GAIA-X in stroomversnelling

Afgelopen zomer zijn een drietal sessies georganiseerd voor partijen die geïnteresseerd zijn in GAIA-X. De laatste sessie vond eind augustus plaats en werd zeer goed bezocht. Tijdens deze sessie werd kort teruggeblikt op de voorgaande edities en werden er vanuit de werkgroep drie presentaties gegeven.

De eerste presentatie was van Michiel Steltman. Hij rapporteerde over achtergrond en ontwikkelingen, over andere coalities zoals de Online Trust Coalitie (OTC), over het manifest en de achtergrond en over politieke context voor het manifest. Daarin ontstond een discussie over de positie van Nederland ten opzichte van de twee grote landen Duitsland en Frankrijk, die nu op Europees niveau aan het roer staan. Een duidelijke wens vanuit de groep is dat Nederland veel sterker moet optreden als wij invloed willen hebben op de ontwikkelingen rondom GAIA-X. Daarbij is vooral de rol van de Nederlandse overheid in algemene zin en het Ministerie van EZK in het bijzonder behandeld.

Andere zaken waarover werd gesproken:

  • Het versplinterde landschap van coalities en groepen in Nederland en in welke mate een infra-coalitie bijdraagt aan meer versplintering of juist een trigger kan zijn voor meer samenwerking, krachtenbundeling en wellicht uiteindelijk consolidatie in Nederland.
  • De rol van connectiviteit en de duidelijk plek die het moet krijgen in het manifest.

Alle opmerkingen worden behandeld en meegenomen naar een volgende sessie.

Na de eerste presentatie was het tijd voor een tweede werkgroep. Edwin Harmsma behandelde de werksessie ‘Internationaal’. Hierin werd gekeken naar de GAIA-X architectuur en hoe de internationale ontwikkelingen bij de GAIA-X organisatie zijn. Hier kwamen enkele vragen uit. Om antwoord op deze vragen te kunnen geven, wordt er een vervolgsessie gepland. De werkgroep zal tijdens deze sessie nog dieper in de materie duiken.

Als laatste was Erik Langius, namens de derde werkgroep, aan het woord. Hij vertelde over de roadmap van innovatieprojecten en dat nu eerst wordt gekeken naar een zogenaamd BIA-project, waarin een Branche Innovatie Agenda gefinancierd kan worden. Op de volgende plenaire bijeenkomst zullen de details verder gepresenteerd worden.

De Duitse overheid heeft een aanzienlijke bijdrage bekend gemaakt, hierdoor is de GAIA-X beweging in een volgende fase geraakt. Dit stelt het Europese initiatief in staat om de volgende concrete stappen te maken. Het wordt tijd om de andere lidstaten, dus ook Nederland, structureel (meer) aangehaakt te krijgen.

Meer weten over dit project? Bekijk dan de volgende sites:

GAIA-X website
GAIA-X Technical Architecture
DHPA GAIA-X pagina
TNO website

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl