• Home
  • Nieuws
  • Ons advies aan hosters over het bevel Russische staatszenders te blokkeren

Ons advies aan hosters over het bevel Russische staatszenders te blokkeren

Er is een Europees besluit genomen om RT en Sputnik te blokkeren, wat ook invloed heeft op internetproviders. Daarom willen we jullie graag achtergrondinformatie geven over het bevel van de ministerraad om enkele Russische staatsomroepen te blokkeren en geven we ons advies aan jullie over de te volgen koers.  

Het besluit vanuit de EU raakt in eerste instantie partijen die televisiesignalen doorgeven, maar ook internetproviders worden genoemd. De Europese Unie laat namelijk het volgende weten: “Het is exploitanten verboden inhoud die door de in bijlage IX vermelde rechtspersonen, entiteiten of lichamen wordt verstrekt, uit te zenden of de uitzending van die inhoud mogelijk te maken, te faciliteren of anderszins daartoe bij te dragen, onder andere door transmissie of distributie, ongeacht het middel, bijvoorbeeld via kabel, satelliet, IP-TV, internetproviders, internetplatforms of applicaties voor het delen van video’s, ongeacht of deze nieuw of voorgeïnstalleerd zijn.”

Rol Nederlandse overheid

Bovenstaande uitleg is ook als zodanig geïnterpreteerd door de Nederlandse regering. En het OM heeft aangekondigd te willen handhaven op het blokkeren van die sites. Het is nu onduidelijk of de EU of de minister deze bevoegdheid heeft. Ook is het EU-besluit niet getoetst door een rechtbank. Dit is problematisch. In een rechtsstaat is het internet vrij en open en daarom is het belangrijk dat er een duidelijke grondslag is om sites van het internet af te halen. Wij zijn niet een land waar een minister met één pennenstreek mag bepalen wat er wel en niet op het internet mag komen.

De enige manier om erachter te komen of het ministerie en het OM überhaupt bevoegd zijn om dit besluit te nemen is een rechtszaak aanspannen. We zijn als branchevereniging niet door het ministerie aangesproken en kunnen niet zelf naar de rechter stappen. We weten dat enkele leden bezig zijn een rechtszaak voor te bereiden. Als jullie denken dat je daar wel bij zou willen aansluiten, laat het ons dan even weten via simon@dutchcloudcommunity.nl.  Dan brengen we jullie in contact met de initiatiefnemers.

Wat moeten jullie doen?

Vooralsnog betekent dit dat internetproviders die de blokkade niet doorvoeren een boete kunnen krijgen, en hun bestuurders aansprakelijk gesteld kunnen worden. Ons advies aan jullie is dan ook om de blokkade (onder protest) door te voeren tot een rechter zich heeft uitgesproken over de legitimiteit van het bevel. Je hebt weinig andere opties.

Hoe doe je dat?

Diensten waar je onder andere aan kunt denken om een blokkade uit te voeren zijn: servers (virtueel, dedicated, colocatie), DNS (recursor), remote werkplekken, VPN, proxy’s en al het andere waarbij je betrokken bent bij het omzetten van een domeinnaam naar een IP-adres. Als een klant dit op je server kan draaien, dan moet je het daar ook doorvoeren (voor zover je zelf het beheer doet/het beheer laat doen).

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Zodra er meer nieuws is, sturen we jullie een update.

Als je tussentijds vragen hebt, aarzel dan niet om te mailen/bellen.

Simon Besteman

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl