• Home
  • Nieuws
  • SIDN-podcastserie – 35 jaar .nl; Van Piet Beertema tot de toekomst

SIDN-podcastserie – 35 jaar .nl; Van Piet Beertema tot de toekomst

Hoe ontstond het idee voor .nl? En wie – naast Piet Beertema – speelden allemaal een rol in het ontstaan en de ontwikkeling ervan? In een vierdelige podcastserie vertellen we (SIDN) het verhaal van het ontstaan van .nl: van het prille begin in 1986, via de opkomst van het www zoals we dat nu kennen tot aan de huidige en toekomstige digitale vraagstukken. We vertellen dit verhaal samen met een aantal hoofdrolspelers uit de afgelopen 35 jaar van de Nederlandse internetgeschiedenis.

Dit jaar bestaat het .nl-domein 35 jaar. Het jubileum van het .nl-domein was voor SIDN een mooie aanleiding om in de geschiedenis van ons nationale domein te duiken. Een domein dat inmiddels zo onmisbaar is voor de Nederlandse maatschappij en economie. Een domein van ons allemaal en waar we heel trots op mogen zijn. We hebben daarom een vierdelige podcastserie over de geschiedenis van .nl gemaakt en we willen de lancering van de 1e aflevering graag met je delen.

Aflevering 1; De geruisloze oerknal

Piet BeertemaVandaag lanceren we de eerste aflevering van de podcastserie met als titel ‘De geruisloze oerknal’. Zoals bij zoveel ontwikkelingen hangt het ontstaan van het .nl-domein aan elkaar van gelukkige toevalligheden. Dat Piet Beertema als eerste ter wereld op het idee kwam om internetdomeinnamen te gaan gebruiken die op een 2-letterige landcode eindigen, is hier een uitstekend voorbeeld van. Dit jaar is het 35 jaar geleden dat een Nederlandse programmeur dat idee als eerste in praktijk bracht. Waarom was het noodzakelijk dat Beertema met deze oplossing kwam? En hoe komt het eigenlijk dat het CWI zo’n belangrijke rol speelt in de ontstaansgeschiedenis van .nl? Je komt het allemaal te weten in de eerste aflevering van onze podcast.

Luister de podcast

Benieuwd naar deze podcasts? Luister de afleveringen via Spotify, Anchor of Apple Podcasts.

Het ontstaan van .nl; aflevering 2 t/m 4

Ben je na het beluisteren van de eerste aflevering nieuwsgierig naar het vervolg?

Aflevering 2: De beginjaren

Met onder andere bijdragen van Piet Beertema, Ted Lindgreen en Boudewijn Nederkoorn, de initiatiefnemers van de oprichting van SIDN. De eerste jaren is .nl letterlijk een eenmanszaak: Beertema handelt alle aanvragen persoonlijk af. Maar dit aantal groeit gestaag, tot het moment komt dat het voor hem ondoenlijk wordt om dit naast zijn gewone werk bij het CWI te doen. Hoe zagen die eerst 10 jaar van .nl eruit en wat veroorzaakte de enorme groei?

Aflevering 3: De explosieve groei

Met onder andere bijdragen van Alex Bik en Henny Rietkerk, registrars van het eerste uur. Het jaar 2003 is een sleuteljaar in de geschiedenis van .nl. Het wordt dan ook voor particulieren mogelijk om een .nl-domeinnaam aan te vragen, iets dat voorheen alleen aan bedrijven en organisaties was voorbehouden. Het is de opmaat voor ongekende groeicijfers: van 1 miljoen in 2003 naar uiteindelijk meer dan 6 miljoen nu. Deze groei zorgt ook voor nieuwe verantwoordelijkheden voor SIDN om het .nl-domein veilig en stabiel te houden.

Aflevering 4 De toekomst

Met onder andere bijdragen van Valerie Frissen, Cristian Hesselman en Roelof Meijer van SIDN fonds, SIDN Labs en SIDN, maar ook van een aantal grondleggers van .nl. Over de toekomst van het internet is veel discussie gaande, ook binnen SIDN denken we na over hoe ons toekomstige internet eruit zal zien. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoek door SIDN Labs naar een responsible internet. Welke rol neemt het .nl-domein in deze discussie in? Wat is bijvoorbeeld de invloed van de ‘platformisering’ van het internet op de ‘traditionele’ infrastructuur met domeinnamen? En hoe kijken de grondleggers van .nl naar de toekomst van het internet en het .nl-domein?

 

SIDN is partner van Dutch Cloud Community

 

Bron afbeeldingen: SIDN.nl

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl