• Home
  • Nieuws
  • Sterke ontwikkeling cloud- en hostinggebruik in Nederland

Sterke ontwikkeling cloud- en hostinggebruik in Nederland

Eerste resultaten cloudadoptie onderzoeksmonitor bekend

De marktpenetratie in Nederland van (public) cloud en hosted IT oplossingen is in 2019 met respectievelijk 59% en 65%, aanzienlijk te noemen. En de verwachting is dat de groei van de uitbesteding van IT activiteiten en inzet van cloud nog duidelijk toe zal nemen de komende jaren. De balans in IT-budgetten slaat namelijk steeds meer door richting hosting en cloud.

Branche-organisatie voor cloud en hosting DHPA en technologieleverancier HPE zijn dit jaar gestart met een onderzoeksmonitor naar cloudadoptie in Nederland. Elk kwartaal worden eindgebruikers (bedrijven en instellingen in Nederland vanaf 20 medewerkers en meer) ondervraagd over hun IT-situatie. Ook wordt gevraagd in hoeverre en waarom zij gebruikmaken van cloud- en hosted-oplossingen. 

Ruimte voor groei

329764 cloudadoptie 1 9799a6 original 1568185387

Er is nog veel ruimte voor groei voor wat betreft cloud- en hostingoplossingen. Meer dan de helft van de applicaties die nu in gebruik zijn bij organisaties betreft namelijk nog een “on premise” installatie (dus lokaal, binnen de organisatie geregeld). Wat betreft IT-specifieke taken als applicatie-ontwikkeling, security, gegevensopslag en backup slaat de balans inmiddels verder door richting cloud en hosted voorzieningen t.o.v. interne oplossingen. 

20% van Nederlandse bedrijven en instellingen heeft een Cloud First beleid

Eén op de vijf organisaties in Nederland stelt cloudoplossingen voorop bij keuzes in zijn IT. Eenzelfde deel heeft juist voorkeur voor “on premise” IT-oplossingen. Twee op de vijf organisaties laat het juist afhangen van de situatie en kijkt dan wat de optimale oplossing is.

Steeds meer organisaties gaan in de basis uit van cloudoplossingen voor hun IT-organisatie en willen hun eigen “on premise” voorzieningen afbouwen.

329761 cloudadoptie 3 b83114 large 1568184798

“We zijn bevestigd in ons vermoeden dat het gebruik van cloud- en hostingdiensten en -oplossingen in Nederland al een grote vlucht heeft genomen” zegt Ruud Alaerds, directeur van DHPA, Trusted Cloud Experts, de branche-organisatie voor cloud- en hostingbedrijven. “Bijzonder positief en ook meer verrassend is dat Nederlandse bedrijven en instellingen voor hun cloud- en hostingoplossingen heel vaak van lokale IT-dienstverleners en lokale service providers gebruik maken. Dat bevestigt de belangrijke rol die lokale Nederlandse IT-bedrijven hebben, ook bij een transitie naar de cloud.”

Clemens Esser, CTO bij Hewlett Packard Enterprise in Nederland: “Het onderzoek onderstreept wat wij in de praktijk zien gebeuren. Voor Office365 en andere SaaS-applicaties is een cloudoplssing vaak al “standard procedure”. Maar ook voor nieuwe applicaties en Data Analyse worden tegenwoordig cloudoplossingen overwogen. Logisch, gezien de vele tools die de diverse cloudoplossingen bieden en de flexibiliteit die daarmee ontstaat om effectief om te gaan met de eisen die data-analyses aan de IT stelt. Naast deze beweging naar cloud, zie ik dat veel klanten hun bestaande applicaties ofwel zelf “on premise” blijven beheren, ofwel bij een Service Provider onderbrengen. Veel klanten hebben of krijgen dus te maken met een hybride omgeving. HPE heeft deze trend al lang geleden aan zien komen en haar portfolio hierop afgestemd,” aldus Esser. 

Download via deze link een infographic (deze is zonder bewerking te gebruiken met bronvermelding) met een overzicht van de belangrijkste resultaten van de cloudadoptie-monitor.

Over DHPA
De stichting DHPA vertegenwoordigt met ruim 30 marktleidende deelnemers en enkele tientallen A-merk leveranciers van technologie en diensten het topsegment van de Nederlandse cloud- en hostingindustrie. DHPA-deelnemers onderscheiden zich door professionaliteit, kwaliteit en grote aandacht voor informatiebeveiliging. Zij nemen samen een aanzienlijk deel van de managed hostingomzet in Nederland voor hun rekening.

DHPA zet met zijn code of conduct de toon voor professioneel, integer en ethisch handelen. DHPA-deelnemers zijn daarmee een voorbeeld voor de gehele online sector als het gaat om leveren van kwalitatief hoogwaardige diensten.

Over Hewlett Packard Enterprise
Hewlett Packard Enterprise (HPE) is een wereldwijde marktleider op het gebied van technologische oplossingen waarmee klanten data uit de ‘edge’, de ‘core’ en de cloud kunnen verwerken, analyseren, gebruiken en toepassen. Zo stelt HPE klanten in staat om sneller nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, klant- of werknemerservaringen te verbeteren en de operationele efficiëntie te verhogen – nu en in de toekomst.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl