• Home
  • Nieuws
  • Is een open, vrij en veilig internet voor jou meer dan een slogan?

Is een open, vrij en veilig internet voor jou meer dan een slogan?

Wil jouw organisatie werk maken van het verbeteren van digitale mensenrechten? Vind jij duurzaamheid belangrijk en wil jij ook werken aan een groenere Cloud? Dan zoeken we jou voor de nieuwe werkgroep Social Responsibility.

Waarom een werkgroep Social Responsibility?

Dutch Cloud Community staat samen met haar leden en partners op voor digitale mensenrechten. De werkgroep speelt hierbij een cruciale rol.

Wat doet de werkgroep?

De werkgroep Social Responsibility geeft invulling aan het maatschappelijk gezicht van de vereniging door samen met haar leden thema’s te selecteren, hierin prioriteiten te stellen en te kiezen voor focus op een enkele thema’s per jaar.

De werkgroep onderhoudt contacten met betrokkenen, bouwt aan een netwerk van gelijkgestemden, en heeft als doel het op de agenda zetten van deze doelen bij media, politiek, leden en partners en de bredere Nederlandse cloud- internet en hostingbranche. Paul Bijleveld van ACC ICT heeft zich beschikbaar gesteld als voorzitter van de werkgroep.

Thema’s en onderwerpen

Op de Summer BBQ hebben we gevraagd welke ideeën er leven over een aantal maatschappelijke thema’s, waaronder privacy en veiligheid, diversiteit en duurzaamheid en de lopende actie #Cloud4Voedselbank.

“Make them care” 

Op het gebied van duurzaamheid noemden aanwezigen onder andere het belang van lokaal inkopen, en bezit naar gebruik.

De Cloud4Voedselbank actie zou gebaat zijn bij meer zichtbaarheid, bijvoorbeeld door bewustzijn te vergroten door het vertellen van meer gedurfde verhalen.

We kregen de tip om in de branche te werken aan informatiedeling en onder de aandacht brengen van best practices van leden over hoe het internet open, veilig en vrij te houden.

Ook samenwerken in de vorm van gezamenlijke inkoop/audits voor bijvoorbeeld ISO normeringen werd genoemd. Net als deze tip: “Don’t accept their budget-driven bullshit to ignore your standards”. Kortom, houdt vast aan je principes en leg uit waarom investeren in veiligheid en privacy een wijs besluit is.

Daarnaast benadrukten meerdere mensen het belang van educatie; zolang de maatschappij het belang van privacy en veiligheid niet goed inziet, is het moeilijk om grote te stappen te zetten. Met andere woorden “Make them care”.

Hoe nu verder?

Onze community zit duidelijk vol ideeën en wensen, zowel op het gebied van duurzaamheid als het stimuleren van digitale mensenrechten en een privacy & veiligheid online. Wat we nodig hebben zijn mensen die een eerste selectie willen maken van het thema waar we de komende tijd aan gaan werken.

We zoeken jou!

We zoeken deelnemers die zich willen bezighouden met deze thema’s; in de vorm van concrete acties, kennisdeling, of manieren om de zichtbaarheid van bestaande en nieuwe initiatieven te vergroten. Op deze manier zorgen we vanuit de community voor meer voortgang en zichtbaarheid en natuurlijk levert dat naast tastbare resultaten ook positieve PR op. Vanuit Dutch Cloud Community ondersteunen we deze werkgroep met raad en daad en wanneer nodig (beperkt) budget.

Jouw investering

Jij investeert jouw kennis, expertise, enthousiasme over het onderwerp en wat tijd. We organiseren nog dit jaar een kick-off bijeenkomst op vrijdagmiddag 19 november met na afloop de mogelijkheid om samen een drankje te drinken. We verwelkomen je graag in Nieuwegein.

Update: De sessie gaat door, maar online. De mensen die zich aangemeld hadden hebben inmiddels een link gekregen voor de virtuele bijeenkomst. Het zit nagenoeg vol, maar als je er graag bij wilt zijn kan het nog, stuur dan even een mailtje naar Simon@dutchcloudcommunity.nl, dan kunnen we nog wel een plekje vinden (zolang er niet teveel mensen reageren).

Doe je mee?

Meld je dan aan door een mail te sturen naar info@dutchcloudcommunity.nlJe ontvangt na aanmelding een uitnodiging met meer informatie. We hebben plek voor ongeveer 5 tot 6 mensen in eerste instantie, dus wees er snel bij. Ken je iemand binnen jouw netwerk voor wie dit interessant zou kunnen zijn, stuur deze mail dan door. Enige eis die we stellen is dat de organisatie waarvoor je werkt lid is of partner van Dutch Cloud Community. En dat je over een gezonde dosis ideeën en enthousiasme om ze te uit te voeren beschikt. Wil je graag eerst nog wat meer informatie voor je je aanmeldt? Reageer dan ook, we vertellen je graag meer.

Met vriendelijke groet,

Simon Besteman & Ruud Alaerds, Dutch Cloud Community
Paul Bijleveld, ACC ICT
Photo by Nathan Lemon on Unsplash

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl