• Home
  • Nieuws
  • Het verschil tussen unmanaged en managed hosting

Het verschil tussen unmanaged en managed hosting

In de wereld van cloud en iedereen die er wat over roept is het goed om zo nu en dan duidelijkheid te scheppen in waar bepaalde begrippen nu eigenlijk voor staan. Vooral in een markt waarin innovatie door technologische ontwikkeling zich op een zeer hoog tempo voltrekt, is het nodig om helderheid te geven. Dutch Cloud Community als vertegenwoordiger van in cloud en hosting gespecialiseerde bedrijven heeft het initiatief genomen om middels een reeks van artikelen over de wereld van cloud en hosting meer duidelijkheid te verschaffen. Wij doen dit in sterke samenwerking en in overleg met onze leden. Vandaag een eerste artikel over het verschil tussen unmanaged en managed hosting.

Unmanaged Hosting – Hoe het verschilt van Managed Hosting

Als u kiest voor een managed hostingpakket, krijgt u een zeer compleet pakket hostingdiensten. Als je kiest voor een unmanaged hostingplan, zijn de geleverde diensten min of meer uitgekleed. Daartussenin vindt u verschillende aanbiedingen waarbij de mate van managed services afhangt van de positie van een hostingprovider in de waardeketen van de hostingmarkt.

Het belangrijkste verschil tussen beheerde en onbeheerde hosting is het niveau van de beheerde diensten en de bijbehorende functies die door de hostingprovider worden geleverd. Met een managed hosting dedicated server aanbod neemt de hosting provider in principe alles uit handen.

Een beheerde hostingprovider kan onder meer voorzien in de hulpmiddelen voor serverbeheer, proactieve monitoring van de server, back-ups van de infrastructuur, het onderhoud van het systeem, de installatie en het beheer van diensten, de updates van serverhardware en -software, enzovoort. Veel onderdelen van een managed hosting server worden vooraf geselecteerd door de hosting provider. Het beheer van dit soort servers is de volledige verantwoordelijkheid van een managed hosting provider. Hetzelfde geldt voor automatische back-ups en monitoring van het serversysteem. En natuurlijk hangt er een prijskaartje aan.

Vrijheid, kostenefficiëntie, veiligheid, maatwerk

Met een unmanaged hosting dedicated server aanbod, levert de hosting provider alleen basis implementatie en onderhoudsdiensten op de server hardware, terwijl de rest de verantwoordelijkheid is van de hosting pakket koper. Diensten die bovenop unmanaged servers worden geleverd, zijn op initiatief en verantwoordelijkheid van de unmanaged hostingpakketkoper. OS-beheer, software-installaties en -updates, beveiligingspatches, het verhelpen van fouten en virussen, u moet het echt allemaal zelf doen. U bent verantwoordelijk voor zo’n beetje alles.

Het belangrijkste voordeel van unmanaged hosting is dat het u volledige vrijheid en controle geeft over uw eigen serversysteem, terwijl u alles kunt regelen zoals u dat wilt. Andere voordelen zijn kostenefficiëntie, evenals beveiliging en hoge aanpassingsmogelijkheden om gemakkelijk aan te passen aan veranderende zakelijke en technische behoeften. We hebben het hier over voordelen, maar het vereist wel enige technische vaardigheden en kennis om dit type hosting goed te laten passen.

Voor ontwikkelaars, CTO’s en andere techneuten

Managed hosting plannen inclusief de setup en het dagelijks beheer van een dedicated server kunnen interessant zijn voor organisaties en applicatiebeheerders die ontlast willen worden terwijl ze gefocust blijven op het verder ontwikkelen van hun business propositie. De keuze voor een managed hosting pakket kan voor sommigen de gemoedsrust brengen die ze zoeken om een product en/of dienst te optimaliseren en zich te richten op echte waarde toevoegende activiteiten. Met andere woorden, managed hosting kan interessant zijn voor diegenen die willen doen waar ze goed in zijn zonder zich veel zorgen te hoeven maken over de vraag of hun IT-infrastructuur wel in de lucht blijft.

Unmanaged hosting pakketten kunnen ideaal zijn voor ervaren ontwikkelaars en/of enthousiaste techneuten. Unmanaged hosting betekent dat het hostingpakket wordt geleverd met basisfuncties om de server aan de praat te krijgen, maar zonder OS-beheer en extra hostingdiensten erbovenop. Het is specifiek gericht op de behoeften en eisen van echt ervaren ontwikkelaars, CTO’s en andere techneuten; technisch onderlegde mensen die een vooropgesteld beeld hebben van hoe de technische configuratie er tot in detail uit moet zien. Dat soort hostingklanten geeft er meestal de voorkeur aan om zowat alle implementatie- en onderhoudstaken toch zelf uit te voeren.

Dus, unmanaged hosting betekent dat u een hostingpakket koopt van een hostingprovider zonder daar extra beheerde en waardetoevoegende hostingdiensten bovenop te krijgen. Zo’n unmanaged hostingpakket omvat alleen de basisdiensten voor het beheer van de serverinfrastructuur. Ja, het kan een (brede) selectie van controlepanelen, opslag en bandbreedte opties, netwerk monitoring, en zelfs DDoS-bescherming als een uitbreiding van de beschikbare netwerktoegang. Maar nogmaals, het zijn slechts de basisdiensten die worden geleverd – de diensten die nodig zijn om servers op een betrouwbare manier draaiende te houden – terwijl de gebruikers zelf deze unmanaged hostingdiensten moeten configureren en niet de provider die de technische infrastructuur levert.

Ultieme flexibiliteit en kostenefficiëntie

Voor degenen die technisch onderlegd zijn, kan unmanaged hosting een geweldige optie zijn omdat het u toelaat om elk server detail te configureren en aan te passen volgens uw individuele prestaties en functionaliteit behoeften en voorkeuren. Voor degenen met kennis van het server systeem, het stelt men in staat om te voldoen aan exacte behoeften en de echt ideale configuratie samen te stellen. In dat geval moet u misschien beslissen wat voor u belangrijk is: lage kosten, of minder onderhoudstaken?

Als je niet handig sleutelen aan de binnenkant van uw server-systeem, moet je zeker vasthouden aan een managed hosting oplossing. Maar als je helemaal comfortabel met het toepassen van onderhoudstaken en security patches op afstand, en als je kunt omgaan met mogelijke software gerelateerde server problemen, dan unmanaged hosting plannen met unmanaged dedicated server aanbod kan de perfecte keuze zijn bij het implementeren van uw IT-infrastructuur.

Wettelijke verantwoordelijkheden

Wanneer we het hebben over hosting en dedicated server plannen, hebben we het automatisch ook over internet en de infrastructuur die het internet maakt tot wat het is. Aangezien aanbieders van (de zuiverste vorm van) unmanaged hosting geen logische toegang hebben tot de serverhardware in hun datacenters, brengt deze vorm van hosting wel een aantal specifieke wettelijke verplichtingen met zich mee voor de gebruikers ervan.

Als gevolg van het feit dat een unmanaged hostingplan geen logische toegang heeft, is het de hostingprovider die dit type dedicated server en netwerkinfrastructuur levert, wettelijk verboden om de inhoud die zich op de server bevindt, te selecteren en/of te wijzigen. Dit betekent ook dat de aanbieder van unmanaged hostinginfrastructuur niet rechtstreeks aansprakelijk is voor enige inbreukmakende of onwettige inhoud die wordt gehost. Dat is de verantwoordelijkheid van de aanbieder van de inhoud die gebruik maakt van deze onbeheerde servers. We zouden dus kunnen concluderen dat – net als een aanbieder van internettoegang – een aanbieder van onbeheerde hosting in zijn zuiverste vorm zijn diensten louter als doorgeefluik levert, wat betekent dat de aanbieder niet in staat is gegevens die op de server staan of die door het netwerk gaan, te selecteren en te wijzigen.

Aanbieders van onbeheerde hosting hebben echter wel de verantwoordelijkheid om hun infrastructuur zo schoon mogelijk te houden door internetgebruikers aan te moedigen melding te maken van ‘misbruik’ wanneer zij verdachte inhoud tegenkomen. Onbeheerde hostingproviders zijn ook verplicht om illegale inhoud te blokkeren nadat zij een met redenen omklede kennisgeving en een verzoek om verwijdering hebben ontvangen. In die situaties is de onbeheerde hostingprovider verplicht om de inbreukmakende of de onwettige legale inhoud op korte termijn te blokkeren, bijvoorbeeld door IP-null routing of het blokkeren van de uplink van de server.

Tot slot verschillen unmanaged hostingdiensten nogal van de managed hostingopties die je in de markt vindt, in alle vormen en gradaties. Unmanaged hostingaanbod kan ideaal zijn voor die tech-savvy gebruikers die op zoek zijn naar ultieme vrijheid en controle over hun server- en netwerkinfrastructuur. Voordelen van unmanaged hosting kunnen ook het bereiken van kostenefficiëntie en uniek hoge beveiligingsniveaus omvatten, terwijl het ruimte biedt voor maatwerk en het flexibel aanpassen van de infrastructuur aan zakelijke behoeften. Anderzijds vereist de unmanaged hosting-optie nogal wat technische configuratiekennis en ervaring van de gebruikers. Daarnaast brengt unmanaged hosting specifieke juridische implicaties en verantwoordelijkheden met zich mee voor contentproviders die de unmanaged hostinginfrastructuur gebruiken – aangezien providers van de infrastructuur geen logische toegang hebben tot de servers die de content hosten.

Nog even

Mocht je nu na het lezen van dit artikel blijven zitten met vragen of ben je het apert oneens met dingen die hierin genoemd worden, neem dan contact op met ons. Doe dat via info@dutchcloudcommunity.nl of bel met Simon of Ruud. Wij horen je vragen en opmerkingen graag!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl