• Home
  • Nieuws
  • Update wetgeving ‘illegal terrorist content online’

Update wetgeving ‘illegal terrorist content online’

Er is de afgelopen maanden veel te doen geweest om het wetsvoorstel ‘illegal terrorist content online’ dat in de EU wordt behandeld. We schreven er eerder al over en ook onze koepel DINL verzet zich tegen de scope en invulling van deze wetgeving.

Verplichting klantdata te scannen
Op Europees niveau houdt CISPE zich mede namens DHPA intensief bezig met dit onderwerp. Belangrijkste struikelblok voor alle Europese hosters en cloudproviders is dat de voorgestelde wet een verplichting met zich zou meebrengen om proactief in data van klanten te wroeten, op zoek naar illegale terroristische content. Hosters en cloudproviders moeten zich toegang verschaffen tot data waar ze nu onder geen beding in zullen kijken, wat leidt tot een vertrouwensbreuk en security issues voor hun klanten.

Gelukkig heeft het Europees Parlement nu het standpunt aangenomen waarmee cloud-infrastructuurdiensten expliciet worden uitgesloten van deze verplichting. Ook wordt een definitie van wat een cloud-infrastructuurdienst is opgenomen in een preambule.

Dit resultaat is te danken aan de inspanningen van CISPE en het CISPE-secretariaat, betrokkenheid van de CISPE-leden in samenwerking met DHPA en meer dan 30 vergaderingen met stakeholders, waaronder Europarlementariërs.

Strijd gaat door
De strijd is echter nog niet gestreden. De lidstaten van de EU hebben in december 2018 overeenstemming bereikt over een tekst. Het Europees Parlement heeft een andere tekst aangenomen. Nu begint een trialoog, oftewel een onderhandelingen tussen de Raad, het Europees Parlement, gefaciliteerd door de Europese Commissie.

Dit betekent dat de tekst waarin de uitzonderingen en definitie voor cloud-infrastructuurdiensten zijn opgenomen nog niet de definitieve tekst is. DHPA zal via CISPE blijven ijveren voor behoud van deze tekst, en waar mogelijk een beter resultaat te bereiken. De verwachting is dat na de Europese verkiezingen, wanneer het nieuwe Europees Parlement bijeenkomt, weer voortgang is in dit dossier. We houden ons netwerk en geïnteresseerden daar over op de hoogte.

Met dank aan Alban Schmutz, voorzitter van CISPE

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl