• Home
  • Nieuws
  • In the spotlights: Bart Veldhuis (Weolcan) is Persoonlijkheid van het Jaar

In the spotlights: Bart Veldhuis (Weolcan) is Persoonlijkheid van het Jaar

Wie zich vandaag de dag wil onderscheiden in de cloud, heeft inhuis iemand nodig die het voortouw neemt in de markt en complexe materie behapbaar maakt voor iedereen. Dat Bart Veldhuis de Persoonlijkheid van het Jaar Award van DHPA won, kwam dus niet helemaal uit de lucht vallen. De mede-oprichter en cloud architect van IT-consultant Weolcan heeft een winnaarsmentaliteit die gepaard gaat met een gezonde dosis no-nonsense. Het zijn onmisbare eigenschappen in de huidige markt.

Alleen het allerbeste
Het was 2003 toen Bart zijn service provider Continuity Center oprichtte. “Op dat moment was het de eerste VMware-hoster in de Benelux, en ‘cloud’ heette toen nog ‘server virtualisatie’.” De zaken liepen goed en in 2010 verkoopt hij zijn bedrijf aan ReasonNet – nu onderdeel van Sentia.

Al gauw blijkt dat hij meer wilde doen dan enkel het portfolio van één merk. “VMware is natuurlijk niet het enige antwoord. Azure, Amazon Web Services en Google zijn ook goede platformen. Wat mij drijft, is om bedrijven niet alleen een goede, maar de beste oplossing bieden.”

Daarom richtte Veldhuis in 2015 het IT-consultancy bedrijf Weolcan op, vernoemd naar het Oudengelse woord voor ‘wolk’. Een niet alledaagse naam, maar wel eentje die passend is: “Old world meets new,” legt hij uit.

Het is typerend voor Veldhuis om verder te kijken: “We laten het echt in de organisatie landen, dus we helpen niet alleen bij het technisch inrichten van de cloud, maar ook bij de inrichting van de organisatie.”

Kennis en visie
Veldhuis deelt openlijk zijn kennis, zowel tijdens zijn werk als daarbuiten. Omdat hij oprichter is van de Cloud Architect Alliance, waar hij regelmatig events en meetups over de cloud organiseert, staat hij midden in het netwerk.

Het onderwerp ’kennis’ komt overduidelijk terug in zijn bedrijfsfilosofie. “Eén dag in de week besteden we vol aan innovatie en het ontwikkelen van kennis – dus onder anderen volgen wat de grote cloudplatformen doen. Je moet wel bijblijven natuurlijk.”

Ook in het aannemen van personeel heeft de ondernemer een duidelijke visie. “De markt is hevig uit balans en zoekt het tienvoudige aan mensen die beschikbaar zijn. Daarom leiden we intern op. We nemen slimme mensen aan die vers van de universiteit afkomen – wellicht zonder achtergrondkennis van legacy infrastructuren, maar die wel in staat zijn om nieuwe techniek te absorberen en de impact voor een bedrijf in te schatten. Dat zijn de parels.”

Inzicht in de markt
Veldhuis weet als geen ander wat er speelt in de markt. Over de rol van Nederland in de Cloud is hij gematigd positief. “Mondiaal gaat innovatie op het gebied van cloudplatformen in een waanzinnig tempo. De Nederlandse markt kan dat niet bijbenen – qua kennis niet en ook qua mensen niet. Ook Europese bedrijven kunnen dat niet meer. Er is bijvoorbeeld geen enkel bedrijf in Europa dat hetzelfde investeringskapitaal heeft als Google, en niemand kan zijn portfolio zo ver doorontwikkelen als Amazon – dat met duizend nieuwe features per jaar komt. Er is simpelweg geen Europese ‘hyperscale’ cloud. We hebben een grote kans gemist, maar dat neemt niet weg dat je als Europees bedrijf niet goed zaken kan doen met die grote namen.”

Voor de toekomst voorspelt Veldhuis daarom dat organisaties zich voorbereiden op het eenvoudig schuiven van applicaties op dit soort mondiale platformen. “Ik verwacht dat er wet- en regelgeving komt zodat je minder wordt gehinderd om te schuiven, waardoor ook exit-strategieën eenvoudiger worden.”

Onderscheiden
En om als Nederlandse (en Europese) speler onderscheidend te blijven tussen het grote cloudgeweld van Amerika en China (o.a. Alibaba Cloud), moet je meer doen dan specialiseren in infrastructuren. “Alleen IaaS is zo standaard, daar ben je niet meer onderscheidend mee. In Nederland kun je als service provider focussen op de infrastructuur én managed diensten voor de grote partijen leveren. Pas dan kun je je echt onderscheiden. Maak dus hybride landschappen.”

Het moge duidelijk zijn: Bart Veldhuis leeft, eet en slaapt cloud. Ook de woorden van de juryleden beamen dat. “Hij heeft een uitstekend zicht op hoe de markt momenteel in elkaar steekt, is analytisch en heeft een sterke visie. Zijn doorzettingsvermogen en kracht, ook als het tegenzit, oogst bewondering door heel de sector.”

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl