Tijd voor een pauze

Het is zomer en het is voor ons allemaal tijd om er even tussenuit te gaan. Ook Dutch Cloud Community gaat even een pauze houden: wij gaan wegens vakanties één nieuwsbrief overslaan. De volgende komt begin augustus. 

Halverwege het jaar is een goed moment om even terug en vooruit te kijken. Eerst even een blik op de afgelopen zes maanden. In de volgende nieuwsbrief kijken we dan vooruit op het tweede halfjaar.

2023 blijkt, zoals we al hadden verwacht, een druk jaar te zijn voor ons. Onze focus richt zich steeds meer op het inhoudelijke van de wet- en regelgeving kant, dit is ook absoluut noodzakelijk. Er gebeurt heel veel vanuit Brussel en Den Haag. 

Digital Decade

We zitten nu vol in wat de EU de Digital Decade noemt, waarin de hele IT wereld van een voornamelijk ongereguleerde wereld gaat naar een industrie met een sterke regeldruk. Aan de ene kant via wet- en regelgeving die de sector raakt en waar het noodzakelijk is dat wij ervoor zorgen dat we aan tafel zitten en meepraten. Denk aan de NIS2, de Data Act, de DSA, de CRA en de TCO. Het is een lang rijtje nieuwe wetten en directives.

Voornamelijk zijn het wetten en voorstellen die op hoofdlijnen de goede richting in gaan. Het internet moet veiliger worden voor gebruikers, daar is weinig discussie over. We zijn het er (bijna) allemaal mee eens dat het goed is dat data makkelijk uitgewisseld kan worden tussen verschillende clouds. We willen allemaal dat software zo veilig mogelijk geschreven wordt.

Maar the devil is in the details. Het is maar al te  makkelijk om een detail over het hoofd te zien waardoor opeens en ongewild duizenden bedrijven in zwaar weer kunnen komen. De overheid weet dat ook, en vraagt de sector om mee te denken. En dat doen wij ook graag. Zelf, vanuit Dutch Cloud Community, met DINL, maar ook via organisaties als het Anti Abuse Netwerk en PPS’en zoals ProCom (het Project Online Content Moderatie), het Platform Internetstandaarden of het “Bad Hosters” overleg, waarin wij samenwerken met de handhavingsautoriteiten om het internet schoner en veiliger te maken.

Ook kansen

Op hetzelfde moment komen er ook prachtige kansen voor de sector in de samenwerking met anderen. Denk aan projecten zoals Aanvalsplan Arbeidsmarkt ICT, waar wij samen met alle andere brancheorganisaties samenwerken aan plannen om de instroom naar de sector te verbeteren, of de Digitale Duurzaamheid Coalitie, waarin gewerkt wordt aan manieren om de groei van de digitalisering in Nederland duurzaam in te richten.

Dit zijn allemaal mooie opportunities voor onze sector. En stuk voor stuk belangrijk voor jullie bedrijven, nu en in de toekomst.

Het betekent wel dat wij als een kleine organisatie soms keuzes moeten maken. Wij kunnen niet alles. We zijn ook heel dankbaar aan alle leden die actief met ons meedenken in de verschillende werkgroepen en commissies. Jullie maken echt een verschil! 

Zo zijn onze bijeenkomsten tegenwoordig vaker puur gericht op de inhoud, in samenwerking met organisaties als de RDI bijvoorbeeld. Natuurlijk is er wel gewoon een BBQ eind augustus hoor! Vergeet je niet aan te melden. Voor nu wens ik iedereen een hele mooie zomer!

 

Groet,

Simon Besteman

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl