• Home
  • Nieuws
  • Een lobby is geen hobby, het is van levensbelang

Een lobby is geen hobby, het is van levensbelang

De definitie van Public Affairs is het beheren van de relatie met de stakeholders. De overheid, hoge ambtenaren, de politiek, de EU, maar ook: de media, de vakbonden, het onderwijs, denktanken, non-profit organisaties die iets met de sector te maken hebben.

Het is ingewikkeld, het is lastig, het is duur, het kost veel geld. En het is ongelofelijk belangrijk.

Public Affairs bepaalt onze reputatie, en dus het vertrouwen dat de stakeholders in de branche hebben. Het is wat wij als industrie uitstralen en communiceren. Dus uiteindelijk, voor de ogen van de buitenwacht, waar wij voor staan, de waarden die wij hooghouden. En die waarden zijn bepalend voor onze collectieve identiteit.

Het kan heel erg fout gaan als we niet opletten

Iedere hoster, iedere cloud provider, ieder datacenter heeft er last van als de digitale industrie gezien wordt als een paradijs voor criminelen (en zo worden we maar al te vaak weggezet). Als wij geen goede werkrelatie met de ministeries en de politiek hebben vertalen maatschappelijke zorgen zich al snel naar wetgeving die gemaakt wordt zonder dat wij ons geluid hebben kunnen laten horen. Dat kan gaan om eisen waar wij niet aan kunnen voldoen, of alleen de allergrootsten omdat compliance onbetaalbaar wordt. Verplichtingen die ons opgelegd worden omdat het voor de bühne stoer klinkt, zonder dat onze gebruikers er baat bij hebben.

Daardoor komen er stapje voor stapje maatregelen die de sector hard kunnen raken. In de afgelopen jaren hebben zijn we een paar keer ternauwernood ontsnapt aan regelgeving die een aantal bedrijven of zelfs onze hele sector gewoon de nek had omgedraaid. Als er weer een plan lag om hosters te dwingen mee te kijken op de servers van hun klanten bijvoorbeeld. Om providers aansprakelijk te stellen voor wat hun klanten op hun servers hebben. Of om verplicht achterdeuren in te bouwen.

Vaak horen we: “dat kan bij ons niet zo snel gebeuren, want we zijn neutraal”. Maar dat heeft de overheid er nooit van weerhouden om andere sectoren stevig te reguleren. Denk maar aan bouw, transport, of finance. Als sector opereerden we tot voor kort onder de radar maar nu voor iedereen in de samenleving zichtbaar is geworden wat digitaal betekent zijn wij aan de beurt.

Dat je het niet ziet betekent niet dat het er niet is

De resultaten van onze PA inspanningen (noem het lobby als je wilt), zijn niet altijd spectaculair. Het gaat om contacten leggen, weten waar en wanneer welk onderwerp besproken wordt en wie er aan tafel komt om ervoor te zorgen dat de juiste mensen de juiste achtergrondinformatie hebben. Dat vraagt om geduldig een netwerk op te bouwen en uitleggen, uitleggen, en nog eens uitleggen.

Veelal gaat het minder om dingen te bereiken dan om rampen te voorkomen. De resultaten zijn daarom niet altijd even zichtbaar en spectaculair. Maar als we het niet deden zouden we een stuk slechter af zijn.

(tekst gaat verder onder foto)

Public-Affairs-in-hosting-industrie

Photo by Alireza Parpaei on Unsplash

De Tech reuzen hebben het wel begrepen

Bij de grote partijen is het belang van Public affairs al lang bekend. De grote platforms en techreuzen weten dat je in een vroeg stadium betrokken moet zijn bij beleid of zorgen die vanuit de samenleving of belangenclubs uit andere sectoren, via de politiek tot wetgeving leiden. En dat een paar ton uitgeven aan Public Affairs later honderden miljoenen verschil kan maken.

In onze nog jonge sector valt het kwartje langzamer. Sinds wij in 2014 DINL hebben opgericht als een koepelorganisatie van de digitale sector is het ieder jaar weer lastig om genoeg funding bij elkaar te brengen om ons werk te kunnen doen. En we zijn echt geen Amerikaanse lobby die met miljoenen senatoren sponsort om een agenda erdoor te drukken. We doen het op zijn Nederlands: sober en pragmatisch, met open vizier en met de uitgestoken hand om mee te denken over werkbare oplossingen voor maatschappelijke zorgen, die we serieus nemen. Maar die boodschap: dat we dan wel moeten zorgen aanwezig te zijn in het gesprek om onze stem te laten horen is nog niet altijd duidelijk voor iedereen. Ook dit jaar is het weer een worsteling om genoeg partijen bij elkaar te halen om door te kunnen gaan met deze superbelangrijke taak.

De sector moet hierin volwassen worden

We moeten als sector hierin echt een stukje volwassenheid gaan krijgen. Net als bij andere sectoren, is het van levensbelang voor de hele sector dat de digitale wereld ook een stem heeft bij de overheid, in de media, bij de politiek, en bij de EU.

De besturen van de verschillende brancheorganisaties in onze branche zijn met elkaar in gesprek om te zien hoe we dit het beste op de lange termijn kunnen regelen. Maar in dit stadium kan het niet zonder gerichte hulp en steun van jullie als bedrijven in de sector.

Ik roep iedereen dan ook op om contact met ons op te nemen (simon@ispconnect.nl, 06 24 665 055), om mee te praten, om mee te denken en ook mee te funden (hoeft echt niet veel te zijn), zodat wij door kunnen gaan met het beschermen van jullie belangen.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl