• Home
  • Nieuws
  • ISPConnect helpt LMIO in stand te houden

ISPConnect helpt LMIO in stand te houden

Het LMIO is het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de Nationale politie. Dit expertisecentrum heeft unieke kennis en ervaring met de opsporing en bestrijding van frauduleuze webshops. Via de site mijnpolitie.nl kan aangifte worden gedaan en er zijn tips tegen fraude te vinden

Door de intensieve samenwerking van LMIO, de stichting Opgelet op Internet, DHPA, ISPConnect en THTC (Team High Tech Crime) zijn successen geboekt. Het resultaat mag er zijn: frauduleuze webshops worden nauwelijks tot niet meer in Nederland gehost. Als ze er al zijn, dan gaan ze snel onmiddellijk offline omdat de procedure NTD (Notice-and-Take-Down) door hosters in Nederland vrijwel altijd goed en snel wordt toegepast. De aandacht verplaatst zich nu naar internationale samenwerking met de (slechts enkele) landen die nog onderdak bieden aan dit soort cybercriminelen.

Ons bereikten onlangs signalen dat de plannen voor verhuizing van het LMIO naar een andere plek binnen de nationale politie de-facto zouden leiden tot opheffing. Hun zorgvuldig opgebouwde expertise, systemen en software dreigden verloren te gaan. DHPA en ISPConnect besloten samen tot actie. Vanuit de gedachte dat juist deze manier waarop branche, overheid en meldpunt samenwerken, het allerbeste voorbeeld is van de manier waarop cybercrime moet worden bestreden: met een multi-stakeholder aanpak. Eenzijdige acties van de overheid leiden juist niet tot resultaten, maar tot schade aan privacy en een verminderd vertrouwen: de acties tegen de bewaarplicht zijn het bewijs dat met die aanpak partijen tegenover elkaar komen te staan. Vandaar dat ons veel gelegen was aan het in standhouden van deze voorbeeldfunctie.

Met partner Considerati werd een brief opgesteld voor de politietop. En door PvdA Kamerlid Astrid Oosenbrug werden gerichte vragen gesteld aan de minister over het opheffen van het LMIO. Dat heeft resultaten opgeleverd. De minister zegde nog tijdens het debat zijn steun toe, en de politietop heeft ons naar aanleiding van de brief en gesprek verzekerd dat “deze parel” alle steun krijgt en onverminderd zal worden gecontinueerd.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl