• Home
  • Nieuws
  • Eerste spreekuur Juridisch team Dutch Cloud Community

Eerste spreekuur Juridisch team Dutch Cloud Community

Op dindag 18 januari heeft het Juridisch team haar eerste spreekuur gehouden. En we hebben de vraag die we vanuit XXL Hosting hebben gekregen uitgebreid besproken. Hier een kort verslag hierover. Sander Cruiming stuurde zijn vraag in over de “zorgplicht”, zoals deze omschreven is in artikel 401 BW 7. Van het Burgerlijk Wetboek dus (Zie: ook deze link).

Zijn vraag luidde:

“Hebben jullie handvaten en tips hoe je als hosting provider er voor kunt zorgen dat je aan deze zorgplicht voldoet? Bijvoorbeeld: welke aspecten moeten we hiervoor opnemen in onze Algemene Voorwaarden en SLA? Welke zaken zouden we op onze website en/of in overeenkomst met klanten moeten communiceren/vastleggen?”

Tijdens het spreekuur is door het Juridisch team deze vraag behandeld in de context van geldende wet- en regelgeving. Niet geheel ontoevallig was dit onderwerp ook al verschenen op de agenda van een andere werkgroep binnen het netwerk van Dutch Cloud Community, namelijk de Security werkgroep. Elfahmi el Bouazati, jurist gespecialiseerd in IT, Technology en privacy van de firma Stimmt, en lid van het Juridisch team had eerder vorig jaar een uitvoerig memo opgesteld als antwoord op deze vragen.

De memo bevat een overzicht van alle geldende of relevante wets artikelen en gerechtelijke uitspraken over wat de zorgplicht van een opdrachtnemer en meer specifiek een IT dienstverlener nu aan aandachtspunten meebrengt voor een hoster.

Toetsen van de memo aan processen, contractuele documenten en communicatie

Tijdens het spreekuur heeft Elfahmi deze memo toegelicht aan Sander en zijn verschillende invalshoeken van die zorgplicht voor hosters besproken. Ook is men tijdens de sessie vanuit het team ingegaan op welke informatie de website van XXL Hosting al bevatte waaruit men kon afleiden of het bedrijf op een aantal punten al voldeed aan die zorgplicht.

Deze eerste assessment was gelukkig positief te noemen. XXL Hosting heeft haar zaakjes op dit gebied al aardig op orde. Ook de toelichting door Sander bevestigde dit beeld. Er wordt veel voorlichting en toelichting gegeven aan elke klant, om risico’s op een slechte security voorziening te minimaliseren. Toch zal Sander de memo nu meenemen en toetsen aan hoe zijn processen, maar ook contractuele documenten en communicatie is ingericht. Sander zal zijn bevindingen delen met het juridisch team. Waarover later meer.

Hoe kom je als lid van Dutch Cloud Community nu aan dit overzicht van de zorgplicht voor hosters? Stuur dan een mail aan legal@dutchcloudcommunity.nl. Wij zorgen dan dat je toegang krijgt tot het documenten systeem, waarin naast dit overzicht ook SLA documenten en verwerkerovereenkomsten te vinden zijn.

Stel je vraag aan het Juridisch Team!

We kunnen ons voorstellen dat je zit met een plotseling ontstane vraag op juridisch, contractueel gebied. We denken graag mee met je en kunnen wellicht ook een eerste advies of richting met je delen. Maar ook kwesties die het inzicht of de ervaring vanuit collega bedrijven kunnen gebruiken, zijn goed om met dit team te delen.

Het team houdt 2-wekelijkse meetings zal je vraag daarin ook bespreken, voor zover deze niet direct te beantwoorden is. Ook hier geldt, stel je vraag via legal@dutchcloudcommunity.nl. We kunnen je vraag -eventueel anoniem als je dat wenst- behandelen en bespreken tijdens het spreekuur. Ook in het spreekuur zelf kun je reageren op en vragen stellen aan het team.  Doe dat via het mailadres van het juridisch team: legal@dutchcloudcommunity.nl.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl