Brexit komt er nu echt aan

Een tijd lang leek het alsof de Brexit met een sisser zou aflopen. Uitstellen, uitstellen en misschien toch maar niet doen. Steeds meer Britten realiseren zich dat er uiteindelijk geen enkel Brexit-scenario is waaronder ze beter af zijn. Op het moment dat ik dit schrijf is er sprake van misschien weer een uitstel, is het parlement (tijdelijk) naar huis gestuurd en kan premier Johnson fluiten naar nieuwe verkiezingen. Hoewel veel onzeker is, zal Brexit waarschijnlijk volgens de logica van de ‘sunk cost fallacy’ uiteindelijk in één of andere vorm, vroeg of laat, plaatsvinden. De kans dat dat zonder akkoord gebeurt, een harde Brexit, is vrij groot en dat zal ook de hostingsector raken.

Het is dus menens. Wat betekent Brexit voor de hostingsector en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden?

Bye bye overgangsregeling?

Het belangrijkste aspect betreft data-opslag en uitwisseling. Op dit moment is het Verenigd Koninkrijk (VK) nog “gewoon” een EU land dat valt onder de GDPR, de EU wetgeving die de bescherming van persoonlijke data regelt. In Nederland is dit in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG) geregeld. Omdat dezelfde wetgeving van toepassing is in alle landen van de EU hoeft de gebruiker zich geen zorgen te maken over waar zijn data staat opgeslagen zolang dat binnen de grenzen van de EU gebeurt.

In het Brexit agreement dat EU-onderhandelaars met de vorige Britse regering hadden gesloten, stond een overgangsregeling waaronder Britse bedrijven nog een jaar onder de regels van de GDPR zouden vallen. Met een no-deal Brexit wordt het VK van de ene op de andere dag een ‘derde land’ waarmee geen afspraken zijn gemaakt. Opslag van data, of toegang tot data, is dan niet meer mogelijk zonder een speciale overeenkomst en de klant zal daar van op de hoogte moeten worden gebracht en moet toestemming geven.

Juridische onzekerheden

Dit heeft verregaande gevolgen. Want we hebben het niet alleen over data-opslag en uitwisseling, maar ook over de helpdesk die een bedrijf in het VK heeft. Of over het werken met een subverwerker die een deel van zijn infrastructuur afneemt bij een Brits bedrijf. Het wordt nog een hele klus om deze juridische onzekerheden op te lossen. Mogelijk zijn de huidige contracten en overeenkomsten op 1 november in één klap niet meer geldig. Nu gaat de Autoriteit Persoonsgegevens waarschijnlijk niet direct grote boetes uitdelen: dat zou niet proportioneel zijn. Maar het is wel verstandig om als service provider in de hostingsector snel aan de slag te gaan met Brexit en de gevolgen daarvan voor jouw onderneming.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl