• Home
  • Nieuws
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen – betekent het ook iets?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen – betekent het ook iets?

Het is zo’n uitdrukking die je overal tegenkomt. Het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Afgekort tot MVO. Het is een buzzword. Het is mode. Het is modern.  Betekent het ook iets?

MVO krijgt de plek die het verdient

Ja. Het betekent absoluut iets. Het gaat ergens over. En het wordt steeds belangrijker. Een jonge sector als die van de hosting en cloud is doordrongen van het besef dat we deze wereld met zijn allen maken, en dat we niet alleen moeten nemen, maar dat we ook moeten teruggeven en ervoor moeten zorgen dat we onze wereld een beetje netjes houden voor de volgende generatie

Wij zijn een jonge sector. Wij zijn een industrie die met beide benen in de samenleving staat. Wij staan voor een veilig en schoon internet, wij staan voor een duurzame manier van ondernemen, wij staan voor een verantwoordelijke manier van met het milieu omgaan, wij staan voor actieve samenwerking met het onderwijs om jongere werknemers klaar te stomen voor de digitale wereld, en voor een positieve bijdrage aan het welzijn van de gehele samenleving.

Dit zijn hele belangrijke thema’s. Wij gaan de komende maanden vanuit de brancheorganisatie, samen met onze achterban, en met onze partners, het maatschappelijk verantwoord ondernemen benoemen en het de plek geven die het verdient.

De 4 pijlers van MVO

Voor ons zijn er vier pijlers aan MVO.

Om te beginnen veiligheid. Een veilig en schoon internet is in het belang van de hele samenleving. En zeker in het belang van de bedrijven die erin actief zijn. Als sector weten we dat we in deze niet kunnen volstaan met volgers te zijn. Wij moeten het voortouw nemen. We gaan beginnen met de Code Of Conduct voor hosting providers die deze maand geïntroduceerd wordt, een gedragscode om met abuse en privacy issues om te gaan. Er volgen toolboxes voor hosters om compliance met betere standaarden te bereiken, ook seminars en voorlichtingscampagnes tijdens 2019.  Dit wordt een belangrijk thema.

Een tweede thema is onderwijs en instroom van jonge mensen in de industrie. Ik heb vaker over dit thema geschreven op deze pagina. Wij constateren dat er nog steeds een kloof ligt tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt en wij zijn als branche bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen en de mouwen op te stropen om dit gat te dichten. Wij geloven in duaal opleiden en werken actief mee met het onderwijs om gezamenlijk projecten op te zetten waarmee jonge mensen kansen krijgen op de mooie loopbanen die onze snelgroeiende sector te bieden heeft. Wij hebben al een aantal initiatieven gelanceerd, waaronder de Cloud IT Academy waar ik eerder dit jaar al over geschreven heb. En we gaan in 2019 verder bouwen op dit thema.

Duurzaamheid is het derde grote thema van MVO. Wij zijn grootgebruikers van stroom en hardware. Beter omspringen met materialen, meer recyclen, groene stroom gebruiken, servers een tweede leven gunnen, ervoor zorgen dat je hardware op een verantwoordelijke manier gerecycled wordt. Ook het fantastische werk van de Dutch Datacenter Association over het hergebruik van de restwarmte van datacenters past in dit onderdeel. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van dit thema. Wij willen onze sector helpen met stappen in deze richting. Ook hier moeten wij niet meelopen maar het vaandel dragen.

Tenslotte: teruggeven. We hebben het goed. Laten we iets doen voor de wereld. Onze partner Acronis bouwt scholen in ontwikkelingslanden, anderen houden zich bezig met lokale projecten, steunen goede doelen, proberen terug te geven aan de samenleving. Dit omarmen we van harte. Wij willen de sector aanmoedigen en helpen om volledig en volwaardig mee te doen in de maatschappij.

Grote ambitie

De komende maanden zult u de uitingen van deze campagne vaker tegenkomen vanuit onze kanalen, op LinkedIn, in onze nieuwsbrieven, in persberichten, en ergens in het voorjaar willen we ook een dag organiseren waarin we alle thema’s samen gaan brengen om te laten zien waar we staan en waar we naartoe willen. Het is een grote ambitie. Maar de sector en de samenleving verdienen het!

Wilt u op de hoogte blijven van onze plannen? Of wilt u bijdragen? Een project aanbrengen? U kunt zich op onze nieuwsbrief abonneren via https://www.ispconnect.nl/ of u kunt mij mailen: simon@ispconnect.nl

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl