• Home
  • Nieuws
  • Eigen opleiding van hostingbranche in maart 2015 van start door Caroline van Soelen

Eigen opleiding van hostingbranche in maart 2015 van start door Caroline van Soelen

Simon Besteman, directeur van ISPConnect, wil in maart 2015 de eerste studenten toelaten tot het Cloud College. Dat is een (omscholings)traject van 9 maanden waarin leerlingen worden klaargestoomd voor het werk in de hostingbranche. En dat is hard nodig, zegt Besteman. “Het gebrek aan personeel begint echt een belemmering te worden voor de groei van hostingbedrijven.”

Uit eerdere interviews op ISPam.nl bleek al dat de huidige MBO-opleidingen niet aansluiten op de vraag uit de hostingbranche. Ook Simon Besteman ziet dit probleem: “Toen ik begon als directeur van ISPConnect en veel ging praten met hosters, merkte ik dat iedereen moeite had om aan gekwalificeerd personeel te komen. Vooral de instroom vanuit het MBO is erg moeilijk. Toen besloten Michiel Steltman van de DHPA en ik om met de scholen te gaan praten.”

Besteman en Steltman ontdekten al snel dat het aanpassen van de curricula van MBO’s erg lastig zou worden. Daarom besloten de twee brancheverenigingen de handen in één te slaan en zelf met een plan te komen. Ze stelden met behulp van hun leden een profiel samen van de ideale‘Cloud Engineer’. Besteman: “Deze persoon moet kunnen instromen in 70 procent van de vacatures die hotsers op dit moment hebben.” Het profiel bevat naast de zogenaamde ‘hard skills’ ook een aantal ‘soft skills’ als sociale vaardigheden en een representatief voorkomen. Want ook dat is erg belangrijk in deze branche, vindt Besteman.

Het curriculum van Cloud College wordt een traject van 9 maanden, waarvan 3 maanden fulltime stage. Het hele traject is gratis voor de student: de brancheverenigingen, gemeente en het bedrijfsleven betalen voor de opleiding. Ook is er een baanintentie, wat inhoudt dat het stagebedrijf (bij goed presteren) de student in dienst wil nemen. Op dit moment zijn de gemeenten Amsterdam en Rotterdam aan boord. Zij gaan meebetalen aan het traject.

En Simon Besteman wil meer. Hij wil het omscholingstraject laten uitgroeien tot een post-MBO, met officiële erkenning van de overheid en bijbehorende diploma’s. Een ook een buitenlands avontuur spreekt hem aan. “We zijn het gesprek aangegaan met Europese partijen om uiteindelijk dit ook als IT-opleidingen te erkennen.”

Maar voorlopig is het voor Besteman het belangrijkste om het eerste traject van de grond te krijgen. “We helpen de branche en we helpen jongeren aan een baan. Nu eerst maar zorgen dat we hier een succes van maken.”

Dit artikel is eerst op ISPam.nl gepubliceerd

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl