• Home
  • Nieuws
  • ‘Nieuwe wetgeving uit EU zorgwekkend’

‘Nieuwe wetgeving uit EU zorgwekkend’

In Brussel wordt met een bloedgang nieuwe wetgeving voorbereid om snel terroristische content offline te halen. Niet eerder werd nieuwe wetgeving zo snel, en met zo weinig gelegenheid voor inspraak door het Europees Parlement geloosd. Als we pech hebben, wordt het in maart al aangenomen.

Voor onze sector is dat zeer zorgelijk. De nieuwe wetgeving verplicht hosting- en cloud providers om binnen een uur na melding (vermeende) terroristische content offline te halen. Dit soort content heeft natuurlijk nergens een plaats, online of offline, laat ik dat voorop stellen. Maar de verplichting om het binnen een uur offline te halen is onwerkbaar, al helemaal omdat er stevige boetes gaan worden uitgedeeld als een partij er niet aan voldoet, of kan voldoen. Ook hoort bij deze nieuwe wetgeving een staydown verplichting: je moet er voor zorgen dat het niet meer via jouw systemen online komt.

Misschien werkt dit soort wetgeving voor platforms als Twitter, maar van de gemiddelde Nederlandse web- of imagehoster kan niet verwacht worden dat hij 24×7 mensen paraat heeft om content te verwijderen. Ook geautomatiseerde herkenning en verwijdering is onhaalbaar (want onbetaalbaar), nog even los van de vraag of dat technisch überhaupt mogelijk is.

Het is het zoveelste voorbeeld van wetgeving die in Europa in voorbereiding is die onze sector hard gaat raken. Ook rond copyright directive hebben zich recent nieuwe ontwikkelingen voorgedaan. Ondanks dat het in januari nog erop leek dat deze wetgeving geblokkeerd zou worden, waaronder door Duitsland, is nu een compromis gesloten waarbij grofweg startups onder een milder regime vallen. Het grootste probleem zit hem ook hier weer in allerlei onhaalbare verplichtingen die hosting- en cloudproviders opgelegd krijgen, omdat niet voldoende rekening wordt gehouden met hun positie binnen de bredere digitale infrastructuur. Zij zijn niet verantwoordelijk voor wat eindgebruikers doen, en hebben daar ook geen controle over. Sterker: zij zijn de infrastructuur, en ingrepen daarop hebben grote gevolgen. Maar die boodschap wil er in Brussel niet in.

Deze twee wetten zijn ook nog niet alles: zoals bij onze koepel DINL te lezen is, zit er nog veel meer in de Brusselse pijplijn. Ik maak mij daar ernstige zorgen over. Temeer omdat ik niet de indruk heb dat de bedrijven in de sector waar het om gaat, hier wakker van liggen. Dat is denk ik niet bewust: de dagelijkse beslommeringen eisen alle aandacht op, en Brussel lijkt ver weg. Maar als we niet met zijn allen in actie komen, worden we speelbal van Europese politici, die weinig inzicht hebben in de structuur van onze sector. En druk gelobbyd worden door allerlei belangengroepen, die geen boodschap hebben aan de schade die zij toebrengen aan het digitale ecosysteem.

Ik wil daarom iedereen die betrokken is bij onze sector, omdat hij er zelf in actief is, of als leverancier of eindgebruiker, oproepen om in actie te komen. Dat kan al heel eenvoudig door bewustzijn te kweken, binnen je eigen organisatie, en bij sectorgenoten. Wij werken ondertussen op Europees niveau samen met onder andere CISPE om onze standpunten in Brussel over de bühne te krijgen. Eén ding is in ieder geval zeker: als we niks doen, is de toekomst erg onzeker. Dat moeten we met man en macht voorkomen.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl