Introductie
Zoals velen van jullie al weten pleegt de Dutch Cloud Community haar inspanningen op het gebied van Public Affairs via en als deelnemer van Stichting DINL. Dat doen we samen met AMS-IX, Stichting NBIP en SURF. Michiel Steltman bewaakt in zijn rol als directeur van DINL meer dan 30 dossiers. Veel van zijn activiteiten komen voort uit dreigende regulering voor onze sector, maar ook uit komende wet- en regelgeving die grote impact op de bedrijven in onze sector kunnen hebben.
In dit nieuwsbericht geven we jullie aan de hand van een samenvatting de onderwerpen door die nu actueel zijn. Verder geven we ook een inkijk in de activiteiten van Michiel die relevant zijn voor onze community.
Omdat er veel speelt, proberen we je zoveel mogelijk een korte update te geven.
- Wil je meer weten over bepaalde zaken uit de update? Stel dan je vraag aan Simon of Ruud.
- Wil je de wekelijkse nieuwsbrief vanuit DINL ontvangen waarmee je bij blijft op het gebied van Public Affairs? Stuur dan een mail aan info@dutchcloudcommunity.nl en we zorgen dat je vanaf dat moment de DINL nieuwsbrief ook ontvangt.
De DINL update
Kamerbrief hoofdlijnen beleid voor digitalisering en reactie daarop
Op 29 maart hebben verschillende brancheorganisaties gezamenlijk een reactie gestuurd op de Kamerbrief ‘Hoofdlijnen beleid voor digitalisering’ van staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering).
Een paar belangrijke aspecten uit de brief en de reactie daarop:
Wetgeving / regulering:
- De zorgen over de EU-plannen voor vergaande regulering van de cyber security voor cloud, het EUCS (European Cybersecurity Certification Scheme for Cloud Services). Met name het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) moet zich hier kritisch over gaan uitlaten.
Bad hosting / Content Authoriteit:
- De plannen van het Europese DG Home (Directoraat-generaal Migratie en Binnenlandse Zaken) en DG Just (Directoraat-generaal Justitie en Consumentenzaken) om platforms en hosters te verplichten om content in transit verregaand te scannen en inspecteren op grooming en andere vormen van content die schadelijk zijn voor kinderen. Daarbij wordt ook gesproken over scannen van data in rest, met hash databases en AI. Hoewel het nog om prille plannen gaat, is het van het grootste belang om tegengeluid tijdig te mobiliseren.
Cloud First:
- De oproep om iets te doen aan de kansen voor het Nederlandse cloud mkb als leveranciers voor de publieke sector. Lees: verbeteringen in het aanbestedingsbeleid.
- De reactie vind je hier: https://www.dinl.nl/nieuws/gezamenlijke-reactie-op-de-kamerbrief-hoofdlijnen-beleid-voor-digitalisering/
- De kamerbrief vind je hier: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/03/08/kamerbrief-hoofdlijnen-beleid-voor-digitalisering
In de brief adresseren we ook enkele aspecten die specifiek relevant zijn voor Dutch Cloud Community en haar leden, naar aanleiding van de volgende programma’s:
Lidstaten en EP akkoord over Digital Markets Act
DINL laat zich positief uit over de DMA (Digital Markets Act). Hoewel er risico’s zijn in de vorm van strengere regels voor iedereen, is de wet toch sterk in het voordeel van digitaal mkb. De machtspositie van grote platforms en spelers wordt beperkt. De DMA adresseert niet de kwestie van oneerlijke licentiepraktijken, maar geeft wel enkele aanknopingspunten. Omdat het gaat om een verordening en geen richtlijn, komt er geen nationale implementatie. De verordening wordt in alle lidstaten bindend.
Defensie mogelijk ingezet voor bescherming datakabels
Het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) besteden steeds meer aandacht aan de fysieke digitale infrastructuur. Op vrijdag 22 april geeft Michiel Steltman op de Invictus Games een presentatie over deze kwestie. Verder is er intensief contact met een beleidsadviseur bij I&W. Er wordt steun gezocht voor een beleidsverbreding van het ministerie met betrekking tot fysieke infra. Het ministerie ziet een rol voor zichzelf om dit dossier deels weg te trekken bij EZK. De vraag is of het verstandig is dat I&W hier een sterke positie krijgt. Er zijn meerdere voor- en nadelen hierover te formuleren. Daarom zouden we hier eigenlijk met een Public Affairs (PA) adviesbureau over moeten spreken. Helaas hebben we daar nu geen middelen voor.
Minister: Nederlandse digitale infrastructuur kwetsbaar voor cyberaanvallen
De hostingsector wordt hier prominent in genoemd. De politiek wil horen namelijk horen of de hosters wel genoeg doen tegen cyberaanvallen en – als onderliggende politieke draad – of bedrijven wel genoeg verantwoordelijkheid nemen. De minister geeft goed weer hoe de situatie is. Onze briefings aan onder andere de VVD en het NCSC werpen hier heel duidelijk de vruchten van af. Daarom staat onze rol hier niet ter discussie. Deze rol moeten we behouden door continu eraan te blijven werken.