostingpartijen hier een actieve rol in spelen. Veel MKB-ondernemers zijn immers klant en zijn niet bezig met webveiligheid. Zij gaan ervan uit dat het wel goed zit bij hun leverancier of juist dat ze te klein zijn om aangevallen te worden. Hier ligt een kans voor webhosters om meer bewustzijn te creëren en hun klanten te helpen bij de realisatie van een veilige web-infrastructuur.
Webveiligheid MKB; Risico’s worden genegeerd
Voor de eerste editie van het State of Website Security and Threat Report ondervroeg Sectigo ruim 1.100 besluitvormers van webveiligheid in negen landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het blijkt dat een groot aantal bedrijven niet de indruk heeft dat ze kwetsbaar zijn voor internetdreigingen. 48% van de respondenten denkt zelfs dat hun onderneming te klein is om het doelwit van een cyberaanval te worden.
- De helft van alle kleine en middelgrote bedrijven die aan het onderzoek deelnamen (50%) kreeg ooit met een beveiligingsincident te maken. 20% zegt dat hun bedrijf in de afgelopen 12 maanden is aangevallen. Toch denkt bijna de helft van de respondenten dat hun onderneming te klein is om te worden aangevallen. 73% meent dat hun organisatie de cyberrisico’s effectief weet in te dammen.
- Ruim 40% procent van de respondenten zegt dat hun websites maandelijks dan wel frequent worden aangevallen. Cybercriminelen maken daarbij vooral gebruik van technieken als malware-injectie, diefstal van accountgegevens en brute force-aanvallen.
- De meerderheid van MKB-bedrijven die aan de enquête deelnamen acht zich niet kwetsbaar voor webdreigingen. Dat is anders voor bedrijven die recentelijk een aanval hebben ondervonden. 58% van de respondenten die recentelijk het slachtoffer werd van een beveiligingsincident is van mening dat hun onderneming kwetsbaar dan wel uiterst kwetsbaar is. Slechts 30% van de respondenten die recentelijk niet met een incident te maken hebben gehad acht hun onderneming kwetsbaar tot uiterst kwetsbaar.
Verlies van omzet, klanten, tijd en intellectueel eigendom
Van de respondenten die in 2020 met een beveiligingsincident te maken kregen zei slechts 3% dat dit “geen gevolgen” voor hun bedrijf had. 28% maakte melding van ernstige tot zeer ernstige gevolgen. 60% van hen kreeg te maken met downtime van hun website, en meer dan een derde ondervond omzetverlies.
Tools voor het scannen en verwijderen van malware, firewalls en oplossingen voor het maken van back-ups van websites behoren tot de technologieën die de meeste MKB’ers gebruiken voor het beschermen van hun websites. Hoewel 94% van deze bedrijven al gebruik maakte van minstens één type beveiligingsproduct of -dienst voor het beschermen van hun websites, geeft 37% van alle organisaties die het afgelopen jaar door een cyberaanval werd getroffen gaf aan dat ze op dat moment over een bepaalde vorm van websitebeveiliging beschikten. Dit onderstreept de noodzaak om betere of aanvullende oplossingen voor het beveiligen van websites in te zetten.
Communiceren, informeren en faciliteren
Bovenstaande cijfers geven aan dat hier veel kansen liggen voor webhosters. Niet alleen qua proactief informeren, maar ook het faciliteren van marktoplossingen. Xolphin biedt hiervoor bijvoorbeeld het Sectigo Web Security Platform aan, deze combineert de SSL certificaten van Sectigo met acht lagen uitgebreide “set it and forget it” webbeveiliging, allemaal beheerd vanuit een enkele cloudgebaseerde portal. Met dit uitgebreide en geautomatiseerde security platform bied je je klanten een volledig web security pakket op maat. Automatiseer dagelijkse back-ups en scans van websites, ontvang proactieve meldingen om kwetsbaarheden onmiddellijk te patchen en malware te verwijderen en meer. Het Web Security Platform is beschikbaar via de Xolphin API.
Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden van het aanbieden van het Web Security Platform? Of wil je graag het Sectigo Threat Report ontvangen? Neem dan even contact op met Xolphin.