• Home
  • Nieuws
  • BTW-verleggingsregeling niet van toepassing op aanbieders van hosting en colocatie

BTW-verleggingsregeling niet van toepassing op aanbieders van hosting en colocatie

Hosting- en colocatiediensten vallen niet onder de BTW-verleggingsregeling voor telecommunicatie. Dat blijkt uit navraag door ISPConnect bij de Belastingdienst. De regeling, die op 1 september 2017 van kracht werd, is bedoeld om BTW fraude te bestrijden. Onbedoeld zorgde de regeling ook voor veel onduidelijkheid onder aanbieders van servercapaciteit, opslagruimte, en colocatie. De branchevereniging voor Internet Service Providers ontving het afgelopen jaar dan ook regelmatig vragen vanuit zijn achterban hierover.

Simon Besteman, directeur van ISPConnect, is blij dat de Belastingdienst nu uitsluitsel heeft gegeven. “De telecommunicatiediensten waar de regeling betrekking op heeft zijn beschreven in de Wet op de omzetbelasting uit 1968. In die periode was er natuurlijk nog geen internet, hosting of colocatie. De vraag was dan ook of deze diensten onder de regeling vallen. Eén van onze leden deed daarom navraag bij de Belastingdienst, maar die hield in eerste instantie vast aan de definitie uit 1968. Het lijkt misschien een wat academische aangelegenheid, maar met zo’n 4000 hosters en vele honderden aanbieders van colocatie in Nederland was het wel belangrijk dat er helderheid kwam. Zij willen gewoon aan de wet voldoen en hun boekhouding op orde hebben, maar dan moeten ze wel weten welke wet- en regelgeving op hen van toepassing is.”

Omdat de Belastingdienst niet meteen helder kon maken of hosting en colocatie onder de regeling vallen, besloot ISPConnect een andere benadering te kiezen. “Om duidelijkheid te krijgen heeft ISPConnect hosting, colocatie en het aanbieden van e-maildiensten nader gedefinieerd”, vertelt Besteman. “Met die definities in de hand is de Belastingdienst gevraagd of deze diensten onder de verleggingsregeling vallen. Daar heeft de fiscus nu uitsluitsel over gegeven, ten positieve wat ons betreft.”

ISPConnect hoopt dat zijn achterban maar ook de bredere community van hosters en aanbieders van colocatie nu voldoende duidelijkheid hebben. De vereniging stelt de brief van de Belastingdienst waarin het besluit staat beschreven openbaar beschikbaar.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl