• Home
  • Nieuws
  • Europees wetsvoorstel verplicht providers tot censureren internet

Europees wetsvoorstel verplicht providers tot censureren internet

Een Brussels wetsvoorstel dat naar verwachting in juni naar het Europees Parlement wordt gestuurd verplicht providers om content vooraf te filteren op auteursrechtenschendingen. Dit betekent dat internetgebruikers worden beperkt in hun vrijheid op het internet en geen teksten, foto’s of video’s meer online kunnen plaatsen zonder dat de inhoud daarvan vooraf wordt gecontroleerd. De filters en geautomatiseerde systemen die de EU hiervoor wil verplichten zien geen nuances en kunnen geen onderscheid maken tussen legaal hergebruik en onrechtmatig gebruik van content. Dat betekent dat het vrij gebruik van het internet onherstelbare schade toegebracht zal worden. Het internet wordt een ‘nee, tenzij’ systeem. Providers worden verplicht de rol van censor op zich te nemen.

Internet wordt een nee, tenzij systeem

Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) roept de Nederlandse overheid, en Nederlandse en Europese parlementariërs op om massaal in verzet te komen tegen dit wetsvoorstel. Michiel Steltman, directeur van DINL, legt uit: “Het voorstel gaat officieel over Europese harmonisatie van het auteursrecht. Maar een onderdeel ervan is de verplichting voor elk internetbedrijf dat online publicaties faciliteert, om alle aangeboden bestanden vooraf te inspecteren op auteursrechten. Webhosters, aanbieders van online platforms, bloggingsites en filesharingplatforms voor foto’s en video moeten alle uploads van hun gebruikers in het vervolg gaan filteren. Ze moeten elk bestand verifiëren met databases van mediabedrijven en uitgevers. Alleen als op die manier toestemming wordt verkregen voor publicatie zal een tekst, foto of video nog online kunnen komen.”

Het internet verandert daarmee fundamenteel. Tot nu toe kon iedereen zelf content online zetten en publiceren. Steltman: “Bij copyrightschendingen kan een rechthebbende dat melden bij de provider. Dat werkt in verreweg de meeste gevallen goed. Met dit nieuwe wetsvoorstel verandert het internet in een “nee, tenzij” systeem. Niemand zal nog zomaar zijn favoriete filmpje, blog, document of foto kunnen uploaden zonder dat dat eerst wordt gecontroleerd, en zonder dat een uitgever of mediabedrijf daarvoor eerst toestemming geeft. Bij het uploaden van een parodie, imitatie, citaat of jouw karaoke filmpje loop je het risico dat een uitgever de publicatie zal weigeren. Velen spreken dan ook over ‘de censorshipmachine’. De vrijheid van meningsuiting staat hier op het spel.”

Extra nadelig voor Nederland

Stichting DINL verzet zich samen met honderden andere organisaties, evenals bijna 200 wetenschappers en juristen in Europa dan ook sterk tegen deze voorstellen. Steltman: “Er is tot nu toe in Nederland weinig aandacht geweest voor dit onderwerp. Dat komt doordat de filterverplichting goed is verstopt in een breder wetsvoorstel. Een sterke lobby van de traditionele uitgevers en mediabedrijven hebben de EU ervan overtuigd dat dit noodzakelijk is om inkomsten te beschermen van auteurs tegen de toenemende digitalisering die hun verdiensten onder druk zet.”

DINL stelt dat de impact van het Europese wetsvoorstel sterk wordt onderschat. Vooral de kleinere aanbieders van webhosting en online platforms zullen door het voorstel hard worden geraakt. Zij zullen grote investeringen moeten doen voor de software en systemen om alles wat er bij hen ge-upload wordt te kunnen filteren en inspecteren. Dat pakt extra nadelig uit voor Nederland, met een sterke internetsector die voornamelijk uit MKB bestaat. Voor startups, en voor platforms die van donaties leven zoals Wikipedia, kan dat dat zelfs de doodsteek betekenen.

DINL roept de Nederlandse overheid en Nederlandse en Europese parlementariërs op om zich in te zetten om dit voorstel te schrappen, en de neutrale rol van internetbedrijven en de vrijheid en openheid van het internet in stand te houden.

______________________________________________

De volgende links bieden aanvullende achtergrondinformatie:

Brief van Europese wetenschappers en juristen die zich tegen dit voorstel hebben gekeerd: https://www.ivir.nl/nl/academics-against-press-publishers-right/

Twitter: hasthhag #fixcopyright
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl